Του Ι.Σαραφίδη:Νόμος Κλεισθένη-Τροποποιήσεις

ΝΟΜΟΣ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Του Ιωάννη Σαραφίδη *

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες του νόμου Κλεισθένη που έφερε  ο κ Χαρίτσης.
Φρούδες αποδείχτηκαν οι ελπίδες που έτρεφαν ΚΕΔΕ και δήμαρχοι, ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα έδινε ο υπουργός κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες στους δημάρχους, για να μπορέσουν να κυβερνηθούν οι Δήμοι.
Σαν αντιστάθμισμα δηλαδή για την απλή αναλογική που μάλλον θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην διοίκηση των δήμων.

Οι τροπολογίες τώρα.

Με την πρώτη ορίζεται ότι ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων του κάθε  συνδυασμού πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό  (50%  ) αντί του τριάντα τοις εκατό (30%) που ήταν στον αρχικό νόμο. Επομένως  σε έναν Δήμο που έχει 33 έδρες οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του κάθε συνδυασμού μπορεί να είναι από 33 ελάχιστο μέχρι 50 μέγιστο.

Αλλά ισχύει και η ποσόστωση 40 τοις εκατό για το άλλο φύλο, όπου για ένα συνδυασμό που θα έχει 50 συμβούλους πρέπει το ελάχιστο οι 20 να είναι γυναίκες
Τα ίδια ισχύουν και τα τοπικά συμβούλια .Σε ένα 7μελες τοπικό συμβούλιο οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι πρέπει  να είναι το ελάχιστο 7 (3 γυναίκες ελάχιστο) και μέγιστο 11 (4 γυναίκες ελάχιστο). Σε ένα 5μελες αντίστοιχα.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τις τοπικές κοινότητες.

Οι συνδυασμοί που  θα  κατέβουν δεν θα έχουν πλέον επικεφαλής αλλά μόνο υποψηφίους  συμβούλους.
Οι έδρες  όπως είπαμε σε άλλο άρθρο,( δες εδώ ) θα μοιραστούν αναλογικά σε όλους τους συνδυασμούς .Αφού εκλεγούν οι σύμβουλοι ,σε μυστική ψηφοφορία ψηφίζουν τον πρόεδρο του συμβουλίου ανάμεσα στον πρώτο του πρώτου συνδυασμού και τον πρώτο του δεύτερου συνδυασμού. Πρόεδρος θα βγει αυτός που θα πάρει την πλειοψηφία μεταξύ όλων των συμβούλων.
Αν μετά από τρεις ψηφοφορίες έχουμε ισοψηφία τότε γίνεται κλήρωση. ( μεγάλη αδικία, μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η περίπτωση αν είχαμε δεύτερη Κυριακή  και για τον πρόεδρο όπως για τους δημάρχους).

Πάλι σε προηγούμενο άρθρο( δες εδώ) είχαμε επισημάνει ότι κάποιος συνδυασμός μπορεί να έχει πάρει 50 έως 54 τοις εκατό και να μην εκλέξει πρόεδρο. Διορθώνεται τώρα αυτό και ψηφίστηκε ότι ο συνδυασμός  που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%  +2 ψήφους)   εκλέγει αυτόματα  τον πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου που θα είναι ο πρώτος σε σταυρούς του συνδυασμού.
Ευτυχώς οι νομοθέτες μας  το κατάλαβαν και το διόρθωσαν. . 
Επίσης θα έχουμε δικαίωμα  για δύο σταυρούς προτίμησης στα τοπικά συμβούλια άνω των τριακοσίων κατοίκων.
Οι υπόλοιπες τροποποιήσεις είναι ασήμαντες.

Υ.Γ. Zητώ συγγνώμη  που δεν πρόλαβα να απαντήσω σε όσους ζήτησαν διευκρινήσεις  Νομίζω  ότι με αυτό το άρθρο απαντήθηκαν οι περισσότερες.

* Ο κ.Ιωάννης Σαραφίδης διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στον τέως Δήμο Κουφαλίων και είναι καθηγητής Φυσικής
Επικοινωνία:giannissarafidis8@gmail.com-Facebook:Giannis Sarafidis

One comment

  1. ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΣΑΛΑΓΡΑΔΑΣ

    ΤΟ 50 TOIS EKATO + 2 TI ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΟΥΔΑ??ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ +1 ?? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΓΡΑΠΤΩΣ

    ΦΛΕΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΛΑΝΠΟΥΡΑ__ ΕΙΜΑΙ ΙΘΑΓΕΝΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *