Λαϊκή Συσπείρωση:OXI στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από το Δή

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ
ΛΟΓΑΡΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Διαβάζοντας την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσχεση λόγω οφειλών στο δήμο και τον αποκλεισμό από τους τραπεζικούς λογαριασμούς παραμονές εορτών , όταν μάλιστα ή ίδια η καταγγέλλουσα συνδημότισσά μας αντιμετωπίζει λόγω της κατάσχεσης θέμα τόσο με τη λήψη της μισθοδοσίας της και τυχόν άλλων απολαβών του Δεκεμβρίου, όπως το Δώρο Χριστουγέννων, όσο και με τη λειτουργία της επιχείρησής της» αλλά και να την επαινέσουμε γιατί στην επιστολή της δεν ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική της περίπτωση αλλά και για όλους αυτούς που βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτήν.


Δυστυχώς κάποιοι, θύματα του λαϊκισμού που με πολλή μαστοριά έχει καλλιεργηθεί, θα πουν: << καλά να τους κάνουν! Γιατί δεν πληρώνουν τους λογαριασσμούς τους; εμείς κορόιδα είμαστε που πληρώνουμε; θα πληρώνουμε και γι΄αυτούς;>>


Δεν είναι όμως τόσο απλοϊκό. Αν πληρώνουμε ακριβά δημοτικά τέλη, ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα, ακριβά καύσιμα, δεν είναι γιατί δεν πληρώνουν κάποιοι, αλλά γιατί η πολιτική των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που κυβερνούν όλα τα χρόνια, θέλοντας να εξασφαλίσει τα κέρδη για τους μεγάλους, ρίχνει όλα τα βάρη στους μικρούς. Και ενώ η ακρίβεια και οι φόροι αυξάνονται, τα αυτονόητα κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε πανάκριβα εμπορεύματα. Για να χορτάσει ο καρχαρίας, θέλει να φάει πολλά μικρά ψάρια…»

Και είναι τέτοια τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών, που, όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς κάποιων μηνών, μετά δεν μπορεί να τους πληρώσει διπλά και τριπλά τους επόμενους μήνες, και οι οφειλές μαζεύονται, προστίθενται πρόστιμα, τόκοι…


Σ΄αυτήν τη δεινή κατάσταση συνέβαλε και το ότι ο δήμος λόγω covid μπορεί να ανέστειλε την πληρωμή των δημοτικών τελών για κάποια καταστήματα, δεν χάρισε όμως ούτε ένα ευρώ απ΄αυτά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση διαχωρίζει τη θέση της από τις άλλες παρατάξεις. Και στις φετινές εκλογές και αυτές του 2019 λέγαμε στους δημότες ότι οι δήμοι έχουν πλέον το νομικό οπλοστάσιο ακόμη και κατασχέσεις να κάνουν για χρέη πάνω από 500 ευρώ. Τώρα το όριο κατέβηκε στα 50. Με τη νέα μάλιστα εγκύκλιο για την εφαρμογή του νόμου, που αφορά την είσπραξη των δημοσίων εσόδων των δήμων, οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας καθίστανται υπεύθυνοι να εκτελέσουν όλες αυτές τις ενέργειες που προβλέπει ο νόμος, για να αποφευχθεί η παραγραφή της πενταετίας, ειδάλλως θα τους καταλογισθούν τα ποσά. Έτσι έβγαλαν απ΄έξω τους Δημάρχους, τα καλά παιδιά των κυβερνητικών κομμάτων, που πάντα λένε «ναι» σαν τον Πόντιο Πιλάτο»


Παρόλα αυτά οι δήμαρχοι είπαν στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών να στείλουν τις ειδοποιήσεις στους οφειλέτες μετά τις εκλογές, για να μην τους χαλάσουν το κλίμα προεκλογικά. Σε πολλούς οι ειδοποιήσεις δεν έφτασαν και έτρεχαν να μάθουν γιατί μπλοκαρίστηκαν οι λογαριασμοί τους. Μάλιστα αν το χρέος δεν εξοφληθεί μέχρι το Μάρτιο του 2024, τότε θα προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.


Συνδημότες και συνδημότισσες, η Λαϊκή Συσπείρωση θέλει να σας ενημερώσει ότι τα επόμενα χρόνια οι δήμοι θα περιέλθουν σε πολύ δεινότερη θέση από αυτήν που βρίσκονται σήμερα. Ήδη παίρνουν τη μισή χρηματοδότηση σε σχέση μ΄αυτήν που είχε ορισθεί με το νόμο του Καλλικράτη. Παράλληλα οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια, για το περιβάλλον, για τα σκουπίδια, για το νερό, για την πράσινη μετάβαση με στόχο πάντα να δημιουργηθούν μεγάλα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο είναι τέτοιες, που δημιουργούνται δυσβάσταχτα βάρη για τις λαϊκές οικογένειες.
Οι δήμοι πληρώνουν στους παρόχους στο ακέραιο το ηλεκτρικό ρεύμα. Δίνουν τομείς, όπως την καθαριότητα, σε εργολάβους. Ορισμένοι δήμοι έχουν κάνει το ίδιο ακόμη και για την καθαριότητα των δημοτικών κτιρίων. Όλα αυτά τα χρόνια το προσωπικό τους μειώνεται, η παροχή υπηρεσιών υποβαθμίζεται. Το νερό και ό,τι έχει σχέση μ΄αυτό μπήκε στην ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή μαζί με την ενέργεια. Ο ΦΠΑ που πληρώνουμε σαν καταναλωτές στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων είναι 24%.


Και για όλα αυτά οι δημότες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, τα έργα που έχει ανάγκη ο δήμος θα καθυστερούν όλο και περισσότερο και με τη λογική της ανταποδοτικότητας θα ζητούν από τους δημότες να τα ξαναπληρώσουν… Το τελευταίο το ονομάζουν ανάκτηση του κόστους των έργων.


Δυστυχώς για να αλλάξουμε αυτήν την κατεύθυνση που έχει πάρει ο Δήμος χρειάζεται δουλειά πολλή. Δεν αρκεί το ενδιαφέρον μας στην προεκλογική περίοδο για να διαλέξουμε τον καλύτερο διαχειριστή ή τον συγωριανό μας για δήμαρχο, τον συγγενή ή τον φίλο μας για δημοτικό σύμβουλο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση σας καλεί σε αγωνιστική διεκδίκηση για να αναγκάσουμε τους δημάρχους να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση περισσότερα χρήματα και προσωπικό για τους δήμους, μεγαλύτερη ευελιξία στο να βάζουν σε προτεραιότητα τα έργα που χρειάζονται και λιγότερα βάρη στους δημότες. Κάθε συνδημότης μας να καταγγέλλει δημόσια οποιαδήποτε άδικη κατάχρηση σε βάρος του, γιατί στα συλλογικά προβλήματα δε χωρούν ατομικές λύσεις.


Όταν στην Ελλάδα ἐχουμε την πρωτιά το 86% των Ελλήνων να δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του, τότε:


-ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ ΜΑΣ.
-ΑΡΣΗ ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ.