Της Αφροδίτης Κασιμιάδου:Αλκοολισμός- μοναξιά μέσα στο πλήθος

alkol

“Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου …

αλλά φυραίνει νούν!”

Αλκοολισμός

μοναξιά μέσα στο πλήθος

afroditi2Της Αφροδίτης Κασιμιάδου *

Η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, με σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του ατόμου. Βιολογικοί, κοινωνικοί και πιθανώς γενετικοί παράγοντες αλληλοεπιδρούν, στην εμφάνιση και στην εξέλιξη του αλκοολισμού, ενώ η αντιμετώπιση του είναι δύσκολη και πολύπλευρη, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Κι όμως, πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε την εξάρτηση από το αλκοόλ πολύ χαλαρά, ίσως και «ρομαντικά». Η εικόνα των μποέμ συγγραφέων και των χαριτωμένων «μπεκρήδων», η μορφή του Χέμινγουει να πίνει στα παριζιάνικα μπιστρό, γράφοντας παράλληλα αριστουργήματα και έχει αναχθεί σε κλασική φιγούρα αλκοολικού, αποπροσανατολίζουν από την πραγματική απειλή. 

Δεν είναι απλώς η απώλεια της νηφαλιότητας για λίγες ώρες που κάνουν τον αλκοολισμό την υπ’ αριθμόν τρία απειλή της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Είναι η κατηφορική πορεία που παίρνει η ζωή του αλκοολικού. 

Αναπτύσσεται συνήθως σε μια προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από τάση απομόνωσης, μειωμένη αυτοεκτίμηση, υπερτροφικό εγώ, απελπισία, μοναξιά, φόβους, αδυναμία αντοχής της ματαίωσης, αισθήματα ανικανοποίητου, δυσπιστία.

Ο αλκοολισμός, από νοσολογικής άποψης, υπάγεται στις παθήσεις που οφείλονται στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Η αιθυλική αλκοόλη είναι η συνηθέστερη και η πλέον διαδεδομένη φαρμακευτική κατασταλτική ουσία του Νευρικού συστήματος.

Ο Αλκοολισμός δεν αποτελεί κατανάγκη την φυσιολογική συνέχεια της οιασδήποτε χρήσης αλκοολούχων ποτών. Στους παθογενετικούς μηχανισμούς ενέχονται γενετικοί και βιολογικοί παράγοντες, ψυχολογικοί συντελεστές και ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας, κοινωνικοί παράμετροι, προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις, προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό κ.α.

Η χρήση αιθυλικής αλκοόλης είναι συχνή στον ενήλικο πληθυσμό (77% στην ηλικία 26 εως 34 έτη). Η αλκολική εξάρτηση εκτιμάται στο 3-15% και εξαρτάται από το φύλο, την κοινωνική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο κλπ.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν είναι σωματικά εξαρτημένοι. Η συχνότητα σε γυναίκες αυξάνεται συνεχώς λόγω κοινωνικής ανοχής και εύκολης ανεύρεσης. Οι γυναίκες είναι πλέον ευαίσθητες (κατανάλωση πάνω από 40 εως 60 gr/ημ) λόγω μειωμένου όγκου και μειονεκτικότητας της αλκοολικής δευδρογενάσης στομάχου.

Οι συνέπειες της κατάχρησης αιθυλικής αλκοόλης στο γαστρεντερικό σύστημα είναι: οξεία και χρόνια οισοφαγίτιδα, οξεία γαστρίτιδα, διάρροια, οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα, ηπατοπάθεια (λίπωση, ηπατίτιδα, κίρρωση, ηπατοκυτταρικός καρκίνος). Η κίρρωση του ήπατος είναι η 4η αιτία θανάτου. Το 10-15% των αλκοολικών πάσχει από κίρρωση.

Ο καρκίνος είναι η 2η αιτία θανάτου των αλκοολικών. Εχει διαπιστωθεί αυξημένη συχνότητα καρκίνου λάρυγγος, οισοφάγου, στομάχου, ήπατος, παγκρέατος και μαστού.

Οι κύριες συνέπειες της κατάχρησης αιθυλικής αλκοόλης στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι υπέρταση, μυοκαρδιοπάθεια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, υπερκοιλιακές και κοιλιακές αρρυθμίες.

Οι κύριες συνέπειες της κατάχρησης αιθυλικής αλκοόλης στο μεταβολισμό είναι: υπογλυκαιμία, οξέωση, αβιταμίνωση, υποκαλιαιμία και υπομαγνησιαιμία.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και σε έμμεσες τραγικές συνέπειες της καταχρησης αιθυλικής αλκοόλης όπως στα ατυχήματα (55% των τροχαίων ατυχημάτων), στην αυξημένη αυτοκτονικότητα, στην εγκληματική συμπεριφορά (50% των φόνων, 60% των σεξουαλικών επιθέσεων), στην διατάραξη οικογενειακών ή εργασιακών κλπ).

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κατάχρησης αιθυλικής αλκοόλης είναι η άρνηση του ασθενούς να παραδεχθεί το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται αυτό από τις συνέπειες και τις επιπλοκές του.

Οι ίδιοι οι αλκοολικοί τονίζουν” Είναι δικαίωμά σου να πίνεις ή να μην πίνεις. Είναι δικαίωμά σου να πεθάνεις πιωμένος ή πιωμένη ή να μην πεθάνεις πιωμένος ή πιωμένη.

Η θεραπεία του αλκοολισμού είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται σωματική αποτοξίνωση πριν από τη διαδικασία ψυχικής απεξάρτησης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται να απευθυνθείτε σε ψυχίατρο

Η θεραπεία του αλκοολισμού περιλαμβάνει την αντιμετώπιση

Οξείας τοξίκωσης

Συνδρόμου Στέρησης

Delirium Tremens ( D T )

Νευρολογικών και Ψυχιατρικών διαταραχών σχετιζόμενων με το αλκοόλ

Οι Φαρμακευτικές Θεραπείες συνοδεύονται πάντοτε από Ψυχοθεραπευτική Υποστήριξη και Κοινωνική Αποκατάσταση-Επανένταξη

  • H Αφροδίτη ΚΑΣΙΜΙΑΔΟΥ είναι Γενικός οικογενειακός ιατρός πρόληψης, θεραπείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για παιδιά κ ενήλικες
 Αφροδίτη ΚΑΣΙΜΙΑΔΟΥ-ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΚΥΠΡΟΥ 2-Τηλ 23910 23150- ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *