Της Μ.Βλαχάκη:Πολυάσχολοι,αργόσχολοι και προτεραιότητες

ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΟΙ, ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ΔΕΥΑΧ έρχεται αντιμέτωπη με θέματα ρευστότητας, εισπραξιμότητας, δικαστικών υποθέσεων, αντίξοων συνθηκών για την υλοποίηση έργων που έχει σε εξέλιξη.

Ρευστότητα

Το ταμειακό διαθέσιμο αυτήν την στιγμή δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει μέρος των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Εισπραξιμότητα

Τρία εκατομμύρια (3 εκ ) περίπου ληξιπρόθεσμα, ανείσπρακτα. Μέρος αυτών αποτελούν και οφειλές του Δήμου ( τρέχουσες που δεν πληρώνονται ). Καμιά προσπάθεια, καμιά πρόταση, καμιά ενέργεια για την είσπραξή τους.

Δικαστικές υποθέσεις

Πολυετείς, αμέτρητες δικαστικές διαμάχες, εφέσεις επί αποφάσεων, αντικρούσεις εφέσεων, ανακοπές μεταξύ ΔΗΜΟΥ και ΔΕΥΑΧ για ποσά που διεκδικεί ο ένας από τον άλλον, με τις ανάλογες φυσικά δικαστικές δαπάνες και δαπάνες νομικής εκπροσώπησης.

Καμιά απολύτως ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης παρά τις τετραετείς διαβεβαιώσεις της Διοίκησης πως δουλεύει πάνω σ’ αυτό.

Ένα μεγάλο ποσόν , εξαιτίας αδράνειας, έχει ήδη παραγραφεί.

Εκτελούμενα έργα

Συνεχείς αναθεωρήσεις τιμών εξαιτίας της ακρίβειας.

Τιμολογιακή πολιτική

Αυξήσεις πάλι προβλέπεται να συζητηθούν μιας και τα νούμερα ΄΄δεν βγαίνουν΄΄ σύμφωνα με την μελέτη που έγινε. Κι αυτό, θα έρθει ως θέμα για συζήτηση κι απόφαση στο επόμενο, σύντομο διάστημα έως 31/12/2023.

Για όλα αυτά λοιπόν, τα ουσιαστικά ή επουσιώδη θέματα, υπάρχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο στην ΔΕΥΑΧ που μεριμνά κι αποφασίζει. Μάλλον, πιο σωστή είναι η διατύπωση ΄΄που θα έπρεπε να μεριμνά και να αποφασίζει΄΄.

Στην χθεσινή συνεδρίαση ( 13η/2023, 26/09/23) υπήρξε οριακά απαρτία με την παρουσία 6 μελών στα συνολικά 11. Τα υπόλοιπα μέλη φαίνεται πως δεν θεώρησαν τα θέματα αρκετά σημαντικά ή οι προτεραιότητές τους ήταν άλλες.

Από την Διοικούσα παράταξη, παρόντες ήταν μόνον ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος κι ένα αναπληρωματικό μέλος.

Στις διαμαρτυρίες μου (πολλοστή φορά) για τις συστηματικές πλέον απουσίες μελών του ΔΣ η απάντηση του Προέδρου ήταν πως έχουν πολλές υποχρεώσεις και ΄΄τρέχουν΄΄ από το πρω’ι’ μέχρι αργά το βράδυ. (Συνεκδοχικά όσοι παραβρισκόμασταν είμαστε αργόσχολοι ;;;;;;)

Αρνούμενη λοιπόν να αποδεχτώ για ακόμα μία φορά τον ρόλο του αργόσχολου, αποχώρησα από την συνεδρίαση και δεν νιώθω περήφανη γι αυτό.

Καλός ο προεκλογικός αγώνας, καλά και τα επικοινωνιακά τρικ…. καλό όμως είναι να αναρωτηθούμε και κατά πόσο συμφωνούν τα βαρύγδουπα λόγια μας με τις πράξεις μας, να αναρωτηθούμε ποια είναι τα σοβαρά θέματα που μας καθιστούν πολυάσχολους.

Οι προτεραιότητες που βάζουμε, είναι πραγματικά αυτές για τις οποίες οι δημότες μας επέλεξαν να τους εκπροσωπούμε ;

Βλαχάκη Μαρία

Δημοτική Σύμβουλος Ενεργών Δημοτών

Μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ