Δ.Χαλκηδόνος:Επιστολή Δημάρχου προς Δημοτικούς & Τοπικούς συμβούλους

 

Δ.Χαλκηδόνος:Επιστολή Δημάρχου προς Δημοτικούς & Τοπικούς συμβούλους

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ο πλανήτης ολόκληρος, η πατρίδα μας και κατ’ επέκταση και ο Δήμος μας, ζούνε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Διανύουμε δύσκολες ώρες, ώρες ‘’πολέμου με τη ζωή’’, ώρες μάχης με τον αόρατο αλλά πολύ επικίνδυνο εχθρό. Τις ώρες αυτές οφείλουμε όλες και όλοι μας, με αίσθημα ευθύνης, να συντονιστούμε, να συνεργαστούμε και σε συνεχή συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και του κάθε δημότη ξεχωριστά.

Ο Δήμος Χαλκηδόνος την κρίσιμη αυτή περίοδο ήταν και παραμένει σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την πρωτοφανή αυτή κρίση. Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε πιστά όλες τις οδηγίες που εκδίδονται από τον ΕΟΔΥ και τη ΓΓΠΠ, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους επίσημους φορείς και προσαρμοζόμαστε στις εντολές και στις κατευθύνσεις που λαμβάνουμε απ’ αυτούς.

Για την ενημέρωσή σας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 3 Μαρτίου και την Τρίτη 17 Μαρτίου, σχετικές συσκέψεις στο Δήμο Χαλκηδόνος, παρουσία του Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Επικεφαλής παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων, όπου έγινε ενημέρωση από τον γιατρό εργασίας του Δήμου Χαλκηδόνος, σχετικά με την εξέλιξη του θέματος του κορονοϊού και των μέτρων πρόληψης και προστασίας που πρέπει να ληφθούν.

Κατ’ εφαρμογή των παραπάνω αλλά και σχετικών εγκυκλίων που εκδίδονται από τα αρμόδια Υπουργεία, υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται μια σειρά από μέτρα, όπως παρακάτω:

  • Έγινε διακοπή λειτουργίας όλων των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων.
  • Πραγματοποιήθηκαν απολυμάνσεις σε όλα τα δημόσια και κοινόχρηστα κτίρια (Δημοτικά Καταστήματα, ΚΑΠΗ, Σχολεία, Παιδικοί Σταθμοί, Γυμναστήρια, Πολιτιστικοί Χώροι, Εκκλησίες, Κέντρο Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, Αστυνομικά Τμήματα, Πυροσβεστικός Σταθμός κλπ.)
  • Γίνεται προσπάθεια επιτήρησης (με παρουσία δημοτικών υπαλλήλων και σχετικές ανακοινώσεις στα μεγάφωνα) των λαϊκών αγορών (που συνεχίζουν να λειτουργούν με ευθύνη της Περιφέρειας), ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Χαλκηδόνος, με βάση τις νέες οδηγίες, θα ισχύουν μέχρι νεωτέρας τα παρακάτω:

  • Συνεχίζεται η επιμελής καθαριότητα σε όσους δημοτικούς χώρους εξακολουθούν να λειτουργούν.
  • Δεν επιτρέπεται η είσοδος πολιτών σε όλα τα δημοτικά κτίρια, παρά μόνον για την εξυπηρέτηση κατεπειγόντων περιστατικών και μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τους προϊσταμένους των αντίστοιχων τμημάτων.
  • Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Χαλκηδόνος λειτουργούν κανονικά (παρότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων απουσιάζει με τις ειδικές άδειες) και παρέχουν πληροφορίες τηλεφωνικά. Δέχονται αιτήσεις και δικαιολογητικά πολιτών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, fax, ταχυδρομείο κλπ.
  • Τα ΚΕΠ (επίσης παρότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων απουσιάζει με τις ειδικές άδειες) λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, με ωράριο 7.30πμ έως 15.00μμ. Η προσέλευση των πολιτών γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης (ραντεβού), ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συνωστισμός και να διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστερήσεις και αναμονή τα αναγκαία αιτήματα των πολιτών.
  • Η εξόφληση υποχρεώσεων προς τον Δήμο μπορεί να πραγματοποιείται μέσω τραπέζης ή ηλεκτρονικά.
  • Οι δηλώσεις αλλαγής τετραγωνικών για το ΤΑΠ γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, εκτός ειδικών περιπτώσεων που απαιτείται παρουσία στην υπηρεσία, οπότε και θα προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση. Να σημειωθεί ότι για την παραπάνω διαδικασία έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Σχετικά με τα τροφεία των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας, δεν απαιτείται καμιά σχετική ενέργεια, εφόσον ήδη από τον κανονισμό λειτουργίας τους, απαλλάσσονται από την πληρωμή τους για όσο διάστημα δεν προσέρχονται τα παιδιά σ’ αυτούς.

Επίσης σας αναφέρω ότι προφανώς και θα ληφθεί μέριμνα για όλες εκείνες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από τα μέτρα. Περιμένουμε να εκδοθούν όλες οι σχετικές εγκύκλιοι (διότι κάθε μέρα λαμβάνονται νέες αποφάσεις) και θα έχουμε όλο το χρόνο να λάβουμε σχετικές αποφάσεις κι εμείς με τις απαραίτητες ελαφρύνσεις (σε δημοτικά τέλη, χρήση πεζοδρομίων, τέλη ύδρευσης, παράταση προθεσμιών κλπ.) προς όλους αυτούς.

Αυτό όμως που προέχει αυτή τη στιγμή και στο οποίο δίνουμε βαρύτητα, είναι η οργάνωση και ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό, των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, ώστε να είναι εφικτή η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων που πρέπει να μείνουν σπίτι.

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Χαλκηδόνος με το πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο σπίτι’’ είναι σε επιφυλακή, θα παρεμβαίνουν και θα βοηθούν ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που δεν έχουν τρόπο να εξυπηρετηθούν από δικούς τους ανθρώπους, για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης, παροχής ειδών πρώτης ανάγκης και διεκπεραίωσης επειγόντων αιτημάτων (παραλαβή αιτήσεων – παράδοση πιστοποιητικών).

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβανόσαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης που βιώνουμε. Αυτές τις ώρες απαιτείται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους. Να μην παρασυρθούμε από λαϊκισμούς και συναγωνισμούς κοινωνικής ευαισθησίας. Η συνεργασία που πρέπει να έχουμε μεταξύ μας, αλλά και με τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου μας, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να κρατήσουμε την τοπική μας κοινωνία όρθια.

Στο πλαίσιο αυτό από την ερχόμενη εβδομάδα, η Οικονομική Επιτροπή διευρυμένη με την παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ταχτατζόγλου και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Μαρκίδη, θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά κάθε εβδομάδα, ως επιτροπή διαχείρισης της κρίσης, η οποία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα καθορίζει τις απαραίτητες ενέργειες.

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πρέπει τώρα στα δύσκολα να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Χρειάζεται να επιδείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δεν πανικοβαλλόμαστε, δεν εφησυχάζουμε, προστατευόμαστε, δεν φοβόμαστε. Όλοι φροντίζουμε για το καλό και την προστασία των συμπολιτών μας. Είμαι βέβαιος ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου θα είμαστε δίπλα τους.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι θα κερδίσουμε κι αυτή τη μάχη.  

Με εκτίμηση 

Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος 

Σταύρος Αναγνωστόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *