Άγιο Αθανάσιος:ΠΡΟΣΟΧΗ!!-Άγνωστοι τηλεφωνούν σε ηλικιωμένους και προσπαθούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Ilik1
Με το πρόσχημα ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν ηλικιωμένους, προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Διαβάστε την καταγγελία συνδημότη που μας γνωστοποιήθηκε πριν από λίγο

“Λοιπόν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνας επίδοξοι κλέφτες/απατεώνες παίρνουν τηλ γονείς/παππούδες κτλ και τους λένε πως ή έχεις χτυπήσει είσαι στο νοσοκομείο κτλ ή πως έχεις τρακάρει έχεις σκοτώσει κάποιον (καλή ώρα) πως είσαι στο κρατητήριο και ντεμέκ κλαίς στο τηλέφωνο και ζητάς από το συγγενή σου να δώσει όσα λεφτά έχει για να βγεις έξω. Ενημερώστε τους δικούς σας για να μη ψαρώνουν και πάθουν κάνα έμφραγμα αρχικά ή δώσουν λεφτά.Μόλις πήρανε τους γονείς μου στον Άγιο Αθανάσιο και τους ζήτησαν χρήματα γιατί δήθεν τράκαρα, σκότωσα ένα παιδάκι είμαι κρατητήριο κτλ. Ξέρουν ονόματα, διευθύνσεις και προσπαθούν να αρπάξουν λεφτά”

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες, άγνωστα άτομα τηλεφώνησαν, με απόκρυψη καλούντος αριθμού, σε ηλικιωμένους και προσποιούμενα στενά συγγενικά τους πρόσωπα, τούς είπαν ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα, με θύμα έναν ανήλικο.

Μάλιστα οι άγνωστοι, δίνοντας δραματικό τόνο στην φωνή τους, ζητούσαν από τους ηλικιωμένους μεγάλα χρηματικά ποσά, ώστε να «διευθετήσουν» άμεσα την υπόθεση και να μην οδηγηθούν στη φυλακή.

 

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

-Μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων ή άτομα τα οποία προφασίζονται διαφόρους λόγους για να σας αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικά σας στοιχεία.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στο σπίτι σας (π.χ. με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου ή εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε προηγουμένως εσείς καλέσει) ή να προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.

-Μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.), μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με άγνωστα άτομα.

– Μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας βοηθούν προκειμένου πραγματοποιήσετε ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ. και να μην φανερώνετε προσωπικούς σας κωδικούς ( PIN ) σε άλλους.

-Μην δίνετε προσωπικά έγγραφα (Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.τ.λ.)

– Έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

-Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες καλούνται να ενημερώσουν τις Αρχές, ακόμα και σε περιπτώσεις απόπειρας ή ύποπτης συμπεριφοράς ατόμων, για την έγκαιρη καταπολέμηση του φαινομένου και σύλληψη των δραστών.

Παράλληλα, οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία :

-Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.

-Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

-Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωσή τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.

-Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.

-Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.

-Τέλος, παρακαλούνται οι οικείοι των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.

 

13 comments

  1. πριν μια ωρα πηραν χαλκηδονα στην μητεραμου.

  2. Και στην Ελεουσα

  3. πριν μια ωρα πηραν τηλ την πεθερα μου στον αγιο αθανασιο της ειπαν ακριβως αυτα που αναφερετε πιο πανω φυσικα δεν τους πιστεψε

  4. Piran sto neo agioneri stin kinotita

  5. Και εμένα με πήρα Χαλκηδόνα

  6. πηραν και στο βαλτοχωρι αλλα η μαμα μου δεν τους πιστεψε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *