Σ.Φάμελλος:Συμφέροντα και σκάνδαλα πίσω από την προκήρυξη του Αντώνης​ Τρίτσης για τις Γωνιές Ανακύκλωσης

Συμφέροντα και σκάνδαλα πίσω από την προκήρυξη του Αντώνης​ Τρίτσης για τις Γωνιές Ανακύκλωσης

Το ζήτημα της σκανδαλώδους χρηματοδότησης Γωνιών Ανακύκλωσης μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με ακραία υπερτιμολόγηση, κατά παράβαση του ευρωπαϊκού πλαισίου,  αλλά και τη γενικότερη ναρκοθέτηση της ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επανέφερε στη Βουλή ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει πολλαπλώς, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι μέσω της συγκεκριμένης πρόσκλησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί, κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα, εξοπλισμό για τη χωριστή συλλογή την οποία οφείλουν να παρέχουν τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) προς τους Δήμους δωρεάν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζητήματα παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κρατικών ενισχύσεων και διπλής χρηματοδότησης. Το Νοέμβριο του 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε νέα ερώτηση, ζητώντας ξανά την τροποποίηση της πρόσκλησης, καθώς ενδεχόμενες εντάξεις χρηματοδότησης εξοπλισμού θα ήταν πλέον σε αντίθεση και με το νέο Νόμο 4819 της κυβέρνησης ΝΔ. Η ερώτηση έμεινε σκοπίμως χωρίς απάντηση από τα συναρμόδια Υπουργεία εδώ και τέσσερις μήνες!

«Πλέον, και εφόσον έχουμε πλέον εντάξεις έργων στην πρόσκληση, γίνεται σαφές ότι τα έργα που έχετε εντάξει παραβιάζουν τη νομοθεσία», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος προς τους δύο Υπουργούς, αναφέροντας ως παράδειγμα την ένταξη έργου ύψους 18,5 εκατ. ευρώ του Δήμου Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο του 2022 για την προμήθεια 48 Πολυκέντρων Ανακύκλωσης τεσσάρων ρευμάτων, προμήθεια που φαίνεται επίσης ότι έχει υπερκοστολογηθεί. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μία Γωνιά Ανακύκλωσης αξίζει 60.000 ευρώ και η κυβέρνηση τη χρηματοδοτεί με 300.000 ευρώ!

Στην τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι πλέον, με το Ν. 4819 οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τους επιβάλλεται πρόστιμο. Από τον ίδιο νόμο επίσης προκύπτει ότι ακόμα και για χώρους ευθύνης των ΟΤΑ, το κόστος για τη διαλογή σε τέσσερα ρεύματα πρέπει να καλύπτεται από τα ΣΕΔ. Γίνεται επομένως σαφές ότι οι Δήμοι οφείλουν να συνάπτουν συμβάσεις συνεργασίας με ΣΕΔ, τα οποία οφείλουν να καλύπτουν τα σχετικά κόστη ή/και την παροχή εξοπλισμού.

O Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι, στην προσπάθειά τους να αιτιολογήσουν τις παράνομες αποφάσεις ένταξης, τα αρμόδια Υπουργεία απευθύνθηκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για να τους πει το «αληθές νόημα» των διατάξεων του Ν. 4819. «Είναι ντροπή να ζητάτε από ένα εποπτευόμενο φορέα το αληθές νόημα ενός νόμου για να παρερμηνεύσει τις διατάξεις που εσείς φέρατε και ψηφίσατε στη Βουλή πριν λίγο καιρό και να σας απαντήσει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει ο νόμος. Εξάλλου, ο ίδιος ο ΕΟΑΝ, ενέκρινε πέρυσι Επιχειρησιακό Σχέδιο Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης που χρησιμοποιεί παρόμοιο εξοπλισμό, παρά την αρνητική υπηρεσιακή εισήγηση ότι το Σύστημα δεν πιάνει τους στόχους», επισήμανε ο Σ.Φάμελλος.

Ο Σ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα ευθυνών αλλά και καταλογισμού τους και στην πολιτική ηγεσία και στις Επιτροπές του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης αν προχωρήσουν σε παράνομες εντάξεις, εφόσον τίθεται ξεκάθαρα θέμα παράβασης των κανόνων περί «κρατικών ενισχύσεων».

Αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ όπου αποκαλύπτεται η χαμηλή συμβολή της συγκεκριμένης πρόσκλησης στη βελτίωση των ποσοστών ανακύκλωσης και διατυπώνονται ερωτηματικά για την προώθηση από το ΥΠΕΣ αυτής της πρόσκλησης ακόμα και σε Δήμους που έχουν υπερβεί το πλαφόν του Προγράμματος. Επιπλέον, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, στην απόφασή της, αναφέρεται και σε περιπτώσεις όπου Δήμοι υποχρεώνονται να εντάξουν έργο στη πρόσκληση για τις Γωνιές Ανακύκλωσης ενώ έχουν άλλα έργα σε υψηλότερη προτεραιότητα.

«Τι γίνεται τελικά με αυτή την πρόσκληση», διερωτήθηκε ο Σ.Φάμελλος, «ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται και γιατί η αυτοδιοίκηση δηλώνει στην απόφαση αυτή ότι «δεν εκβιάζεται»; Και τελικά τι θα γίνει; Θα πληρώσουν πρόστιμα οι Δήμοι, επειδή προχωράτε σε μία παράνομη διαδικασία εντάξεων; Θα πληρώσουν δύο φορές οι πολίτες, δηλαδή, μία μέσω των καταναλωτικών προϊόντων και μία μέσω της σκανδαλώδους διακήρυξης που υλοποιείτε εσείς;», χωρίς φυσικά να πάρει κάποια σχετική απάντηση από τους Υπουργούς.