Πέλλα:Εκδήλωση-αφιέρωμα στο Μέγα Αλέξανδρο (φώτο)

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ- Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ»

Με μια εκδήλωση – αφιέρωμα στο Μέγα Αλέξανδρο ξεκίνησε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας η σειρά των επτά εκδηλώσεων που προγραμματίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στο επόμενο δίμηνο σε όλες τις Περιφερειακές της Ενότητες, στο πλαίσιο της δράσης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το χθες στο σήμερα».

Η εναρκτήρια εκδήλωση με τίτλο «Πέλλα: η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 στις 6:30 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και ήταν αφιερωμένη στην ηγετική μορφή και την εξέχουσα προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Στόχος της δράσης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το Χθες στο Σήμερα» είναι η ανάδειξη του πλούσιου αποθέματος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης του τουρισμού τα επόμενα έτη για την Κεντρική Μακεδονία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες θεματικές μορφές τουρισμού που αποτελούν μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και που την καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστική τουριστικά. Η ανάδειξη, προβολή και διασύνδεση των δύο αυτών μεγάλων προσωπικοτήτων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Γι’ αυτό και η δράση αυτή, αφού παρουσιαστεί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, προγραμματίζεται να προβληθεί μέσα στο επόμενο έτος και στο εξωτερικό, σε συγκεκριμένες αγορές – στόχους.

δήλωσε σχετικά με τη δράση  ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος.

Από την πλευρά της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά τόνισε ότι «Η Πέλλα έχει την τιμή να ξεκινά τη σειρά των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με αφορμή δύο σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού και της Ιστορίας, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον δάσκαλό του, Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη. Πραγματικά ο απαράμιλλος πολιτισμός που έχει να επιδείξει η Πέλλα, ως ο τόπος που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά και ο Φίλιππος ο Β’, ούσα η πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου και η αφετηρία των αγώνων του Έλληνα στρατηλάτη είναι μοναδικός. Αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο εδραιώνοντας έτσι ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια, άκρως ανταγωνιστική τουριστική αγορά. Ο τουρισμός ως βιομηχανία έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και προσπαθούμε να διατηρήσουμε ακέραια και να αναδείξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Αξίζουν συγχαρητήρια στα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που προετοίμασαν την εκδήλωση. Προσκαλώ όλους τους ανθρώπους του τουρισμού και όλους τους πολίτες να «αγκαλιάσουν» την προσπάθειά μας».

Το πρόγραμμα της εναρκτήριας εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλίες – εισηγήσεις από στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας σχετικά με τη ζωή και το έργο του μεγάλου στρατηλάτη. Οι προσκεκλημένοι είχαν επίσης την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Μουσείο και, με διεξοδική παρουσίαση από τους εξειδικευμένους εισηγητές, να γνωρίσουν από κοντά μουσικά όργανα της αρχαιότητας που διατηρήθηκαν στη λεκάνη της Μεσογείου καθώς και  τις διατροφικές συνήθειες στην αρχαία Ελλάδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η σύντομη επισκόπηση των ειδών διατροφής της αρχαίας Μακεδονίας θα συνοδεύεται από δράσεις γευσιγνωσίας με συνταγές εμπνευσμένες από το παρελθόν, με τη χρήση υλικών της Μακεδονικής Κουζίνας και με συνοδεία ιδιαίτερων ποτών που ανιχνεύονται από τα προϊστορικά χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *