Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Ξέμεινε από παθολόγους – Παραιτήθηκαν 8 γιατροί λόγω κακών συνθηκών

Χρέη παθολόγων εκτελούν… ογκολόγοι, νευρολόγοι, αιματολόγοι, καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι στο νοσοκομείο Γιαννιτσών για να βγουν οι εφημερίες αλλά και να εξεταστούν τα έκτακτα περιστατικά της παθολογικής κλινικής λόγω έλλειψης γιατρών. Ένα μήνα μετά την κατάρρευση γιατρού ακτινολόγου σε ώρα υπηρεσίας στο νοσοκομείο Γιαννιτσών ο οποίος κάλυπτε μόνος του την εφημερία του ακτινοδιαγνωστικού και του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου, στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον και η λειτουργία της παθολογικής κλινικής καθώς έμειναν μόνο δύο παθολόγοι για να εξυπηρετήσουν τα καθημερινά τακτικά και έκτακτα περιστατικά αλλά και τις εφημερίες του νοσοκομείου.  

Κύμα παραιτήσεων στο νοσοκομείο

Όλα ξεκίνησαν μετά το κύμα παραιτήσεων που παρατηρήθηκε στην παθολογική κλινική λόγω των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας που αναγκάζονταν να δουλέψουν οι γιατροί όπως λένε οι εργαζόμενοι. Από το νοσοκομείο Γιαννιτσών παραιτήθηκαν τους τελευταίους μήνες ο διευθυντής της παθολογικής και δύο επιμελητές γιατροί ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου αποφάσισαν να φύγουν και να συνεχίσουν σε άλλα νοσοκομείο και οι πέντε ειδικευόμενοι γιατροί παθολογίας, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Πλέον από τους συνολικά 4 παθολόγους που διαθέτει το νοσοκομείο οι μισοί είναι σε αναρρωτική άδεια με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της κλινικής. Η διοίκηση του νοσοκομείου επιστράτευσε άλλες ειδικότητες κα προχώρησε σε μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας για να μπορέσει να εξυπηρετήσει προσωρινά το πρόβλημα.

«Δεν είναι καθόλου απίθανο να συνεχιστούν οι παραιτήσεις»

«Τα μέτρα της διοίκησης είναι αδιέξοδα. Δεν πρόκειται να δώσουν λύση. Η κατάσταση στην εφημερία είναι τραγική κάθε φορά. Οι γιατροί έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είναι καθόλου απίθανο να συνεχιστούν οι παραιτήσεις. Η λειτουργία της παθολογικής κλινικής βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάρρευση. Δεν έγινε ξαφνικά. Το ήξεραν και καταγγέλλουμε ότι όλα αυτά είναι προσχεδιασμένα γιατί θέλουν να συγχωνεύσουν τα δύο νοσοκομεία του νομού που βρίσκονται στα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα» απαντά στο ethnos.gr o ο παιδίατρος του νοσοκομείου και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, Χαράλαμπος Αποστολίδης.

Ζητούν να σταματήσει η κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων

Όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν μπορούν να εξετάζουν άλλες ειδικότητες αυτά τα περιστατικά με ασφάλεια. «Μένουν σε εκκρεμότητα οι ασθενείς μέχρι να έρθει σε επαφή ο γιατρός που βρίσκεται στα έκτακτα με τον παθολόγο. Και για τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας ξεχνούν ότι δεν ήταν ποτέ σε τμήμα δευτεροβάθμιας περίθαλψης αν και είναι παθολόγοι. Ζητούμε να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Πέλλας για «διατομεακή» εφημέρευση του παθολογικού τμήματος. Η κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα, είναι μία απόφαση επικίνδυνη για ασθενείς και γιατρούς» προσθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη παραίτηση των πέντε ειδικευόμενων γιατρών της παθολογικής ο κ. Αποστολίδης εξηγεί ότι ειδικευόμενοι τις τελευταίες εβδομάδες στην εφημερία τους δεν είχαν έναν γιατρό παθολόγο της κλινικής  για να βασιστούν με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι. «Δεν μπορούσαν να δουλέψουν με ασφάλεια».

Άγονος ο διαγωνισμός για πρόσληψη παθολόγων-Δρομολογείται μετακίνηση γιατρού από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης 

Πηγές από το νοσοκομείο τονίζουν στο ethnos.gr ότι το οξυμένο πρόβλημα θα λυθεί εντός του Ιανουαρίου μέσω μετακινήσεων γιατρών για εφημεριακή κάλυψη από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Είναι ασφυκτική η κατάσταση αλλά η παθολογική κλινική λειτουργεί κανονικά» ανέφεραν πηγές του νοσοκομείου στο ethnos.gr. Από τις αρχές Δεκεμβρίου υπήρξε αίτημα μετά από πρωτοβουλία του διοικητή του νοσοκομείου προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο της Πέλλας και της Θεσσαλονίκης αλλά και προς την Ελληνική Παθολογική Εταιρία για την πρόσληψη ενός ιδιώτη παθολόγου αλλά δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες. Άκαρπες ήταν και οι προσπάθειες πρόσληψης μέσω προκήρυξης ΑΣΕΠ δύο παθολόγων καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων και ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από γιατρούς

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου Γιαννιτσών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην πύλη του νοσοκομείου την Παρασκευή «ενάντια στην διάλυση κλινικών/τμημάτων των νοσοκομείων του νομού». Ζήτησαν παράλληλα από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στην άμεση εφαρμογή των αποφάσεων ΣτΕ & Αρείου Πάγου για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου προκειμένου το ΕΣΥ να γίνει και πάλι ελκυστικό για τους γιατρούς.

ethnos.gr