Ν.Μεσημβρία:Επίσκεψη ΓΕΛ στο Zile της Τουρκίας

 Erasmus+ KA 229 “eSTEM” 1η μετακίνηση του 2ου ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου (Ν.Μεσημβρίας) στη πόλη Zile της Τουρκίας

 Η πρώτη μετακίνηση του 2ου ΓΕΛ Αγ.Αθαμασίου (Ν.Μεσημβρίας)  στην Τουρκία, στο Zile Fen Lisesi ήδη έλαβε χώρα την τελευταία εβδομάδα του περασμένου Νοεμβρίου (25-29/11/2019).

Οκτώ μαθητές και μαθήτριες, οι: Πανταζόπουλος Δημήτρης, Δουλγερίδης Θεόδωρος, Αλεξίου Ευτυχία, Σαλματζίδου Βέρα, Μπαχτσεβάνη Αργυρώ, Σαββίδου Φένια, Τερζοπούλου Πέγκυ και Κούρτα Βάλια με την συνοδεία και υποστήριξη των υπεύθυνων καθηγητριών τους Γκιοτλή Αθανασία  και Καλυβιάνου Δήμητρα , είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ανεπανάληπτη για αυτούς εμπειρία που τους άνοιξε νέους ορίζοντες εμπλουτίζοντας τις ζωές τους με ιδέες και διαφορετικές οπτικές τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Σε καθημερινή βάση οι Έλληνες μαθητές και Ελληνίδες μαθήτριες συμμετείχαν σε εργαστήρια μαζί με τους εταίρους τους τόσο από τα δυο σχολεία της Τουρκίας (Zile Fen Lisesi & Kayseri MTL)όσο και από αυτό της Ιταλίας (IISS “F.Fedele”). Μέσα από κοινή επικοινωνία, κριτική σκέψη και συνεργασία δημιούργησαν και παρουσίασαν τα έργα τους. Μέσα από μια σωστά δομημένη και άρτια οργανωμένη εβδομάδα στο Zile Fen Lisesi, οι μαθητές και μαθήτριες αφού γνωρίστηκαν μεταξύ τους και παρουσίασαν το σχολείο τους, την πόλη και την χώρα τους, κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν ένα προϊόν βασισμένο στην ιδέα των «έξυπνων σπιτιών» (Smart Living Spaces) με την βοήθεια του STEM 4.0.

Έπειτα, δημιούργησαν την δική τους ιστοσελίδα για το προϊόν τους , καθώς και λογότυπο, αφίσα και διαφημιστικό σποτ της εικονικής τους εταιρείας. Αντάλλαξαν ιδέες, πρακτικές και βοήθησε η μια ομάδα την άλλη, ώστε όλες να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έλαβαν μέρος σε online quiz για τις γνώσεις που απέκτησαν μέσα από αυτήν την εμπειρία και τις παρουσιάσεις ειδικών πάνω σε STEM, SMART LIVING SPACES, IoT & Industry 4.0.

Τέλος, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 2η κινητικότητα μέσω του Erasmus+ ΚΑ2 προγράμματος στις 16-20/03/2020 στην Θεσσαλονίκη και το 2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ στην Μεσημβρία με θέμα την Κλιματική Αλλαγή (Climate Change). Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια διαφορετική από την δική μας κουλτούρα και να ενστερνιστούνε τον πολιτισμό τους με το να γίνουμε μέρος αυτού, μέσα από επισκέψεις σε κοντινές πόλεις και μουσεία, αλλά και δοκιμάζοντας την κουζίνα τους που τόσο μοιάζει με την δική μας.

Ωστόσο, το σημαντικότερο ‘δώρο’ που αποκτήθηκε, πέρα από όλα όσα χάρισαν οι άνθρωποι που φιλοξένησαν τα παιδιά, ήταν μια δυνατή φιλία που δημιουργήθηκε τόσο ανάμεσα στους μαθητές και τις μαθήτριες των 4 σχολείων όσο και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς αυτών. Μια φιλία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανεκτίμητη και σίγουρα θα αποδειχθεί ανεξίτηλη στον χρόνο.

Τα Erasmus+ KA 229 είναι αμιγώς εκπαιδευτικά προγράμματα και μόνο οφέλη έχουν να προσφέρουν σε όσους εμπλέκονται σε αυτά. Για τον λόγο αυτό και μπορούν να χαρακτηριστούν ως παραδείγματα προς μίμηση, αφού δημιουργούν μια κοινωνία γνώσης και ανταλλαγής καλών πρακτικών και παράλληλα προωθούν τις αξίες που διέπουν το κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι , δημιουργώντας ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες και εξοπλίζοντας τους μαθητές του 21ου αιώνα με αυτονομία, αυτοπεποίθηση, προσαρμοστικότητα και ικανότητες διαχείρισης διαφορετικότητας και επίλυσης προβλημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *