Ομιλία Σ. Φάμελλου σε ημερίδα για τη μυδοκαλλιέργεια 

Ομιλία Σ. Φάμελλου σε ημερίδα της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης για τη μυδοκαλλιέργεια 

Βραβείο αναλγησίας και υποκρισίας για τη στάση της κυβέρνησης στους μυδοπαραγωγούς 

Στον συνεχή εμπαιγμό των μυδοπαραγωγών του Θερμαϊκού από την κυβέρνηση της ΝΔ επικεντρώθηκε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης με θέμα: «Η κλιματική κρίση, οι επιπτώσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης στη μυδοκαλλιέργεια».

«Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Για το θέμα των μυδοπαραγωγών η κυβέρνηση αξίζει  βραβείο αναλγησίας και υποκρισίας. Έχουμε κάνει 7 Ερωτήσεις στη Βουλή και οι Υπουργοί εδώ και 2 χρόνια δεν υλοποιούν καμία από τις δεσμεύσεις τους. Θα πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση και να φύγει το συντομότερο. Γιατί, αυτό που ζουν οι μυδοπαραγωγοί του Θερμαϊκού, το ζει όλη η χώρα. Είναι δυνατόν να ζήσει μια οικογένεια, να στείλει τα παιδιά της σχολείο, να συντηρηθεί μια ατομική ή μικρομεσαία επιχείρηση όταν για 2 χρόνια δεν έχει εισόδημα με ευθύνη της κυβέρνησης; Καμία συγγνώμη και καμιά υπόσχεση δεν μπορεί να καλύψει ότι 2 χρόνια δεν έχουν εισόδημα οι μυδοπαραγωγοί, χωρίς δική τους ευθύνη. Και τώρα η κυβέρνηση των αρίστων, επειδή είναι προεκλογική περίοδος, λέει ότι θα διορθώσει τα λάθη της, που όμως αφορούν στο 2020. Και ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δεν αναγνωρίζει την υπερθέρμανση του 2021 ως κλιματική επίπτωση και λόγο αποζημίωσης», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του.

Δυστυχώς, σημείωσε ο βουλευτής, ζούμε «την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της κυβέρνησης, αφού εδώ και τρία χρόνια δεν έχει διευθετηθεί ο τρόπος αποζημίωσης των μυδοπαραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία του COVID 19, το 2020 ενώ, δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια ανακούφισης των επιχειρήσεων της περιοχής, ούτε για τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας του παρατεταμένου περσινού καύσωνα το 2021, παρά μόνο πληθωρισμός υποσχέσεων δίχως αποτέλεσμα».

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα έλυνε το ζήτημα- των αποζημιώσεων του 2020 και τελικά, τρία χρόνια μετά, ζητά συγγνώμη για τον εμπαιγμό και τις λάθος Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Για τα υπόλοιπα ζητήματα όπως είναι οι αποζημιώσεις για το 2021 και τη θέσπιση ΠΟΑΥ Θερμαϊκού, που θα προστάτευε την υγιή επιχειρηματικότητα, δεν δόθηκε καμία απάντηση και εξήγηση, παρά το ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα επτά (7) παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στη Βουλή. Και πέρυσι στην ίδια ημερίδα ακούγαμε υποσχέσεις και συγγνώμες από τη μεριά των βουλευτών της ΝΔ και φέτος πάλι δυστυχώς τα ίδια.

Τα προβλήματα της περιοχής και του κλάδου των μυδοκαλλιεργειών δεν τελειώνουν εδώ, αφού διαπιστώνουμε πως και θεσμικά ζητήματα λιμνάζουν εδώ και τρία χρόνια, όπως η διαδικασία έγκρισης της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού. «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λήφθηκε η πολιτική απόφαση με συμφωνία του Δήμου Δέλτα, συγκροτήθηκε ο Φορέας, έγινε η εγγραφή στο ΓΕΜΗ και η ανάθεση της μελέτης, γιατί, μέχρι τότε, κάποιοι δεν ήθελαν να υπάρχει ΠΟΑΥ. Αλλά εδώ και 3 χρόνια δεν προχωρά η έγκριση της μελέτης γιατί δεν ανταποκρίνεται το Υπουργείο και ρίχνει τα βάρη στο Δήμο. Όμως είναι ευθύνη της πολιτείας να επιταχύνει τη θέσπιση της ΠΟΑΥ», επεσήμανε ο Σ. Φάμελλος.

Καταλήγοντας αναρωτήθηκε: «Τελικά ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης; Μήπως το σχέδιό της είναι να χρεωκοπήσουν οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις στη μυδοκαλλιέργεια και να βοηθηθούν έτσι όσοι έχουν μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια; Γιατί και πέρυσι ζητούσαν πάλι συγγνώμη, υποσχόμενοι ότι όλα θα λυθούν, αλλά τελικώς το μόνο έκανε η κυβέρνηση των αρίστων ήταν μια ΚΥΑ που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό το γαϊτανάκι, παραπάει!…Υπάρχει η βία της καταστολής των ΜΑΤ στη «Μαλαματίνα» από τη μία πλευρά και από την άλλη υπάρχει και η βία της φτώχειας και της χρεωκοπίας που έχουμε εδώ στους μυδοπαραγωγούς, σε έναν κλάδο που ποτέ δεν στηρίχθηκε σε επιδοτήσεις και μπορούσε να κρατήσει το εισόδημα μιας ολόκληρης περιοχής». Εξέφρασε τέλος την ανησυχία του ότι θα επηρεαστούν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες και θα φτωχύνει ολόκληρη η περιοχή.​