ΜΕΒΓΑΛ: Τι προβλέπει το μοντέλο αναδιάρθρωσης της

μεβγαλ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη “Μεβγάλ”, στις πιστώτριες τράπεζες και στα επενδυτικά funds (Bartons και Sankaty Advisors) που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία. Μάλιστα, πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων μες στο προσεχές δεκαπενθήμερο.
Το μοντέλο που φέρεται να εξετάζουν οι εμπεκόμενες πλευρές για την αναδιάρθρωση της “Μεβγάλ” είναι καινούργιο για τα ελληνικά δεδομένα και εάν τελικά εφαρμοσθεί δεν αποκλείεται να αποτελέσει οδηγό και για άλλες αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, οι οποίες όμως παρουσιάσουν προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο αναδιάρθρωσης της “Μεβγάλ” έχει τα ακόλουθα κύρια σημεία:
-Ανάληψη του μάνατζμεντ της «Μεβγάλ» από τα επενδυτικά ταμεία που θα δανειοδοτήσουν την γαλακτοβιομηχανία με δάνειο πενταετούς διάρκειας.
-Η ανάληψη του μάνατζμεντ θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους στόχους για τις πωλήσεις και την επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία. Τα funds θα εισπράττουν ποσοστά με βάση την επίτευξη των στόχων αυτών (success fees).
Δεν θα γίνει «κούρεμα» χρεών, αλλά θα βελτιωθούν οι όροι του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων. Βάσει του τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού της «Μεβγάλ» για την οικονομική χρήση του 2014 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της ανέρχονταν στα τέλη του 2014 σε 68,31 εκατ. ευρώ και οι λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της σε 47,64 εκατ. ευρώ. Στις σημειώσεις, άλλωστε, που συνόδευαν τη ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας για το 2014 τονιζόταν χαρακτηριστικά ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου ήταν μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό του κατά 45,3 εκατ. ευρώ, κάτι που προκαλούσε ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης και δυσχέρεια έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων.
Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η επίτευξη λειτουργικών κερδών στην πενταετία ύψους 20 εκατ. ευρώ. Βασικό επιχείρημα των funds είναι ότι μπορούν να το επιτύχουν αυτό μέσω ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας της «Μεβγάλ» καθώς υπόσχονται ότι έχουν ισχυρή πρόσβαση σε μεγάλες βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Πηγή: ERGON blog: ΜΕΒΓΑΛ: Τι προβλέπει το μοντέλο αναδιάρθρωσης της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *