Του Π.Μαρκίδη: “Κυβέρνηση-Θεομηνία χωρίς  προηγούμενο η σημερινή καταστροφή”

Κυβέρνηση:  Θεομηνία χωρίς  προηγούμενο η σημερινή καταστροφή

 

Του Πάνου Μαρκίδη

Στην ελληνική μυθολογία ο Εγκέλαδος ήταν ο αρχηγός των γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γης, που φονεύθηκε στη διάρκεια της Τιτανομαχίας. Ο Δίας ήταν αυτός που τον σκότωσε με κεραυνό όταν ο Εγκέλαδος κινήθηκε εναντίον του, τον καταπλάκωσε μάλιστα με ολόκληρα βουνά  για να μην μπορέσει ποτέ ξανά να τον απειλήσει. Καταπλακωμένος λοιπόν ο Εγκέλαδος καθώς ανακινείται στα βάθη της γης, την κάνει να τρέμει προκαλώντας τους σεισμούς.

Πλουταίνοντας τις γνώσεις τους οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι δεν ήταν απαραίτητο πίσω από κάθε φυσικό φαινόμενο να υπάρχει και ένας θεός. έτσι, ανάλογα και με το επίπεδο των γνώσεων σε κάθε λαό, κατέληγαν σιγά σιγά σε μονοθεΪστικές θρησκείες. Σ’ αυτόν τον ένα Θεό απέδιδαν και τα ευχάριστα αλλά και τα δυσάρεστα γεγονότα. Τα πολύ δυσάρεστα μάλιστα φανέρωναν την οργή που είχε για κάποιους λόγους ο Θεός μαζί τους και από την οργή (=μήνις)+θεός προέκυψε η λέξη θεομηνία.

Σήμερα  μπορούμε βέβαια να εξηγήσουμε πώς δημιουργείται ένας σεισμός ή μια πλημμύρα…. Και για μεν τον σεισμό δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί το ακριβές σημείο και η χρονική στιγμή που θα εκδηλωθεί, ξέρουμε όμως τα αίτια του, μπορούμε να προσδιορίσουμε τις σεισμογενείς περιοχές και τα μεγάλα χρονικά διαστήματα στα οποία αυτοί επαναλαμβάνονται. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα σ΄ αυτές τις περιοχές να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε, όταν αυτός εκδηλωθεί, να ελαφρύνουμε όσο γίνεται τις συνέπειές του. Και επειδή εκείνο που καταστρέφει ο σεισμός είναι οι οικοδομές, πρέπει οι καινούργιες να χτίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή αντισεισμική προστασία, ενώ οι παλιές να ενισχύονται και να επισκευάζονται για να αντέξουν στα λίγα καταστροφικά δευτερόλεπτα που διαρκεί ένας σεισμός.

Η πλημμύρα είναι εντελώς διαφορετικό φαινόμενο από το σεισμό. Μελετώντας το ανάγλυφο του εδάφους ξέρεις για την κάθε λεκάνη απορροής των νερών της βροχής, πού θα βρουν αυτά διέξοδο για να καταλήξουν στη θάλασσα. Ξέρεις, όταν έχεις ένα βουνό δίπλα σου με τις πλαγιές του αποψιλωμένες από πυρκαγιά ή οικοδομημένες, ότι ο κίνδυνος της πλημμύρας είναι μεγάλος. Γιατί τότε τα νερά δεν μπορούν να απορροφηθούν και θα πρέπει να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα, που είναι το υψομετρικό σημείο μηδέν.

Αν δεν το κάνει αυτό η οργανωμένη πολιτεία, θα το κάνουν μόνα τους. Θα σχίσουν τη γη, θα ανοίξουν χειμάρρους, οι οποίοι  θα ενωθούν σε μεγαλύτερα ποτάμια ικανά να παρασύρουν ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους προς τη θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή θεός είναι ο συμπαντικός νόμος της βαρύτητας που ίσχυε και θα ισχύει πάντοτε. Tην ενέργεια της υψομετρικής διαφοράς του νερού που είναι τόσο μεγάλη, με τα φράγματα που κάνουμε την εκμεταλλευόμαστε για να ηλεκτροδοτήσουμε ολόκληρες πόλεις. Γι΄ αυτό γίνονται γραφικοί, όταν περιγράφοντας τις καταστροφές της πλημμύρας κάποιοι δημοσιογράφοι εκφράζουν την απορία τους που το νερό μετακινεί μεγάλα αυτοκίνητα, γκρεμίζει σπίτια, γεμίζει λιμάνια ολόκληρα με φερτά υλικά.

Κάποιοι υπεύθυνοι ,ακόμη και ο πρωθυπουργός μας, χρησιμοποιούν τη λέξη θεομηνία όταν αναφέρονται στην πλημμύρα η στο σεισμό. Να είστε σίγουροι ότι το κάνουν εκ του πονηρού, για να ρίξουν στο Θεό τις δικές τους ευθύνες για την ελλιπή προετοιμασία που έπρεπε να είχε προηγηθεί. Γιατί είναι σίγουρο ότι και βροχές θα έχουμε και μάλιστα όλο και πιο έντονες, όπως μας εξηγούν οι επιστήμονες και σεισμοί θα γίνονται. Το κάνουν γιατί μας θεωρούν αφελείς….. με το θεό μπορείς να τα βάλει; μας ρωτούν.

Πριν τρία περίπου χρόνια,  παρακολουθώντας τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας (Χαλκηδόνας) σχετική με την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο Δήμαρχος και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι χαμογέλασαν στην παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι στον προϋπολογισμό δεν αναφέρονταν αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας έργα. Ίσως γι΄ αυτό οργίστηκε ο Θεός και μετά από λίγους μήνες  βλέπαμε το Δήμαρχό μας στην τηλεόραση, μέσα στην πλημμυρισμένη Χαλκηδόνα και με τα νερά να φθάνουν μέχρι τη μέση, να μας μιλά κι αυτός για πρωτοφανή θεομηνία. Λίγους μήνες μετά είχαμε την πλημμύρα στον Άγιο Αθανάσιο και αμέσως μετά το επιστέγασμα όλων, τον αποκλεισμό του λεωφορείου μέσα στα νερά της πλημμύρας στα Κουφάλια.  Με ανοιχτό το στόμα παρακολουθήσαμε τις …ηρωικές προσπάθειες του αντιδημάρχου πάνω στο φορτωτή να προσπαθεί να διασώσει τους επιβάτες του λεωφορείου που είχαν σκαρφαλώσει στην οροφή του για να σωθούν. Τέλος χτες είχαμε την ίδια πλημμύρα στα Κουφάλια.

Μέχρις ενός σημείου να δώσουμε ελαφρυντικά στον κάθε Δήμαρχο, όταν η κεντρική πολιτική που επιβάλλεται από την κυβέρνηση είναι τέτοια, που τους έχει αποστερήσει κάθε δυνατότητα για την πραγματοποίηση παρόμοιων ουσιαστικών έργων. Δεν δίνουμε όμως κανένα ελαφρυντικό σ αυτούς που οι ίδιοι προπαγανδίζουν αυτήν την πολιτική  και βοηθούν με όλες τις δυνάμεις τους να εφαρμοστεί.

Την κύρια ευθύνη βέβαια την έχει η κυβέρνηση, πολύ περισσότερο η σημερινή για λόγους αξιοπρέπειας, που στο όνομα της ανάπτυξης των κερδών των μεγάλων ομίλων, έχουν καταστήσει τους περισσότερους ανθρώπους που είναι σε παραγωγική ηλικία άνεργους να περιμένουν το χριστουγεννιάτικο φιλοδώρημα.

Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα, όχι στον ελληνικό λαό. Εμείς πρέπει αυτό που έντεχνα παρουσιάζουν σαν οργή θεού   να το μετατρέψουμε σε οργή και οργανωμένη πάλη λαού. Κάτι τέτοια ήθελε να πει χτες ο γραμματέας του ΚΚΕ σε μια δήλωσή του  για τις πλημμύρες διάρκειας 90 δευτερολέπτων από την οποία η κυβερνητική ΕΡΤ έκοψε τα 80 αφήνοντάς μόνο τα συλλυπητήρια για να ταιριάζει με τον πένθιμο τόνο που προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση.

 

2 comments

  1. ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΔΥΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ LIDL ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ???

  2. Egw aporw pou einai autoi oi politikopoihmenoi neoi tou dhmou mas pou dn leipoun apo kamia ekdhlwsh kai mostraronte san kapoioi pou mexri prin 2-3 xronia dn vgainan apo to spiti tous pou amevazoun fwto me kathe ti pou ginete ston dhmo mas kai niwthoun perhfanoi les kai egine kapoio katorthwma….apo xthes oloi valane to kefali sto xwma san thn strouthokamhlo alla ama graftei kati kalo gia ta koufalia tha arxizoun ma anevazoun pali fwto k keimena deixnontas mas to poso polutimoi niwthoun….aurio methaurio autoi tha zhthsoun k pshfo mono k mono epeidh to susthma tous eunoei. Kalhnuxta

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *