Δ.Δέλτα:Ο Αξιός μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης με το φυσικό αέριο

Ο Αξιός μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης με το φυσικό αέριο

«Γυρίζουμε σελίδα στον Αξιό και συνεχίζουμε να κτίζουμε μια σχέση  εμπιστοσύνης με όλους σας για να βαδίσουμε μαζί προς την ανάπτυξη του τόπου μας με διαφάνεια εντιμότητα και εξωστρέφεια» τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης καλωσορίζοντας πολίτες, επιχειρηματίες,  εκπροσώπους φορέων δημοτικούς  και τοπικούς συμβούλους στην ανοιχτή συνέλευση που έγινε με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ στα Κύμινα για το Φυσικό Αέριο στον Αξιό.

Ο δήμαρχος Δέλτα τόνισε ότι προσωπική του προτεραιότητα είναι να αναπτυχθούν όλες οι κοινότητες στον Αξιό μέσα από έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την  ποιότητα ζωής και θα αυξήσουν την αξία της περιουσίας των κατοίκων ώστε να μην αισθάνονται  πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Το φυσικό αέριο έρχεται στα Κύμινα και τα Νέα Μάλγαρα  για να συμβάλει στην ανάπτυξη και την αναβάθμισης της περιοχής και να τη μετατρέψει σε έναν τόπο ίσων δυνατοτήτων με τις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου Δέλτα. Παράλληλα με τη χρήση του φυσικού αερίου θα μειωθούν οι δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ενώ θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για το Περιβάλλον, η προστασία του οποίου είναι πολιτισμός.  Επόμενο βήμα είναι το αέριο να φτάσει στο Ανατολικό και αμέσως μετά να αρχίσουν οι συζητήσεις για την Βραχιά» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δέλτα τονίζοντας ότι η σύνδεση του φυσικού αερίου με τα σπίτια και τις επιχειρήσεις στην περιοχή αλλάζει το χάρτη της ανάπτυξης και δίνει ώθηση για τα επόμενα βήματα, της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης δεσμεύτηκε ότι όλα τα μεγάλα έργα στο δήμο θα γίνονται αφού έχει προηγηθεί ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους. «Κάθε φορά που είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε ένα έργο θα καλούμε ανοιχτή συνέλευση όπου θα σας γνωστοποιούμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τις πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να γνωρίζεται με κάθε λεπτομέρεια τον σχεδιασμό μας και να θέσετε τους προβληματισμούς σας για να συζητηθούν» τόνισε ο δήμαρχος και προέτρεψε τους δημότες να συμβάλλουν στις προσπάθειες του  δήμου για αλλαγή σελίδας στην δημοτική ενότητα Αξιού. Ο κ Ιωαννίδης δεσμεύτηκε να καλέσει ανοιχτή συνέλευση μέσα στο χειμώνα προκειμένου να  ενημερώσει  πολίτες επιχειρηματίες και φορείς για τις εξελίξεις στο πρότζεκτ υδροδότησης της περιοχής του Αξιού.

Στην ανοιχτή συζήτηση έδωσαν το παρόν οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Γλώσσης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τοπικής Οικονομίας και Αξιού Φάνης Αλμπάνης, Καθαριότητας Γιώργος Κυριακίδης,  ο νέος χωρικός Αντιδήμαρχος Χαλάστρας Αχιλλέας Χαντές, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΔ, Σπύρος Σταματάκης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ευχαρίστησε την διοίκηση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τη συνεργασία,  που όπως είπε, άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό της εταιρείας,  προκειμένου να κατασκευαστεί στην περιοχή αγωγός φυσικού αερίου προεκτείνοντας τον αγωγό της Χαλάστρας  ώστε οι πολίτες της περιοχής να έχουν δυνατότητα απεριόριστης κατανάλωσης.

Η παρουσίαση από την  ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης Αγοράς Φυσικού Αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Mιχάλης Στεργιόπουλος, αρχικά αναφέρθηκε στην περίοδο του 2000 όταν υλοποιήθηκαν τα πρώτα έργα σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου στην Θεσσαλονίκη αρχικά με 11 βιομηχανίες του Δήμου Δέλτα, και τα επόμενα με τη σταδιακή σύνδεση των υπόλοιπων περιοχών του Δήμου όπως της Σίνδου, του Καλοχωρίου, των Διαβατών, της Ν. Μαγνησίας, της Ιωνίας και της Χαλάστρας.

Σήμερα στην περιοχή του Δήμου Δέλτα έχουν συνδεθεί περισσότερα από 4.000 νοικοκυριά και περισσότερες από 80 βιομηχανίες, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα κατά την περίοδο 2000-2019, συνολικά 3,7 εκατ. τόνοι CO2 και 37.100 τόνοι άλλων ρύπων δεν επιβάρυναν το περιβάλλον, λόγω της μετάβασης στη χρήση φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια, εξήγησε τις λεπτομέρειες του σχεδίου σύνδεσης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Συγκεκριμένα, αφού αναφέρθηκε στη συμβολή της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου στην υλοποίηση της σύνδεσης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου τροφοδότησης των Κυμίνων – Νέων Μαλγάρων που θα ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2021, καθώς και του Ανατολικού, που προγραμματίζεται έως την αρχή του έτους 2022.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020 – 2024 της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, προβλέπεται στον Δήμο Δέλτα η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης 4bar μήκους ~30 χλμ και μέσης πίεσης 19bar μήκους ~13 χλμ, με συνολικές επενδύσεις ~ 10,3 εκ. € για την κατασκευή δικτύου και για νέες συνδέσεις. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο οι νέες συνδέσεις καταναλωτών αναμένεται να υπερβούν τις 3.600.

Επιπρόσθετα, εκτός από την αναλυτική διαδικασία Σύνδεσης, παρουσιάστηκαν προς τους πολίτες του Δήμου Δέλτα, τα οφέλη του φυσικού αερίου, που είναι οικολογικό και ασφαλές καύσιμο και προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής στις συσκευές χρήσης του. Για την εξυπηρέτηση των αιτήσεων συνδέσεων των πολιτών, αρμόδια είναι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την κατασκευή της σύνδεσης έως τον μετρητή, ενώ επισημαίνεται ότι λειτουργεί το τηλεφωνικό της κέντρο, όπου για οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με ζητήματα αιτήσεων νέων συνδέσεων οι πολίτες θα μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 11 150 ή 2310584444, στην ιστοσελίδα www.edathess.gr και στο Γραφείο Εξυπηρέτησης στην οδό Μοναστηρίου 256 & Δ. Γληνού7, Μενεμένη.

Επιπλέον, κατά τη συνέλευση έγινε ενημέρωση των πολιτών για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων με γνώμονα πάντα τον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής (ΦΕΚ Β’ 1507/02.05.2018). Η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών των Κυμίνων, Νέων Μαλγάρων και Ανατολικού στην ενημερωτική Δράση, συνέβαλε στην ενημέρωσή τους για την ορθή και ασφαλή χρήση του καυσίμου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τονίστηκε ότι η Ασφαλής Χρήση του Φυσικού Αερίου είναι ευθύνη των καταναλωτών καθώς οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την επιλογή αδειοδοτημένου Εγκαταστάτη για την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης μετά τον μετρητή, όπως και για την επιλογή Προμηθευτή όσον αφορά στην Σύμβαση Προμήθειας Φυσικού Αερίου. Επιπλέον οι πολίτες ενημερώθηκαν ότι πρέπει να προβαίνουν στην ετήσια τακτική συντήρηση για να διασφαλίζουν την καλή λειτουργία της εγκατάστασης.

Επισημαίνεται ότι, στον τηλεφωνικό αριθμό 10302 που είναι ο αριθμός Άμεσης Επέμβασης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, μπορούν να καλούν οι πολίτες 24 ώρες το 24 ωρο για να αναφέρουν οποιαδήποτε δυσλειτουργία παρατηρείται στην παροχή του συστήματος φυσικού αερίου.

Το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών της περιοχής των Κυμίνων, Νέων Μαλγάρων και Ανατολικού του Δήμου Δέλτα για το φυσικό αέριο, καταγράφηκε κατά την ανοικτή συνέλευση, καθώς καθ’ όλη τη διάρκειά της παρευρέθηκε στην κεντρική Πλατεία των Κυμίνων το Όχημα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών με το προσωπικό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, όπου υποδέχθηκε τους πολίτες της περιοχής για την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *