Πρώτα ο Πολίτης:Το ξέρετε ότι με την προκαταρκτική μελέτη δεν χρηματοδοτείται έργο;

Από την δημοτική παράταξη “Πρώτα ο Πολίτης” λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου


Θα θέλαμε να ενημερώσουμε κάποιους ουρανοκατέβατους κυρίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που παρουσιάζονται εσχάτως ως εκπρόσωποι τύπου του αφεντικού τους πως δεν τα ξέρουν καλά τα γράμματα και παραπλανούν τον κόσμο.

Κατ’ αρχάς, το θέμα των μελετών για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης του Προχώματος, του Καστανά και του Ακροποτάμου δεν είναι τωρινό. Συζητήθηκε και κατά την προηγούμενη θητεία, επί διοικήσεως Πιτίκη-Αναγνωστόπουλου, και καταψηφίστηκε μάλιστα και τότε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (όχι μόνο από τη δική μας) και τελικά πέρασε οριακά με την ψήφο του Προέδρου.

Κανείς δηλαδή από όλες τις παρατάξεις δεν ήθελε να γίνει το έργο; Σίγουρα όχι! Ας πάμε λοιπόν, στην αλήθεια!

Ξεκίνησε να γίνει οριστική μελέτη, ώστε να γίνει σωστά το έργο, για την αντικατάσταση και του εξωτερικού και του εσωτερικού δικτύου και των τριών (3) οικισμών, μια και το πρόβλημα είναι μεγάλο στη μεταφορά του νερού στον Καστανά και τον Ακροπόταμο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να υπάρξει συνολική λύση.

Αντ’ αυτού στη συνέχεια, βγάλανε το εξωτερικό δίκτυο, επειδή το ποσό ήταν μεγάλο και έπρεπε να γίνει ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός και όχι απευθείας ανάθεση, οπότε κατέληξαν στη λύση της αντικατάστασης μόνο του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των τριών (3) οικισμών.

Επειδή όμως και πάλι το ποσό ήταν υψηλό για απευθείας ανάθεση, ζητήθηκε από την Τεχνική υπηρεσία να γίνει εκτίμηση για κόστος προκαταρκτικής μελέτης, αντί για οριστική. Όταν και αυτό πάλι δεν ήταν στα όρια της απευθείας ανάθεσης, ζητήθηκε εκ νέου εκτίμηση κόστους για προκαταρκτική μελέτη μόνο για τους δύο (2) οικισμούς (Πρόχωμα και Ακροπόταμο), αφήνοντας έξω τον Καστανά. Λες και εκεί δεν πίνουν νερό.

Δηλαδή θα θέλατε να συναινέσουμε σε τι ακριβώς;;;

Στην παραλαβή προκαταρκτικής, τονίζουμε, μελέτης για τους δύο (2) οικισμούς, αφήνοντας τον Καστανά απ’έξω; Και τι θα συνέβαινε με τον Καστανά; Θα δινόταν μήπως ως δώρο, μια που είστε εθισμένοι σε αυτά; (βλ. ασφαλτοστρώσεις)

Το ξέρετε ότι έγινε προκαταρκτική μελέτη μόνο για το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης και μόνο για τους δύο (2) οικισμούς για να γίνει δυνατή η απευθείας ανάθεση και όχι ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός;

Το ξέρετε ότι με την προκαταρκτική μελέτη δεν χρηματοδοτείται έργο;

Το ξέρετε ότι αν ξαφνικά εμφανιστεί από κάπου οριστική μελέτη ύδρευσης των τριών (3) οικισμών, αυτή δεν θα μπορεί να θεωρηθεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου καθόσον αυτές ανέθεσαν, λόγω αδυναμίας τους, σε ιδιώτη την εκπόνηση προκαταρτικής μελέτης;

Το ξέρετε ότι μελέτες, σε επίπεδο προκαταρτικής, εκπονούνται για έργα επιπέδου πολλών εκατομμυρίων ευρώ;

Προς τί λοιπόν όλη αυτή η σπουδή; Μήπως το πάθος για απευθείας αναθέσεις, δίχως διαγωνισμό, οδηγεί τελικά σε αδιέξοδα και μη υλοποιήσιμα έργα;

Καταλήγοντας και μιας και αναφέρθηκε ο όρος ιθαγενής, να υπενθυμίσουμε ότι κάποτε μοίραζαν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς για να τους εξαγοράσουν. Ένα τέτοιο καθρεφτάκι είναι και η προκαταρκτική μελέτη των δύο (2) μόνο οικισμών αξίας 29.382€ (το φοβερό έργο που παρέλαβε ένας ιθαγενής και το παρουσίασε λες και ήπιε νερό από το καινούριο δίκτυο). Γιατί περί αυτού πρόκειται, για μια προκαταρκτική μελέτη, επαναλαμβάνουμε αξίας 29.382€, που δεν μπορεί να πάει πουθενά να χρηματοδοτηθεί, παρά μόνο στα συρτάρια τους. Μόνο για εκεί είναι χρήσιμη.

Όταν όμως έχεις υποβολείς και ο ηθικός αυτουργός κρύβεται, κατατάσσεις μόνο σου τον εαυτό σου ως ιθαγενή!


Διαβάστε επίσης