Χωρίς διόδια ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης-Έδεσσας

https://www.youtube.com/watch?v=XmPtJPzKQ_k

Την κατασκευή των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και Δράμας – Αμφίπολης ανακοίνωσαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση, στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι δυο οδικοί άξονες, που αποτελούν πολυετές πάγιο αίτημα των πολιτών της βόρειας Ελλάδας, αποκτούν χρηματοδότηση και με μελετητική ωριμότητα θα αρχίσουν να κατασκευάζονται, με στόχο όταν ολοκληρωθούν να μετατρέψουν τη βόρεια Ελλάδα σε διεθνή μεταφορικό και αναπτυξιακό κόμβο.

Στην εκδήλωση εκτός των κ.κ. Μητσοτάκη, Καραμανλή και Τζιτζικώστα, κεντρικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.

«Η Εγνατία Οδός, σύντομα θα αποκτήσει δύο νέους κάθετους άξονες, οι οποίοι θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ ( Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα), που τους απαλλάσσει από διόδια. Η δημοπράτηση συμπεριλαμβάνει και την υποχρέωση του αναδόχου να συντηρεί τα συγκεκριμένα έργα για 27 χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την αναβάθμιση των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Κεντρικό έργο αναφοράς στην ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα αποτέλεσε ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «βρισκόμαστε σε ελάχιστη απόσταση από ένα οδικό δίκτυο, που η αλήθεια είναι, ότι έχει ταλαιπωρήσει τους συμπολίτες μας για δεκαετίες. Σήμερα, όμως εκμηδενίζουμε επιτέλους την απόσταση από την οριστική λύση για αυτό το ζήτημα: Το οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης Έδεσσας μπαίνει πλέον από σήμερα σε τροχιά υλοποίησης. Και αυτή είναι μία μεγάλη ημέρα για τον τόπο μας, καθώς ένα έργο που αποτελούσε αίτημα δεκαετιών, όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, θα ξεκινήσει να υλοποιείται χωρίς άλλες αναβολές και καθυστερήσεις».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και την αποφασιστικότητά τους να λύσουν το σύνολο των ζητημάτων, που μέχρι σήμερα δεν επέτρεπαν την υλοποίηση της σύνδεσης της Έδεσσας με τη Θεσσαλονίκη, μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου. Όπως υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, για τη διοίκησή μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είχα προσωπικά δεσμευτεί στους συμπολίτες μας στην Πέλλα και είχαμε συμφωνήσει μαζί με τον Πρωθυπουργό, ότι αυτό το έργο θα ξεκινήσει, θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί, με οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο. Kαι ελπίζω, όσοι βιάστηκαν να πουν ότι το έργο τελικά δε θα γίνει, ή ακόμα και αυτοί που πόνταραν στο να μη γίνει, σήμερα, που κάνουμε το πιο μεγάλο και αποφασιστικό βήμα, να είναι και αυτοί χαρούμενοι».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για τη συμβολή τους όλα αυτά τα χρόνια τους διατελέσαντες Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, Αθηνά Αηδονά και Ιορδάνη Τζαμτζή, όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Πέλλας, τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Πάρι Μπίλλια καθώς και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Πλέον όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου, με τη Συγχρηματοδότηση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Η Πέλλα, είναι ο μόνος Νομός της Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα, που δε συνδέεται με ένα ασφαλές οδικό δίκτυο με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτό τελειώνει οριστικά. Ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος όμως, δεν είναι μόνο ένα οδικό έργο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα για την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα έργο που ενισχύει τον κομβικό ρόλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις μεταφορές, τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια ολόκληρης της χώρας. Μία από τις πιο ισχυρές Περιφερειακές Ενότητες στον πρωτογενή τομέα, βγαίνει επιτέλους από τη γεωγραφική απομόνωση. Ενισχύεται η σύνδεση με την Ευρώπη με την απρόσκοπτη μεταφορά εμπορευμάτων και οδικά απ’ ευθείας και σιδηροδρομικά με την έμμεση σύνδεση με τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης και μέσω ναυσιπλοΐας, με το Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Πρόκειται λοιπόν για ένα έργο ορόσημο για τον τόπο μας και τη χώρα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η εκδήλωση παρουσίασης των δυο οδικών αξόνων πραγματοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό ατόμων, λόγω των μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού. Παρόντες ήταν Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *