Γέφυρα:ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΡΙΨΗΣ ΙΛΥΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΦΥΡΑΣ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΦΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΡΙΨΗΣ ΙΛΥΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΦΥΡΑΣ.

GefDimΓέφυρα Θεσσαλονίκης 22/3/2016

 

Το Τοπικό Συμβούλιο Γέφυρας συνήλθε σήμερα 22/3/2016 σε τακτική συνεδρίαση του και σε πλήρη απαρτία προκειμένου μεταξύ των άλλων θεμάτων να συζητήσει το ζήτημα της ρίψης ιλύος από το βιολογικό καθαρισμό της Θεσσαλονίκης, ως εδαφοβελτιωτικό προϊόν σε χωράφια του αγροκτήματος Γέφυρας κατόπιν αίτησης ιδιωτών αγροτών του χωριού μας και σχετικής άδειας από την Περιφέρεια.

Το Τοπικό Συμβούλιο μετά από προηγούμενες ενημερωτικές συναντήσεις που έκανε με γεωπόνους και χημικούς μηχανικούς της Περιφέρειας και της ΕΥΑΘ αλλά και με ιδιώτες γεωπόνους και χημικούς μηχανικούς, εκφράζει τις σοβαρές του επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο θέμα όσον αφορά τα εξής σημεία : 1. Στις προηγούμενες φορές που έγινε ρίψη ιλύος στα χωράφια του αγροκτήματός μας, δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία (ποσοστό υγρασίας του υλικού, άμεση ενσωμάτωση στο έδαφος κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σοβαρά προβλήματα δυσοσμίας. Το γεγονός αυτό επηρέασε σημαντικά την καθημερινή ζωή των κατοίκων μας και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων αλλά και των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

2. Δεν μας προσκομίσθηκε από τους υπεύθυνους της ΕΥΑΘ και της Περιφέρειας σχετική μελέτη η οποία να έχει γίνει και να δείχνει την μακροπρόθεσμη επίπτωση που έχει η ρίψη της ιλύος στην ποιότητα του εδάφους αλλά και στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

3. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που μας προσκομίστηκαν από την ΕΥΑΘ, το υλικό περιέχει βαρέα μέταλλα, τοξίνες και παθογόνους οργανισμούς. Όμως στις αναλύσεις αυτές αφενός δεν αναγράφονται τα όρια της νομοθεσίας όσον αφορά τα μικροβιολογικά αλλά και τα τοξικά στοιχεία και αφετέρου ακόμη και αν υποθέσουμε ότι οι αναλύσεις της ΕΥΑΘ δείχνουν ότι οι περιεκτικότητες τους είναι σε χαμηλότερα από τα επιτρεπόμενα επίπεδα, το γεγονός αυτό δεν μας καθησυχάζει καθόλου όσον αφορά την μακροπρόθεσμη επίπτωσή τους στο περιβάλλον. Επίσης εμείς ως Τοπικό Συμβούλιο δεν πειστήκαμε ότι η ιλύς έχει υποστεί την κατάλληλη βιολογική, θερμική η χημική επεξεργασία με μακρόχρονη αποθήκευση , ώστε να έχει μειωθεί σημαντικά η ικανότητά της προς ζύμωση και ο κίνδυνος για την υγεία που προκαλεί η χρησιμοποίησή της.

4. Η δειγματοληψία των δειγμάτων του υλικού πραγματοποιήθηκε από την ΕΥΑΘ χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή έγινε σε όλο το χώρο στον οποίο είναι διασκορπισμένη η ποσότητα του υλικού ή επιλεκτικά από συγκεκριμένα σημεία επιλογής της ΕΥΑΘ. Επίσης επιφυλάξεις υπάρχουν και για το αν οι συγκεκριμένες δειγματοληψίες και αναλύσεις επαναλαμβάνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ή έγιναν εφάπαξ.

5. Η ιλύς δεν ενδείκνυται για καλλιέργειες λαχανικών, καρπουζιών, πεπονιών κ.λ.π. οι οποίες καλλιεργούνται συστηματικά στην περιοχή μας. Η ανησυχία που υπάρχει αφορά το κατά πόσον μπορεί να ελεγχθεί από την ΕΥΑΘ η πιθανή περίπτωση να φυτευτεί την αμέσως επόμενη χρονιά μια τέτοια καλλιέργεια σε χωράφια στα οποία τις προηγούμενες χρονιές έχει ριφθεί η ίλυς.

6. Αρκετές εκτάσεις στις οποίες ρίπτεται η ιλύς, χρησιμοποιούνται ως λειμώνες για ζώα ή για ζωοτροφές ή για βόσκηση. Δεν μας προσκομίστηκε κανένα στοιχείο το οποίο να μας εφησυχάζει όσον αφορά την επίδραση που έχει η ρίψη ιλύος στη φυσιολογία των ζώων μέσω της βόσκησης. Κατόπιν τούτων το Τοπικό Συμβούλιο Γέφυρας ψηφιζει ομόφωνα τα εξής :

1. Να ζητήσει από την ΕΥΑΘ και την Περιφέρεια : 1ον , να σταματήσει άμεσα η ρίψη του συγκεκριμένου υλικού στο αγρόκτημα της Γέφυρας εφόσον παραμένουν οι εκρεμμότητες που περιγράφτηκαν στα παραπάνω σημεία. 2ον, Να μας δοθεί η μελέτη βάση της οποίας δόθηκε από την Περιφέρεια η έγκριση ρίψης του υλικού. 3ον, Να μας δοθούν οι μετρήσεις στις αναλύσεις που έγιναν μαζί με τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία.

2. Να παραδώσει προς ενημέρωση το συγκεκριμένο ψήφισμα στον Δήμαρχο, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους αρχηγούς των Δημοτικών μας Παρατάξεων ζητώντας παράλληλα να προχωρήσουν στις δικές τους ενέργειες. Επίσης να σταλεί το ψήφισμα και στους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών μας Κοινοτήτων με την παράκληση να ενημερώσουν τα Τοπικά τους Συμβούλια και τον αγροτικό τους πληθυσμό.

3. Να ενημερώσει άμεσα τους αγρότες του χωριού μας για τις διαπιστώσεις μας αυτές και να τους ζητήσει να σταματήσουν άμεσα τη ρίψη του υλικού στα χωράφια τους.

 

Για το Τοπικό Συμβούλιο Γέφυρας Ο Πρόεδρος Ευσταθιάδης Λουκάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *