“Επί τον τύπον των ήλων”-Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σαν τον Ιανό

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σαν τον Ιανό

Οι δημοτικές εκλογές του 2019 , περισσότερο δημιούργησαν παρά έλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε δήμος, κι αυτό γιατί ο νέος τρόπος εκλογής προέβλεπε κατανομή των εδρών από τον πρώτο γύρο.  Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι όσοι Δήμαρχοι δεν συγκέντρωναν από την πρώτη Κυριακή το 50+1 δεν θα είχαν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Για να είχε πλειοψηφία η πρώτη παράταξη θα έπρεπε να συνεργαστεί και με άλλες παρατάξεις, πράγμα που για λόγους που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε, δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί.
Και κάπως έτσι, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος (δεν υπολογίζουμε τη θερινή ραστώνη που ούτως η άλλως τα πράγματα κυλάνε αργά) , ανικανότητας, ανυπαρξίας, ίντριγκας, μαχαιρωμάτων, και γενικά ό,τι χρειάζεται ένα καλό σενάριο για να δημιουργηθεί ένα B-movie και μάλιστα χαμηλού προυπολογισμού.

Και μια και αναφέραμε την λέξη προυπολογισμός , τι γίνεται άραγε στο Δήμο μας με τον προυπολογισμό ? Υπάρχει περίπτωση να κινηθεί τίποτα, η ο βάλτος που θα βρεθούμε στο τέλος θα είναι μεγαλύτερος από τον αποξηραμένο βάλτο των Γιαννιτσών ?  Απλά ρωτάω…

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σαν τον Ιανό.  Ασκεί μεν διοίκηση αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι και θεσμός πίεσης αλλά και θεσμός έκφρασης .  Γι αυτό πρέπει ο Δήμος μας να γίνει επίσης το πεδίο μιας μεγάλης δραστηριότητας όλων των κατοίκων .  Με αυτό τον τρόπο , ίσως να μπορεί να γίνει μια τοπική αυτοδιοίκηση όλων των πολιτών .   Όταν δουλεύει κάποιος μόνος του στην τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται αρετή . Όταν δουλεύει με άλλους χρειάζεται υπόληψη . Και την υπόληψη , δεν την απολαμβάνουν όλοι, ειδικά η σημερινή Δημοτική αρχή για πολλούς και διάφορους λόγους.

Εν κατακλείδι πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον κοντινότερο προς τους πολίτες  δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, καθώς είναι ένας από τους πυλώνες του πολιτικού μας συστήματος.  Πρέπει επίσης να είναι ένας θεσμός δημοκρατίας, λαϊκής συμμετοχής και ανάπτυξης.  Στον τόπο μας ωστόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν και είναι διαχρονικά όμηρος δικτύων, σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής, και μικρών και μεγάλων συμφερόντων σε τοπικό επίπεδο. Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας να κατανοήσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε την αρνητική εμπειρία από τις παλιές σκοτεινές μεθοδολογίες.

Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να αφαιρεθεί το «προσωπείο» όλων αυτών που στέκονται επιτηδευμένα ουδέτεροι στα μεγάλα ζητήματα δείχνοντας το δέντρο αλλά χάνοντας το δάσος, ιδιαίτερα όταν έρχεται η ώρα της ανάληψης των ευθυνών. Τι σημαίνει αυτό ? Ότι πολύ απλά θα πρέπει η Δημοτική αρχή αλλά και η αντιπολίτευση, να συναινούν και να συμπορεύονται , ειδικά σε ότι αφορά έργα και δράσεις που θα πρέπει να γίνονται άμεσα στα χωριά του δήμου μας και όχι να φέρνουν αντιρρήσεις μονίμως και διαρκώς και να ασχολούνται μόνο με την θεωρία .  Αναπόφευκτα λοιπόν , οι αποφάσεις θα λαμβάνονται συμμετοχικά με τη συνοδεία σαφούς κι επαρκούς αιτιολόγησης, αλλιώς οι αντίθετοι δημοτικοί σύμβουλοι , θα είναι υπόλογοι απέναντι στην τοπική κοινωνία και θα πρέπει να λογοδοτούν στους πολίτες .

Γιατί μόνο έτσι θα πάμε μπροστά, όχι με λόγια , αλλά με πράξεις .

“Επί τον τύπον των ήλων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *