Χορωδίες «Ίχναι» και «Οδυσσεύς»:Γιατί σταμάτησαν να λειτουργούν οι χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου ;

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οδυσσέας Προχώματος λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή

Μετά από την συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο και αφού δεν δόθηκε λύση στο θέμα της λειτουργίας των χορωδιών του Δημοτικού ωδείου Κουφαλιων είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε το θέμα στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα στις 6μ.μ.Το παρακάτω κείμενο υπογράφουν όλα τα μέλη των χορωδιών ”Ιχναι”και ”Οδυσσεύς”και οι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν

Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

H δημοτική χορωδία του Ωδείου μας λειτούργησε για πρώτη φορά το 2017 στα Κουφάλια και τον επόμενο χρόνο, επεκτάθηκε στο Πρόχωμα δημιουργώντας το δεύτερο χορωδιακό σύνολο ενηλίκων και μία παιδική χορωδία. Μόνο δε την περυσινή χρονιά, πραγματοποιήθηκαν 7 συναυλίες – παραστάσεις εντός και εκτός Δήμου. Φέτος, προβλέπεται η επέκταση στον Άγιο Αθανάσιο, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες δημοτικές ενότητες αναβαθμίζοντας και προωθώντας τη μουσική ζωή και παιδεία του τόπου μας και εμπλέκοντας την κοινωνία μας σε μουσικές δράσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Η επιτυχία της δράσης μας είναι αντιληπτή από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συμμετοχής νέων χορωδών-μελών, ενώ η ανταπόκριση του κόσμου στο πρόσωπο του μαέστρου μας έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ομάδων με αίσθημα ομοψυχίας, αλληλεγγύης, συντροφικότητας και συνεργασίας.
Φέτος όμως, στον τρίτο χρόνο λειτουργίας μας, ο κ. Δήμαρχος αναίτια και αιφνιδιαστικά αποφάσισε την περικοπή της ήδη συμβολικής αμοιβής του μαέστρου μας, με αποτέλεσμα τη μη δυνατότητα λειτουργίας των χορωδιακών τμημάτων μας. Σε σχετική ερώτησή μας, μας απάντησε ότι αυτές οι ώρες προβλέπονται, αυτές δίνει. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι με την υπ’ αριθ’ 15/10-07-2019 τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με αριθμό απόφασης 120/2019, αποφασίστηκε για το έτος 2019-2020, η αύξηση των συνολικών ωρών απασχόλησης του Δημοτικού Ωδείου (από 77 που ήταν πέρυσι, σε 105 φέτος) βασισμένη αποκλειστικά στη διαρκή αύξηση των μελών των χορωδιών μας και με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα τμήματα του ωδείου υπέστησαν συρρίκνωση.

Ερώτημα 1ο: Από τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει την αύξηση των ωρών απασχόλησης, πώς ο κ. Δήμαρχος αποφασίζει τη μείωση της ήδη συμβολικής αποζημίωσης του μαέστρου μας;

Σε συνάντηση που είχαμε με τον κ. Δήμαρχο την 1-11-2019, επανέλαβε τα ίδια σχετικά με τις ώρες και τα ίδια με τα επιχειρήματα του αρμόδιου υπαλλήλου του δημοτικού ωδείου, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι ήταν παραλείψεις και σφάλματα δικά τους και για τα οποία δεν ευθύνεται η χορωδία. Ο ανωτέρω υπάλληλος όφειλε να συμπεριλάβει τη θέση μαέστρου χορωδίας ενηλίκων στην προκήρυξη για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού του δημοτικού ωδείου, πράγμα το οποίο δεν έκανε, το θέτει όμως ως εμπόδιο εις βάρος μας. Καταλήγοντας, ο κ. Δήμαρχος, δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα και την επανάληψη της συνάντησης παρουσία του μαέστρου μας, της καλλιτεχνικής διευθύντριας και του αρμόδιου υπαλλήλου του δημοτικού ωδείου, με δική του πρόσκληση, που θα πραγματοποιείτο αρχές τις επόμενης εβδομάδας, δηλαδή, 5-6 Νοεμβρίου. Ενώ λοιπόν περιμέναμε καλοπροαίρετα τη λύση του θέματος, ο κ. Δήμαρχος αιφνιδιαστικά και αντίθετα με τις δεσμεύσεις του, προέβη σε μια αδικαιολόγητη κίνηση καταγγέλλοντας βιαστικά στις 06-11-2019, μια υποτιθέμενη σύμβαση εργασίας του μαέστρου με τον Δήμο, η οποία όμως δεν υπογράφηκε ποτέ για τους παραπάνω λόγους ενώ ανέβασε την καταγγελία και στη Διαύγεια παραβιάζοντας ακόμη και τα προσωπικά δεδομένα του.

Ερώτημα 2ο: Γιατί δεν μας απάντησε ο κ. Δήμαρχος στο υπ’ αρίθμ. 15599/01-11-2019 ερώτημά μας προς αυτόν, του οποίου το περιεχόμενο είναι το εξής: Αφού γνωρίζετε πολύ καλά τη δράση των χορωδιών μας, γιατί χρησιμοποιείτε προσχηματικά την προκήρυξη όταν εσείς οι ίδιοι δεν φροντίσατε να είναι ολοκληρωμένη; Γιατί δεν προκηρύξατε θέση μαέστρου χορωδίας ενηλίκων; Γιατί θέτετε τυπικό ζήτημα τώρα αφού εδώ και τρία χρόνια, ο μαέστρος μας προσλαμβάνεται ως δάσκαλος κιθάρας και δεν υπήρχε μέχρι σήμερα κανένα θέμα ούτε ουσιαστικό ούτε τυπικό στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών του και ως μαέστρος των χορωδιών, των οποίων εσείς του αναθέσατε;
Παρά την αρνητική στάση σας, ο μαέστρος μας ήρθε από τη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 27-11-2019 για να πραγματοποιήσει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ την πρώτη πρόβα των χορωδιών μας, εν’ όψει της συμμετοχής μας σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Όμως, με εντολή του κ. Δημάρχου, ΔΕΝ δόθηκε ούτε την Τετάρτη αλλά ούτε και την Παρασκευή, το κλειδί της αίθουσας προβών του πολιτιστικού κέντρου που στεγάζεται το ωδείο, στα μέλη της χορωδίας μας, με αποτέλεσμα, τη μη έγκαιρη προετοιμασία για τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις. Σημειώνουμε δε, ότι ο κ. Δήμαρχος δια τρίτων, ανέφερε ότι δεν παραδίδει το κλειδί επειδή δήθεν τον κατήγγειλε ο μαέστρος. Γεγονός που δεν είναι αληθές, αλλά, ούτε και θα επηρέαζε την πορεία της χορωδίας μας, καθώς θα αποτελούσε νόμιμο δικαίωμά του. Εξάλλου, με απόφαση αντιδημάρχου, παραχωρήθηκε στη χορωδία μας κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, η αίθουσα προβών, όπως αντίστοιχα παραχωρήθηκε άλλες μέρες σε συλλόγους του Δήμου. Είναι απορίας άξιο να επιτρέπεται σε όσους συλλόγους αιτήθηκαν, να μπορούν να κάνουν πρόβα στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, στο οποίο βρίσκεται το ωδείο, και να μην μπορούν να κάνουν πρόβα οι χορωδίες του ωδείου, των οποίων τα μέλη μάλιστα πληρώνουν δίδακτρα στον Δήμο.

Ερώτημα 3ο: Γιατί η Δημοτική Αρχή μας αντιμετωπίζει με αδιαφορία στην προσπάθειά μας τόσο τηλεφωνικής όσο και κατά πρόσωπο επικοινωνίας; Θεωρούμε ως πολίτες του Δήμου Χαλκηδόνος ότι είναι χρέος τους να ακούν τα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες τους. Όμως, με τις μέχρι σήμερα προσπάθειές μας για επικοινωνία, δυστυχώς, μας αποφεύγουν και μας αγνοούν συστηματικά.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει σοβαρά υπόψη ότι ο Δήμος έχει μια συνέχεια και δεν επηρεάζονται οι επιτυχημένες δομές από τις εκάστοτε αλλαγές διοικήσεων, ούτε και από τις παραλείψεις των οργάνων του Δήμου. Και βεβαίως, ούτε επιτρέπεται να υπάρχουν δημότες που να αισθάνονται ότι αδικούνται, ότι εμπαίζονται ή ότι βρίσκονται υπό «διωγμό», όπως αισθανόμαστε εμείς. Ούτε επίσης επιτρέπεται μια διοίκηση του Δήμου να αδικεί κατάφωρα και παράνομα τους εργαζόμενούς της!
Γι’ αυτούς του λόγους, Κυρίες και Κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου, σας θέλουμε όλους αρωγούς στη συνέχιση της λειτουργίας και της επέκτασης των χορωδιακών συνόλων του ωδείου μας.

Με τιμή,
Τα μέλη των χορωδιών «Ίχναι» και «Οδυσσεύ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *