Του Α.Στεργιάδη: Τρία ενεργά κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους στο Δήμο Χαλκηδόνος

ΤΡΙΑ ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΑ 1000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Του Απόστολου Στεργιάδη Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χαλκηδόνος

 

Πολύς λόγος έγινε κυρίως την προηγούμενη εβδομάδα μετά το “εκκωφαντικό” 350% της αύξησης των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στον Δήμο μας, της δημοσιότητας που έδωσε ο αριθμός της αύξησης και η αυτοματοποιημένη αντίδραση του πολιτικού λόγου στην τοπική αυτοδιοίκηση στον τόπο μας.

Ας δούμε την πραγματικότητα με την ανάγνωση των αριθμών χωρίς πανικό, μα κυρίως χωρίς εφησυχασμό που μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας.

Στον πρώτο πίνακα φαίνεται η συνολική εικόνα των ενεργών κρουσμάτων Covid-19 στους δήμους όλης την ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό τον πίνακα βλέπουμε τον Δήμο της Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους (αυτό που έχει κυρίως σημασία και όχι αυτό καθαυτό το απόλυτο νούμερο των 2.321 κρουσμάτων στις 12/4) είναι 7 περίπου κρούσματα ανά 1000 κατοίκους, ενώ στον Δήμο Χαλκηδόνος είναι περίπου 3 ανά 1.000 κατοίκους. Αναμενόμενο στον αστικό ιστό που η πυκνότητα του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερη από τα προάστια και στα χωριά των δήμων της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Μέση τιμή σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης είναι 3,5 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους. Και στον Δήμο Δέλτα περίπου 4 άτομα.

Στους παρακάτω τρεις πίνακες βλέπουμε την εξέλιξη των ενεργών κρουσμάτων ανά 1.000 κατοίκους σε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες όπως αυτά δηλώθηκαν από τον ΕΟΔΥΥ και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα voria.gr.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα στον δήμο Χαλκηδόνος βλέπουμε που από την εβδομάδα 29/3 με μόλις 0,59 κρ/1.000 κατ. Πήγαμε μετά από μία εβδομάδα στα 2,67 κρ/1.000 κατ. Και 2,91 κρ/1.000 κατ. Την Δευτέρα που μας πέρασε.

Αυτό μπορεί και να οφείλεται και στον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν στον δήμο μας και όχι απαραίτητα στην πραγματική εικόνα των ενεργών κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται να είναι σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση και με τους υπόλοιπους δήμους, που αυτό μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί σε σχέση με την πανδημία.

Ο δήμος μας για ακόμη μία φορά φαίνεται να ακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ανακούφισης των δημοτών με προτάσεις και δράσεις που θα ήταν προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησής των.

Είδαμε τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα να συγκαλεί την προηγούμενη Δευτέρα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ώστε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ζητήσει το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε συνεργασία με την ΠΚ Μακεδονίας έδειξε με την δράση του την συμπαράσταση στη επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στον δήμο του.

Είδαμε το σύνολο σχεδόν των δήμων της χώρας να παίρνουν απόφαση για απαλλαγή του συνόλου των Δημοτικών τελών με την βοήθεια της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό και η προθεσμία κλείνει στις 30-4-2021 και ο δικός μας δήμος καθυστερεί στην απόφαση που σαν συνέπεια θα έχει ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να μην προλάβουν να δηλωθούν ώστε να τους επιστραφούν τα δημοτικά τέλη του 2020.

Είδαμε πολλούς δήμους της χώρας να διαβουλεύονται με την πραγματική οικονομία, να ανταλλάσουν απόψεις για το πώς θέλουν τον Δήμο αρωγό, και όχι φοροεισπράκτορα. Τι θα ήταν αποδοτικότερο μέτρο ώστε η επαναλειτουργία της αγοράς να γίνει με τρόπο αποδοτικό και να μην αρκείται σε μια ανακοίνωση copy-paste «Αγοράστε από την τοπική αγορά»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *