Σύριζα:Προκλητική αδιαφορία για τους 56 απλήρωτους συμβασιούχους στο Δήμο Χαλκηδόνος

Προκλητική αδιαφορία για τους 56 απλήρωτους συμβασιούχους στο Δήμο Χαλκηδόνος

Νέα ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν δεκατρείς (13) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, για τους απλήρωτους συμβασιούχους εργαζομένους του Δήμου Χαλκηδόνος, των οποίων ο εμπαιγμός και η αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζεται.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, μετά την πολύμηνη αναμονή και ταλαιπωρία τους, οι εργαζόμενοι οδηγούνται πλέον στην οικονομική εξαθλίωση, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων, αφού παραμένουν απλήρωτοι εξαιτίας διοικητικής εμπλοκής, παρότι προσελήφθησαν και εργάστηκαν με 5μηνη σύμβαση από τις 12/1/2021 μέχρι τις 5/7/2021, με τις διατάξεις για έκτακτες προσλήψεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τονίζουν δε ότι το μόνο που προκύπτει από τις απαντήσεις στην προηγούμενη ερώτηση που είχε κατατεθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι δηλώσεις αναρμοδιότητας των Υπουργείων και ανάλυση της διαφωνίας των εμπλεκόμενων φορέων με μεταφορά των προβλημάτων και των ευθυνών σε άλλους, κατά την προσφιλή συνήθεια της κυβέρνησης. Όμως, η κυβέρνηση επιδεικνύει απαράδεκτη αδιαφορία, κανείς δεν αναζητά και δεν καταλογίζει ευθύνες και το κυριότερο δε δίνεται οποιαδήποτε λύση για τους εργαζομένους.

Εύλογα λοιπόν οι βουλευτές ζητούν να μάθουν ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ο Υπουργός ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για την εργασία τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση 

Προς τον  κ.  Υπουργό Εσωτερικών 

Θέμα: «Συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η αδιαφορία για τους 56 απλήρωτους συμβασιούχους του Δήμου Χαλκηδόνος»

Μία χαρακτηριστική περίπτωση όπου αποδεικνύεται η αδιαφορία και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους αποτελεί η περίπτωση των 56 απλήρωτων συμβασιούχων του Δήμου Χαλκηδόνας στην Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Οι 56 συμβασιούχοι οδηγούνται πλέον στην οικονομική εξαθλίωση ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων εφόσον παραμένουν απλήρωτοι, εξαιτίας διοικητικής εμπλοκής παρότι προσελήφθησαν και εργάστηκαν με 5μηνη σύμβαση από τις 12/1/2021 μέχρι τις 5/7/2021 με τις διατάξεις για έκτακτες προσλήψεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τις 22/6/2021, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου, κατέθεσαν ερώτημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναδεικνύοντας το πρόβλημα, ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργού για την επίλυση των θεμάτων που καθυστερούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων στους 56 συμβασιούχους, που ακόμα εργάζονταν αλλά δεν πληρώνονταν εκείνη την περίοδο.

Οι εργαζόμενοι παρά τα ελλείμματα που εντοπίστηκαν στη διαδικασία της πληρωμής τους παρείχαν πλήρως και κανονικά τις υπηρεσίες τους και δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για λάθη ή παρατυπίες που συνέβησαν κατά τη διαδικασία της πρόσληψής τους ή για τις διοικητικές αρρυθμίες της κυβέρνησης.

Μετά τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το μόνο που προέκυψε ήταν δηλώσεις αναρμοδιότητας των Υπουργείων και των υπηρεσιών, ανάλυση της διοικητικής διαφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων από τη μεριά του Δήμου και μεταφορά των προβλημάτων σε άλλους, κατά την προσφιλή συνήθεια της κυβέρνησης. Όμως οι εργαζόμενοι εργάστηκαν τηρώντας τη σύμβαση που υπέγραψαν και μένουν απλήρωτοι. Και ακόμα και αν αμφισβητείται η ορθότητα της διαδικασίας αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφορά τους εργαζόμενους που δεν είχαν την παραμικρή ευθύνη.

Επειδή για έναν ή μία άνεργο μια πεντάμηνη σύμβαση εργασίας είναι μία προσπάθεια επιβίωσης που δεν επιτρέπει περιθώρια καθυστερήσεων, πόσο μάλλον αναστολών και δικαστικών διεκδικήσεων, οι οποίες κοστίζουν χρήματα που θα χρεώσουν επιπλέον τους εργαζόμενους.

Επειδή το κράτος οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τηρώντας τους νόμους.

Επειδή είναι αδιανόητο διοικητικές ευθύνες να μην έχουν διευκρινιστεί, αποσαφηνιστεί και αποδοθεί 8 μήνες τώρα και οι συμβασιούχοι του Δήμου Χαλκηδόνας να περιμένουν ήδη 5 μήνες από τη λήξη της σύμβασης και να μην έχουν πληρωθεί.

Επειδή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δηλώνει αναρμόδια όταν 56 οικογένειες παραμονές Χριστουγέννων θα στερηθούν τα βασικά και κυρίως το δικαίωμα αμοιβής για εργασία που έχουν παράσχει.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.      Τι πρωτοβουλίες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα αναλάβει ώστε να πληρωθούν επιτέλους οι εργαζόμενοι για την εργασία τους και να λυθούν τα θέματα διαδικασιών και διαφάνειας;

2.      Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει ώστε να μην καταλογίζονται δεδουλευμένοι μισθοί σε βάρος υπαλλήλων που έχουν παράσχει τις υπηρεσίες τους δυνάμει αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Φάμελλος Σωκράτης

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαχαριάδης Κώστας

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος​