Κοινή σύσκεψη Πρωθυπουργού-Δημάρχων στο Πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη

tsiprasΜετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα προς τους Δημάρχους Χαλκηδόνος, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Δέλτα και Βόλβης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Τετάρτη 14/12/2016 στις 12μ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και συγκεκριμένα στο νεοσυσταθέν Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μετείχαν, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, καθώς επίσης η Διευθύντρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου κα Κατερίνα Νοτοπούλου και αρκετοί συνεργάτες της Κυβέρνησης.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων και στη Θεσσαλονίκη, στις περιοχές που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την οικονομική κρίση, κάτι που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Αν. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Φωτίου. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά 30.000 μαθητές της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης σε 151 δημοτικά σχολεία.

Μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκομένους Δημάρχους. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κυρίζογλου, ξεκινώντας, μίλησε για αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς αναφέρθηκε στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Τσουκνιδάς είπε τα εξής:

“Όπως αναφέρθηκε κ. Πρωθυπουργέ, στη μέχρι τώρα συζήτησή μας, υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης στην πραγματοποίηση έργων και ειδικά στη σχολική στέγη. Η απόσταση αυτή, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και γίνεται καθημερινά όλο και πιο εμφανής, μεταξύ αστικών και περιφερειακών-ημιαστικών Δήμων.

Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ είναι αυτά που πολλές φορές επιβαρύνουν με δαπάνες οι οποίες είναι αδύνατον να καλυφθούν. Ο Δήμος Χαλκηδόνος, συγκεκριμένα, αποτελείται από 18 δημοτικά διαμερίσματα, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, μακρύ αγροτικό δίκτυο, εκτεταμένο δίκτυο άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης, την ύπαρξη 18 γηπέδων – 8 τύπου κλειστών γυμναστηρίων και 1 κολυμβητηρίου, καθώς 25 Πολιτιστικών και 20 Αθλητικών Συλλόγων, που χρήζουν όλα χρηματοδότησης σε ετήσια βάση, χωρίς τεχνικά μέσα, χωρίς κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς ανάλογους πόρους.

Από τις 6/12/2014, ο Δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Αθανασίου, στη Χαλκηδόνα και τα Κουφάλια. Μέχρι όμως και σήμερα, 2 χρόνια μετά, δεν λάβαμε την επαρκή χρηματοδότηση παρ’ότι την διεκδικούμε και υπάρχουν οι δεσμεύσεις, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τις ζημιές με έργα αναγκαία και παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου μας.

Σημαντικό σημείο ανάπτυξης και οικονομίας είναι, η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και η επέκταση του φυσικού αερίου σε αυτές, έργα πνοής που θα δώσουν “ανάσα” και “προοπτική” στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στο Δήμο μας. Η υλοποίησή τους δε, αν και γνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες, δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης είναι, επίσης, η ενεργοποίηση τοπικού χωρικού σχεδιασμού (ΓΠΣ) αφού το 2014 ψηφίστηκε ο Ν. 4269/14 και 2,5 χρόνια μετά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή μας και δεν μπορούν να το κάνουν γιατί δεν εκδόθηκαν μέχρι σήμερα τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα ώστε να προχωρήσουμε στον τοπικό χωρικό σχεδιασμό εντός των εδαφικών μας ορίων.

Τέλος, θέλω να τονίσω το πρόβλημα της σχολικής στέγης, το πρόβλημα με τον ΟΑΣΘ που πρέπει να λυθεί άμεσα, αλλά και το κρίσιμο θέμα με τη διαφύλαξη της ασφάλειας των δημοτών, αφού εγκρίθηκε από τον Αύγουστο η δημιουργία τμήματος ασφάλειας στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στη Χαλκηδόνα, συνεπώς πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των δημοτών και το αίσθημα ασφάλειας.”

Ο Πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση, δεσμεύτηκε για όλα όσα τέθηκαν τόσο από τον Δήμαρχο κ. Τσουκνιδά όσο και από τους υπολοίπους Δημάρχους, για την όσο το δυνατόν άμεση υλοποίησή τους.       

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *