Ξηροχώρι-Ν.Μεσημβρία:Αντιδράσεις κατοίκων για το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο

Από κατοίκους της περιοχής λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή σχετικά με το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκο μεταξύ Ξηροχωρίου και Ν.Μεσημβρίας

Αγαπητοί Κυρίοι/ες

Από την θέση των πολιτών του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης σας ενημερώνουμε και ζητάμε την συνδρομή σας για την αποτροπή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ελλάδας 4.500 στέμματα που πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή μας

Κατόπιν σχετικής προσωπικής μας έρευνας πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι, ότι το σχεδιαζόμενο έργο έχει λάβει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, 2 αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης – Γενικής Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής – Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας, για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σύστημα 45 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής έκτασης 4.500 στρεμμάτων, στις θέσεις ‘’Μπαλαίικα 1, 2, 3 …. 24, 25’’, εκτός σχεδίου, πλησίον Τ.Κ. Ξηροχωρίου και ∆.Κ. Νέας Μεσήµβριας, ∆.Ε. Αγίου Αθανασίου, Δήμου Χαλκηδόνος, Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Επίσης έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε, ότι έχουν προηγηθεί 2 άδειες από το 2021 με θετική γνωμοδότηση της ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (τις οποίες σας αποστέλλουμε συνημμένα)

AΠΟΦΑΣΗ 1ΑΠΟΦΑΣΗ 2

Οι ανωτέρω αποφάσεις, για αυτό το κολοσσιαίο έργο που θα αλλάξει ριζικά το περιβάλλον και το μικρόκλιμα της περιοχής, επηρεάζοντας τις ζωές χιλιάδων κατοίκων του Δήμου μας,

ελήφθησαν, εν κρυπτώ, χωρίς να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, χωρίς να προσκληθούν εκπρόσωποι κατοίκων, περιβαλλοντικών και λοιπών οργανώσεων και χωρίς να δοθεί κανένα απολύτως στοιχείο σε δημοσιότητα.

Ειδικότερα απορίας άξιον αποτελεί το γεγονός ότι αν και το προς υλοποίηση έργο θα εγκατασταθεί σε αγροτεμάχια καλλιεργήσιμης γης (αμπέλια, σιτηρά), συνολικής έκτασης 4.500 στρέμματα, καλύπτοντας πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια, από ότι οι ίδιοι οι οικισμοί της περιοχής , που, είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει δραματικά τη λειτουργία του οικοσυστήματος στην ευρύτερη περιοχή, εν τούτοις πέραν της τυπικής ανάρτησης των ανωτέρω αποφάσεων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ουδεμία ενημέρωση έγινε στους 33.510 κατοίκους του τοπικού Δήμου Χαλκηδόνας μεταξύ των οποίων και σε εμάς, που όχι μόνο δεν κληθήκαμε να εκφράσουμε την γνώμη μας, αλλά δεν ενημερωθήκαμε καν από τους αρμόδιους φορείς και το ανακαλύψαμε τυχαία.

Το προς υλοποίηση έργο θα εγκατασταθεί σε απόσταση μόλις 60 μέτρων από τα όρια του οικισμού Μπαλαίικα, σε απόσταση 80 μέτρων από τα όρια του οικισμού  Ξηροχώρι, όπως επίσης και σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό Νέας Μεσημβρίας.

Επειδή η υλοποίηση ενός τέτοιου γιγαντιαίου έργου σε καλλιεργήσιμη γη (τέτοιου είδους εγκαταστάσεις υπάρχουν σε χώρες που έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από την Ελλάδα, όπως ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα κλπ. και εγκαθίστανται σε απομονωμένες, άγονες και υποβαθμισμένες περιοχές), 

θα αποτελέσει παρέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας που μετά βεβαιότητας θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλάζοντας ουσιαστικά τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της περιοχής. 

Ειδικότερα θα προκαλέσει διάσπαση της γραμμής του ορίζοντα και των φυσικών σχημάτων και χρωμάτων του εξαιρετικού τοπίου τη περιοχής, η αλλοίωση θα έχει μόνιμο χαρακτήρα καθώς ένα τέτοιο έργο έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 30 χρόνια και η αλλοίωση του τοπίου θα υπάρχει για όλο αυτό το διάστημα.

Οι κάτοικοι πλέον είναι εξαγριωμένοι διότι δεν έχουν ενημερωθεί από κανέναν επίσημο φορέα

και αντιθέτως ενημερώνουν αυτοί το Δήμο και τους βουλευτές της περιοχής…