Της Μαρίζας Τσαμίδα: Πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Χαλκηδόνος

Πολιτιστικοί Σύλλογοι Δήμου Χαλκηδόνος

Γράφει η Μαρίζα Τσαμίδα

Σε όλους τους Δήμους παγκοσμίως υπάρχουν πολιτιστικοί σύλλογοι που κάνουν επιμορφωτικές δράσεις. Τα πάντα ξεκινάνε από μια ιδέα που έχουν κάποιοι άνθρωποι. Μια ιδέα που δεν έχει να κάνει με τον βιοπορισμό ή την επιβίωση αλλά με την μόρφωση και την βελτίωση της ποιότητας της ίδιας της ζωής μας! Αναλύοντάς την και μέσα από συζητήσεις βρίσκουν και άλλους ομοϊδεάτες πρόθυμους να δώσουν σάρκα και οστά στην ιδέα.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την ερμηνεία της λέξης “πολιτιστικός“: αυτός που συμβάλλει στον πολιτισμό, αναφέρεται σε δραστηριότητες που συνδέονται με την πνευματική/αισθητική /ηθική καλλιέργεια του ανθρώπου. “Σύλλογος“: το νομικό πρόσωπο που λειτουργεί επιδιώκοντας την επίτευξη κοινών στόχων που καθορίζονται στο καταστατικό.

Όταν ακούμε “πολιτιστικός σύλλογος ” οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας παραδοσιακούς χορευτικούς συλλόγους. Και αφού τους έπιασα πρώτους ας τους αναλύσουμε λίγο. Γιατί να μάθει κάποιος παραδοσιακούς χορούς; Γιατί δεν είναι μόνο οι χοροί που θα χορεύει στις εκδηλώσεις, είναι τα ίδια τα λόγια που με την κάθε διάλεκτο θυμίζουν αλλοτινές εποχές, είναι οι ίδιοι οι χοροί πότε με τον έντονο πολεμικό ρυθμό τους και πότε με γλυκό διακριτικό φλερτ μας δείχνουν εικόνες άλλης εποχής.

Κάποιος είχε πει ” αν δεν ξέρουμε το παρελθόν μας δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας”.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι σύλλογοι, είναι και πολλοί άλλοι που θα δείτε παρακάτω στον Δήμο μας και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των αναγκών μας. Συχνά ακούω ειδικά από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ότι έχουν άπλετο χρόνο και δεν ξέρουν πώς να τον αξιοποιήσουν.Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που για διάφορους λόγους δεν έχουν τόσες κοινωνικές συναναστροφές όσες θα ήθελαν και δεν ξέρουν τον τρόπο να ανοιχτούν και να ενταχθούν. Για αυτό και πολλούς άλλους λόγους οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι κάτι σαν κολώνες μιας κοινωνίας.

Οι Σύλλογοι όμως ασχολούνται παράλληλα και με άλλες δραστηριότητες! Κατά καιρούς κάνουν σεμινάρια ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, σεμινάρια ψυχολογίας και πολλά ακόμα! Όπως θα δεις και παρακάτω καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των αναγκών μας με το χαμηλότερο ή ελάχιστο κόστος και το πιο σημαντικό κάνουν αυτό που πράγματι λέει η ερμηνεία τους. Προάγουν τον πολιτισμό μέσα από τις δράσεις τους και δίνουν την ευκαιρία σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας να ενταχθούν σε ένα κοινωνικό δίκτυο με στόχο την αλληλεπίδραση, την μόρφωση, την καλλιέργεια και ανύψωση του Πνεύματος!

Ας πάμε τώρα σε άλλους συλλόγους της περιοχής μας.

Υπάρχουν στον Δήμο μας τρεις θεατρικές ομάδες. ( Το θέμα μου😇) Γιατί να δοκιμάσει κάποιος την ηθοποιία; Εκτός από ένα καπρίτσιο ή ένα παλιό απωθημένο, το θέατρο εκτός από ύψιστη μορφή τέχνης είναι και μια ευκαιρία ενδοσκόπησης, ψυχανάλυσης (ναι το λένε και οι γιατροί πλέον ότι η δραματουργία λειτουργεί ευεργετικά στον άνθρωπο), μέσα από τους ρόλους μαθαίνεις τα όριά σου και τον εαυτό σαφώς. Τα κέρδη που αποκομίζεις από αυτή την εμπειρία είναι τεράστια πίστεψέ με!

Ένας άλλος Σύλλογος που έχει να κάνει με τη σωματική ευεξία είναι ο Φ.Ο.Κ. εδώ στόχος είναι η επαφή με τη φύση,  με διαδρομές διάφορων βαθμών δυσκολίας σε μονοπάτια με οδηγό πάντα. Κι εδώ υπάρχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και οι φωτογραφίες που ανεβάζουν από κάθε τους εξόρμηση μαρτυράει πόσο όμορφα πέρασαν!

Τι να πω για τους εθελοντές Πυροσβέστες….λίγο πολύ την δράση και τον αγώνα των παιδιών την ξέρουμε όλοι! ΑΓΑΠΑΜΕ Σύλλογο Εθελοντών – διασωστών πυροσβεστών.

Άλλος σύλλογος ο Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών Αγίου Αθανασίου (να σας πω την αλήθεια δεν γνώριζα για την ύπαρξη του συγκεκριμένου συλλόγου ( συγνώμη παιδιά😇) στον τόπο μας και πραγματικά Ενθουσιάστηκα) είσαι μηχανόβιος; Τι περιμένεις!

Τέλος αλλά σίγουρα όχι τελευταίος ο Σύλλογος Α.Μ.Ε.Α Αδένδρου Φροντίδα που δίνει βήμα και λόγο σε ιδιαίτερους ανθρώπους! Νομίζω από τις καλύτερες προσφορές που μπορούν να κάνουν για εμάς!

Αυτά είναι κάτι λίγα που αναφέρω για τους Συλλόγους ( δεν μπορούσα να αναφερθώ σε όλους ονομαστικά για αυτό ας με συγχωρέσουν οι λοιποί θα το κάνω όμως κάποια άλλη στιγμή).

Όλοι οι σύλλογοι έχουν επίσημες σελίδες στο διαδίκτυο αν κάποιος θέλει να ψάξει. Κάτω θα δεις την λίστα με αυτούς, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσή της.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Δ.Ε. Κουφαλίων

1. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ ”ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”

2 . ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΚΟΥΦΑΛΙΟΙΣ ΚΑΒΑΚΛΙΩΤΩΝ ” ΤΟ ΚΑΒΑΚΛΗ”

3 . ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ ” ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

4. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ ”ΟΔΥΣΣΕΥΣ”

5 . ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΑ ”ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ”

6. ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ”ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”

7 . ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ “ΔΡΩΜΕΝΟ”

8. ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ “ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ”

9. ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ

10. ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ

11. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ’

12. ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΩΝ ‘ΑΓ . ΤΡΙΑΔΑ’

13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ (εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός Β’ τάξης)

14.ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ “ΙΧΝΑΙ”

Δ.Ε . Αγίου Αθανασίου

1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ . ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

3. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

4. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΓΕΦΥΡΑΣ ‘ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ’

5 . ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

6. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ

7 . ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΗΡΟΧΩΡΙΟΥ

8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Δ.Ε . Χαλκηδόνας

1. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ/ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

2. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Μ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

3. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΕΝΔΡΟΥ ”ΠΡΟΟΔΟΣ”

4. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ”Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”

5. ΑΕΤΟΙ ΠΟΝΤΟΥ ΛΟΥΔΙΑ

6. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΛΤΟΧΩΡΙΟΥ

7. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ – ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ

8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ Α.Μ.Ε.Α ΑΔΕΝΔΡΟΥ ‘ΦΡΟΝΤΙΔΑ’

One comment

  1. Ψάρρα Βενετία

    Ο Σύλλογος στο νούμερο 11 νομιζω πως δεν υφίσταται….δεν έχει δράσεις στο Δήμο μας…και δεν ξέρω για ποιο λόγο επιμένουν πολλοί να τον αναφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *