Του Γιώργου Γιαννάκη-7 Ιουλίου: 9 μήνες μετά!

7 Ιουλίου: 9 μήνες μετά!

Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

Στις 4 Ιουλίου 2019, 3 μόλις ημέρες πριν τις Εθνικές εκλογές, στο άρθρο μου με τίτλο: ‘Η ώρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής έφτασε!’ εξηγούσα με μια σειρά επιχειρημάτων τους λόγους για τους οποίους είχε φθάσει κατά τη γνώμη μου η ώρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής.

Μια πολιτική αλλαγή την οποία επιζητούσα προσωπικά αλλά, όπως αποδείχθηκε, και το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων συμπολιτών μας για σχεδόν 5 χρόνια, όσο διήρκησε δηλαδή η καταστροφική διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Η ημέρα των εκλογών της 7ης Ιουλίου φάνταζε λοιπόν, ως μια μοναδική ευκαιρία να δώσουμε με την ψήφο μας ένα τέλος στην Ελλάδα του χθες, στην Ελλάδα της οπισθοδρόμησης και της μιζέριας, στην Ελλάδα του λαϊκισμού, της ανομίας και της παραβατικότητας αλλά και της έκπτωσης των εθνικών και κοινωνικών αξιών. Είχαμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε με την ψήφο μας την κυβερνητική επιλογή της υπευθυνότητας, της αξιοπρέπειας, της ανάπτυξης αλλά και του πατριωτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε να αποκτήσουμε το δικαίωμα να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα του μέλλοντος, την αυτοδύναμη Ελλάδα, την Ελλάδα της ευημερίας και της υπερηφάνειας, την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει.

Σήμερα, 9 περίπου μήνες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε την εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσωπικά νιώθω δικαιωμένος, όπως νομίζω ότι νιώθουν όλοι οι Έλληνες είτε ψήφισαν είτε όχι το κόμμα μας.

Το μικρό και ευέλικτο σχήμα που αποτέλεσε την Κυβέρνηση της χώρας, με συμμετοχή μάλιστα πολλών εξωκοινοβουλευτικών, αλλά και ο σχεδιασμός του νέου επιτελικού κράτους που αφορά την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διαφάνεια της Κυβέρνησης και όλων των οργάνων της κεντρικής διοίκησης έδωσαν το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθούσε, και ήδη ακολουθεί, η Ελληνική Κυβέρνηση.

Μέσα στο διάστημα αυτών των 9 μηνών η Κυβέρνηση πέτυχε πολλά. Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22 % μεσοσταθμικά, καταργήθηκε το άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια, θεσπίστηκε επίδομα γέννησης 2.000 € για κάθε παιδί που γεννιέται από 01/01/2020, ενώ αυξήθηκε και το αφορολόγητο κατά 1.000 € για κάθε παιδί. Παράλληλα, ενισχύθηκε η ομάδα ΔΙΑΣ με 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς, υπήρξε αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές για 3 χρόνια, μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 €, μειώθηκε η φορολογία επιχειρήσεων από το 28 % στο 24%, ενώ τέθηκε σε λειτουργία ο αριθμός επικοινωνίας εκτάκτου ανάγκης 112 που θα φαινόταν χρήσιμος τόσο στις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα όσο και στις πυρκαγιές στο Μάτι.

Υλοποιήθηκε ακόμη, το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, ενώ στα θετικά πιστώνεται το γεγονός ότι εφαρμόζεται πλέον πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος, όπως επίσης και το ότι η διαδικτυακή πύλη συναλλαγών του Δημοσίου (www.gov.gr) βρίσκεται ήδη σε λειτουργία δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν εύκολα και γρήγορα μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους κάποιες από τις βασικότερες συναλλαγές τους με το Δημόσιο (π.χ. εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις, συνταγογραφήσεις κ.α.).

Τέλος, η ελληνική οικονομία, σημείωσε άνοδο κατά το β’ εξάμηνο του 2019, μιας και η ανεργία μειώθηκε από το 18,5% σε 16,3%, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,8% όπως και οι ιδιωτικές επενδύσεις κατά 14,4%. Το ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών βελτιώθηκε, ενώ το ιδιωτικό χρέος μειώνεται σταθερά χάρη στις ρυθμίσεις οφειλών που έγιναν προς την εφορία και τα δημόσια ταμεία.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά συνεχίζοντας το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το τρέχον έτος, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 100 προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς του κράτους.

Να μιλήσουμε όμως και για τις σημαντικότατες προκλήσεις που κρίθηκε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει αυτή η Κυβέρνηση, δηλαδή τη διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά, την κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία και την πανδημία με τον κορονοϊό.

Και στις 3 περιπτώσεις η αντίδραση, ο σχεδιασμός και η συνολική αντιμετώπιση από τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τις κρατικές δομές επικροτούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Για το μεταναστευτικό: Η Κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική υπέρ των κλειστών κέντρων με σαφή δέσμευση για κλείσιμο των ανοιχτών δομών σε συνεννόηση και διαβούλευση με τις τοπικές Αρχές και προς όφελος πάντα των νησιωτών. Στα κλειστά αυτά κέντρα θα διαμένουν μέχρι την απέλασή τους όσοι δε δικαιούνται άσυλο. Τα νησιά με αυτό τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν, ενώ θα στηριχθούν με μέτρα (οικονομικά και μη) οι τοπικές κοινωνίες.

Για τη κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία: Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Έβρο μαζί με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και η συνεχής επικοινωνία της Κυβέρνησης με το ΝΑΤΟ διεθνοποίησε το πρόβλημα στέλνοντας σαφές μήνυμα πως τα ελληνικά σύνορα σε ξηρά και θάλασσα είναι ασφαλή. Η Κυβέρνηση πέτυχε επιχειρησιακή υποστήριξη από άλλες χώρες (Κύπρο, Αυστρία κ.α.) ως βοήθεια στο έργο των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας, τις οποίες πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά όλοι μας, αλλά εξασφάλισε και οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Έξαρση του κορονοϊού: Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα με σοβαρότητα και προνοητικότητα ακολουθώντας σε κάθε βήμα τις εισηγήσεις των ειδικών. Καταρτίστηκε έγκαιρα ειδικό σχέδιο αποτροπής της μετάδοσης του ιού, το οποίο εφαρμόζεται σταδιακά και τροποποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις, ενώ έχουν εξεταστεί ήδη οι πιθανές επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία, τους εργαζομένους αλλά και τις επιχειρήσεις και έχουν εξαγγελθεί ειδικά μέτρα ανακούφισης για κάθε περίπτωση (ενίσχυση ύψους 800€ σε εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται, 600€ εκπαιδευτικό επίδομα στους επιστημονικούς φορείς της χώρας, απαγόρευση απολύσεων, ειδικές άδειες, αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων, παράταση καταβολής επιδότησης ανεργίας, έκτακτο δώρο Πάσχα σε γιατρούς και νοσηλευτές και πολλά άλλα).

Έπειτα από όλα τα παραπάνω, νομίζω ότι έχουμε πλέον το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον της χώρας μας και το δικό μας με αισιοδοξία. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει και σιγά σιγά αλλά με σταθερά βήματα αποκτά και πάλι το ρόλο που της αξίζει στην Ευρώπη και στο διεθνές στερέωμα κάνοντας τον Έλληνα πολίτη δυνατό και υπερήφανο.

Τέλος, αναλογιζόμενος τις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας τις τελευταίες εβδομάδες, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να συνεχίσουμε να τηρούμε στη πράξη το #μένουμε_σπίτι στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την τιτάνια προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας μας στη μάχη με τον κορονοϊό. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια κι ευχαριστώ από καρδιάς.

Στο τέλος θα τα καταφέρουμε !

Γεώργιος Ιωαν. Γιαννάκης

Οικονομολόγος – Λογιστής

Τομεάρχης ΟΝΝΕΔ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *