Δ.Βαρτζόπουλος:«Ουσιαστική ελάφρυνση στην εξυπηρέτηση των δανείων και προστασία της πρώτης κατοικίας»

«Ουσιαστική ελάφρυνση στην εξυπηρέτηση των δανείων και προστασία της πρώτης κατοικίας»

Την ουσιαστική ελάφρυνση στη μηνιαία τοκοχρεολύσια δαπάνη στους συνεπείς δανειολήπτες εφ΄ όσον οι ίδιοι το επιζητήσουν καθώς και την διεύρυνση των οικονομικών κριτηρίων χαρακτηρισμού νοικοκυριών ως «ευαλώτων», ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρτζόπουλος, η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού, η σχετική πρόβλεψη συνδυασμού αυξήσεων των τιμών της τάξεως του 5% και αναπτύξεως 1,8% δια το επόμενο έτος, όπως και η σημαντική αύξηση των επιτοκίων, δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις για μεγάλη μερίδα των δανειοληπτών ακόμη και μεσαίου εισοδήματος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης προτείνει την ουσιαστική ελάφρυνση της μηνιαίας τοκοχρεολυσίου δαπάνης των συνεπών δανειοληπτών εφ´ όσον το επιζητήσουν και την ουσιαστική διεύρυνση των οικονομικών κριτηρίων χαρακτηρισμού νοικοκυριών ως «ευαλώτων», ώστε να τυγχάνουν των ευεργετικών προβλέψεων του Ν4738/2020 περί προστασίας της πρώτης κατοικίας πλέον ακόμη και δανειολήπτες μεσαίου εισοδήματος.

Παράλληλα, προτείνει την επίσπευση της δημιουργίας του προβλεπόμενου στον Ν4738/2020 φορέως, προς αγορά και επαναμίσθωση των ακινήτων αδυνατούντων και μη προστατευομένων δανειοληπτών, που σήμερα κατά κύριον λόγον καταλήγουν σε ειδικές εταιρείες ακινήτων των τραπεζών. Ο κ. Βαρτζόπουλος ζήτησε και την υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών στον προβλεπόμενο εκ του Ν4738/2020 εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σε περίπτωση μάλιστα μη επίτευξης συμβιβασμού, να προβλεφθεί η υποχρεωτική προσφυγή σε τραπεζικό διαμεσολαβητή με έξοδα των τραπεζών