Ξεκινάνε από 1/2/2017 οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στο Δήμο Χαλκηδόνος

ΦΕΚ-ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 128/Β/24-01-2017 και τις σχετικές ανακοινώσεις, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 ξεκινάει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» του Δήμου Χαλκηδόνος.

Οι αιτήσεις του προγράμματος, πραγματοποιούνται με τους παρακάτω τρόπους:

 

  1. Απευθείας ηλεκτρονική υποβολή αίτησης των δημοτών, μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος (keaprogram.gr) χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης(TAXIS net)

 

  1. Στα οριζόμενα σημεία εξυπηρέτησης του Δήμου και συγκεκριμένα:

Α) Για τη Δημοτική Ενότητα Αγίου Αθανασίου, στο Δημοτικό Κατάστημα Αγίου Αθανασίου. Τηλ. Επικοινωνίας: 2313300153 και 2313300164

Β) Για τη Δημοτική Ενότητα Κουφαλίων, στο Δημαρχείο στα Κουφάλια. Τηλ. Επικοινωνίας: 2391051293 και 2391330147.

Γ) Για τη Δημοτική Ενότητα Χαλκηδόνας, στο Δημοτικό Κατάστημα Χαλκηδόνας. Τηλ. Επικοινωνίας: 2391330205 και 2391023108.

 

  1. Στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)στον Άγιο Αθανάσιο (Τηλ.: 2313305030), στα Κουφάλια (2313337420) και στη Χαλκηδόνα (Τηλ.: 2391023066).

 

Διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα

-Η αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του νόμου 1599/1986 ως προς τα

δηλωθέντα στοιχεία, υποβάλλεται ηλεκτρονικά, είτε από τους αιτούντες απευθείας, είτε μέσω των αρμοδίων οργάνων των Δήμων στους οποίους διαμένουν οι αιτούντες

ή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) του Δήμου. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μόνο μέσω του Δήμου ή των Κ.Ε.Π. Οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στο Δήμο.

-Η αίτηση υποβάλλεται από τον/την υπόχρεο ή το/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού. Σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/ τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού.

 

Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησής τους, θα απευθύνονται στις αρμόδιες Υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας ΟΚΠΑΧ του Δήμου (Αγιος Αθανάσιος, κα Βασιλάκογλου, Τηλ.: 2313300164 | Κουφάλια, κα Παπαστογιαννίδου, Τηλ.: 2391051293 | Χαλκηδόνα, κα Τσακίρη και κα Γιακουμάκη, Τηλ.: 2391023108 και 2391023598), προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά με το αν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα.

 

 

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και βασίζεται στους ακόλουθους τρεις πυλώνες:

– Εισοδηματική ενίσχυση

– Διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης

– Διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που αποσκοπούν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας

 

 

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

– Μονοπρόσωπα νοικοκυριά (ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία – όχι φοιτητές ή σπουδαστές έως 25 ετών)

– Πολυπρόσωπο νοικοκυριό (μέλη οικογένειας που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη- και οι φιλοξενούμενοι βάσει Ε1 και οι φοιτητές-σπουδαστές έως 25 ετών ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους)

– Άστεγοι με την προϋπόθεση καταγραφής τους στη κοινωνική υπηρεσία του Δήμου

 

Τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούνται αθροιστικά είναι:

– Εισοδηματικά

– Τόπος διαμονής (Δήμος Χαλκηδόνος)

– Περιουσιακά

 

Εξαιρούνται:

– Άτομα που φιλοξενούνται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ή σε Ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων

– Άτομα τα οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης

– Όσοι υπηρετούν τη θητεία στους στις Ένοπλες Δυνάμεις

– Όσοι κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα

 

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων είναι:

1) Δελτίο Ταυτότητας

2) Α.Φ.Μ.

3) Α.Μ.Κ.Α.

4) Φορολογικό Έντυπο τελευταίου οικονομικού έτους (Ε1)

5) ΙΒΑΝ τραπέζης

6) Έντυπο Συναίνεσης (μπορείτε να το εκτυπώσετε από το www.keaprogram.gr ή να το προμηθευτείτε από τα σημεία υποβολής αιτήσεων)

7) καθώς και τα κατά περίπτωση νομιμοποιητικά δικαιολογητικά της αίτησης (π.χ. άδεια διαμονής, ληξιαρχική πράξη γέννησης, απόφαση διαζυγίου, επιμέλειας τέκνων, αγοράς ακινήτων ή μίσθωση σε περίπτωση αλλαγών από την τελευταία φορολογική δήλωση).

 

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει περιοριστική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων καθώς και ότι η πληρωμή στους τελικούς δικαιούχους θα γίνεται το τελευταίο πενθήμερο του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης.

 

Διευκρινίσεις και πληροφορίες: 2391330172

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *