Πρώτα ο Πολίτης:Η αλήθεια που πρέπει να ξέρουν όλοι οι δημότες για την αποκομιδή των σκουπιδιών

Δελτίο τύπου παράταξης Πρώτα ο Πολίτης

Η αλήθεια που πρέπει να ξέρουν όλοι οι δημότες για την αποκομιδή των σκουπιδιών

Για πολλοστή φορά ο κ.Αναγνωστόπουλος όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας προσωπικών του αστοχιών και παραλείψεων, επιτίθεται αδιακρίτως έχοντας σπάσει τα φρένα της λογικής και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Δεν μπορεί όταν γίνεται κάτι καλό στο Δήμο να θέλει να παίρνει όλα τα εύσημα πάνω του, αλλά για τις αστοχίες να φταίνε μονίμως οι άλλοι. Δεν νοείται να πιπιλίζει μια καραμέλα ότι η αντιπολίτευση χαίρεται όταν γίνεται κάποιο λάθος. Θα θέλαμε να τον πληροφορήσουμε πως δεν υπάρχει κανείς υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος, πάρα μόνο το αρρωστημένο μυαλό του κ.Αναγνωστόπουλου, που να χαίρεται όταν δημιουργούνται προβλήματα στον τόπο του.

Θα θέλαμε επίσης να τον πληροφορήσουμε, αν δεν το θυμάται καλά, πως είχε τέσσερα (4) ολόκληρα χρόνια μπροστά του (όσο δηλαδή διαρκούσε η προηγούμενη σύμβαση αποκομιδής των απορριμμάτων) προκειμένου να ετοιμάσει την καινούρια και να μην βρεθούμε στη σημερινή κατάσταση, αλλά η ανικανότητά του ούτε αυτό του επέτρεψε να κάνει.

Τέλος, θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε πως στο Δημοτικό συμβούλιο έχει 17 μέλη, ενώ όλη η αντιπολίτευση 12. Στη δε Δημοτική επιτροπή η συμπολίτευση έχει 6 μέλη, ενώ η αντιπολίτευση μόλις 2. Σύμφωνα, επομένως, με την αρχή της πλειοψηφίας, γιατί έτσι διοικείται ο Δήμος, πού μπορούσαμε να τον σταματήσουμε και πώς θα μπορούσαμε να του βάλουμε φρένο;

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο κ.Αναγνωστόπουλος είναι ότι αυτός διοικεί και όχι η αντιπολίτευση. Αυτή, σύμφωνα με τον Συνταγματικό της ρόλο, καταδεικνύει τις αστοχίες, τα κακώς κείμενα και τα λάθη που είναι εναντίον του Δήμου και των Δημοτών. Δεν είμαστε υποτακτικοί του κ.Αναγνωστόπουλου, όπως αυτοί που είναι δίπλα του. Ούτε έμμισθοί του είμαστε, ούτε μισθοφόροι. Έχουμε ταχθεί να υπηρετήσουμε την αλήθεια προς όφελος των Δημοτών, σε αντίθεση με τον κ. Αναγνωστόπουλου που ψεύδεται διαρκώς.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να ενημερωθεί ο κόσμος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας που επικαλείται στην κατάπτυστη ανακοίνωσή του ο κ.Αναγνωστόπουλος, ψήφισαν το τυπικό της διαγωνιστικής διαδικασίας (προθεσμίες, έγγραφα, εγγυητικές, πιστοποιήσεις κτλ), συμφώνα με το πρακτικό της επιτροπής και όχι την μελέτη. Η μελέτη της σύμβασης ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 με την 138/2023 ΑΟΕ από το παρεάκι του κ.Αναγνωστόπουλου στο γραφείο του. Καμία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι δεν συμμετείχαν τότε.

Ως αντιπολίτευση, καταδείξαμε πολλές φορές στο Δημοτικό συμβούλιο το υπέρογκο κόστος της νέας μελέτης για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς και διάφορα άλλα στοιχεία που είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταγωνισμός, να συμμετέχει μία μόνο εταιρεία στο διαγωνισμό και μάλιστα να δώσει μηδενικό ποσοστό (0%) έκπτωσης για πρώτη φορά.

Πώς γίνεται τα αρνητικά να γίνονται πάντα για πρώτη φορά επί των ημερών του κ.Αναγνωστόπουλου;

Επισημαίνει δε στην κατάπτυστη ανακοίνωσή του πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της υπογραφής της νέας σύμβασης. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό, όταν εκείνος έχει την πλειοψηφία; Δεν μπορεί συνεχώς να βλέπει φαντάσματα του παρελθόντος, δεν μπορεί να πιστεύει συνεχώς πως βρισκόμαστε στον Αύγουστο του 2019. Είναι Δήμαρχος εδώ και πέντε (5) ολόκληρα χρόνια. Το ψέμα του δεν έχει τελειωμό.

Όπως άλλωστε ψέματα έλεγε και στην πρόσφατη ανακοίνωσή του προς τους Δημότες για τα σκουπίδια, κατά την οποία ζήτησε την κατανόησή τους για λίγες μέρες μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Δεν μας είπε όμως πως θα γίνει αυτό! Έχει άραγε καινούρια σύμβαση και καινούριο εργολάβο; Γιατί δεν λέει την αλήθεια στους Δημότες; Φοβάται να παραδεχτεί ότι δεν έχει; Και γιατί δεν έχει εργολάβο; Ποιος ευθύνεται για αυτό; Ποιος έκανε τη μελέτη; Η αντιπολίτευση ή ο κ.Αναγνωστόπουλος με το παρεάκι του;

Αυτή η μελέτη, λοιπόν, κρίθηκε από το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν τρείς (3) Δικαστές, ότι είναι έτσι φτιαγμένη που περιορίζει τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συμμετοχές, παρά μόνο μία (1) με 0% έκπτωση. Ρωτάμε επομένως.

Γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη μελέτη; Ποιοι είναι οι λόγοι, που ακόμα και μέχρι σήμερα ούτε γνωρίζουμε, ούτε μας ενημέρωσε;

Πού εμείς, ως αντιπολίτευση, βάλαμε φρένο στη διαδικασία;

Φρένο, προφανώς, έβαλε ο ίδιος που έφτιαξε τη μελέτη με τέτοιους όρους και για τους… δικούς του λόγους.

Και όσο πιο σύντομα μπορούμε, να αναφερθούμε και στα οικονομικά δεδομένα της μελέτης :

  1. Αφού υπολογίζεται το κόστος προσωπικού, στο ποσό αυτό για πρώτη φορά μπαίνει δυνητικά και πληθωριστική αύξηση 10%. Βάσει ποιου νόμου γίνεται αυτό και πως ξέρετε ότι θα υπάρξουν τέτοιου είδους αυξήσεις; Τα χρήματα αυτά τα παίρνει ο εργολάβος από την 1η μέρα που ξεκινά η αποκομιδή και όχι οι εργαζόμενοι, διότι αν δεν προκύψουν αυξήσεις, ο εργολάβος θα συνεχίσει να πληρώνει με την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας.
  2. Πέρα από τις δαπάνες – συντήρησης των οχημάτων, προβλέπεται και για κάθε όχημα κόστος απόσβεσης 30.000 ευρώ (ακόμα και για το έβδομο που είναι αναπληρωματικό), δηλαδή σε διάστημα τριών (3) ετών που θα διαρκέσει η σύμβαση, θα πρέπει να ξαναγοράσουμε τα αυτοκίνητα του εργολάβου. Από πού προκύπτει αυτό; Πότε άλλοτε, σε ποια άλλη μελέτη κατά το παρελθόν έχει μπει αυτός ο όρος, ο οποίος στοιχίζει στους Δημότες 210.000 ευρώ;;; Μόνο επί των ημερών του κ.Αναγνωστόπουλου!
  3. Σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα το κόστος πλυσίματος των κάδων σχεδόν τετραπλασιάζεται. Σε ερώτηση μάλιστα προς τον κ.Αναγνωστόπουλου και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας για το πόσες φορές πλύθηκαν οι κάδοι κατά την περίοδο 2020 – 2023, μας απάντησαν 48. Άρα, αγαπητοί συνδημότες οι κάδοι έξω από τα σπίτια σας πλύθηκαν 48 φορές και ο εργολάβος πληρώθηκε για αυτό 48 φορές. Εσείς ξέρετε καλύτερα για αυτό!
  4. Οι μέρες αποκομιδής στη νέα μελέτη είναι 48 λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, άρα θα έπρεπε να μειώνεται το κόστος αποκομιδής.

Τουναντίον, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους αποκομιδής και σας παραθέτουμε ενδεικτικά τα στοιχεία των δύο (2) προηγούμενων συμβάσεων αποκομιδής.

Αποκομιδή περιόδου 2017-2020 (5 συν 3 απορριμματοφόρα): Συνολικό κόστος που πλήρωσε ο Δήμος σε ετήσια βάση 581.000 ευρώ. Σε σύγκριση με την καινούρια του κ.Αναγνωστόπουλου (που προβλέπει 6 συν 1 απορριμματοφόρα) και κοστίζει 1.126.000 ευρώ, έχουμε αύξηση 93,76%.

Αποκομιδή περιόδου 2020-2023 (6 συν 1 απορριμματοφόρα): 724.000 ευρώ σε ετήσια βάση, σε σύγκριση επομένως με την προτεινόμενη μελέτη του κ.Αναγνωστόπουλου που κοστίζει 1.126.000 ευρώ, αύξηση 55%.

Επομένως, συγκριτικά και μόνο με τη σύμβαση που έληξε στις 02/06, δηλαδή πριν λίγες ημέρες, με το ίδιο αντικείμενο υπάρχει αύξηση περίπου 55% και πλέον, ήτοι 400.000 ευρώ.

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα: Από πού προκύπτει αυτό εμπεριστατωμένα; Ό,τι έκανε ο ένας, θα κάνει και ο άλλος.

Και επειδή η αποκομιδή πληρώνεται άμεσα με χρήματα του κάθε εργαζόμενου, του κάθε συνταξιούχου, του κάθε φοιτητή, του κάθε άνεργου, του κάθε δημότη εν τέλει, πρέπει να είμαστε 100 φορές προσεκτικοί για το πώς δαπανώνται και ξοδεύονται τα χρήματα τους.

Πράγμα που απ’ότι φαίνεται διαφεύγει από τον κ.Αναγνωστόπουλο.

Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια απέναντι στο ψεύδος του κ.Αναγνωστόπουλου, ψεύδος που είχε τη δυσάρεστη κατάληξη για όλους μας να μην μαζεύονται σήμερα τα σκουπίδια.