Του Σταύρου Αναγνωστόπουλου:”Ας δούμε και λίγο παραπέρα……”

 

Ας δούμε και λίγο παραπέρα……

Του Σταύρου Αναγνωστόπουλου *

 

mak     Ένα θέμα το οποίο θέλω να θίξω, για μια ακόμη φορά και δεν θα κουραστώ να το κάνω, είναι το σημαντικό μνημείο του Μακεδονικού Τάφου του Αγίου Αθανασίου. Αφορμή τούτη τη φορά, ήταν η επίσκεψη και ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε τις περασμένες μέρες στον παραπάνω χώρο, από το ‘’Σύνδεσμο Αποφοίτων Εκπαιδευτηρίων Βαλαγιάννη’’, ενός από τα ιστορικότερα εκπαιδευτήρια της Θεσσαλονίκης. Επειδή η επίσκεψη αυτή διοργανώθηκε με τη συνεργασία μου και τις παραινέσεις μου, αισθάνθηκα ιδιαίτερα άσχημα ως πολίτης αυτού του Δήμου, που ενώ όλοι εντυπωσιάστηκαν από το εσωτερικό του μνημείου, απογοητεύτηκαν από τη συνολική εικόνα του περιβάλλοντος χώρου εξωτερικά, όπου για να προσεγγίσεις την είσοδο του μνημείου διέρχεσαι μέσα από σβουνιές και γαϊδουράγκαθα.

Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν θα ήθελα να καλέσω, για μια ακόμη φορά, τους υπευθύνους του Δήμου Χαλκηδόνας, να ασχοληθούν σοβαρά με τον παραπάνω χώρο, ακόμα κι αν δεν είναι της απολύτου ευθύνης τους. Εξάλλου συχνά παρακολουθούμε επεμβάσεις των υπηρεσιών του Δήμου, σε περιοχές εκτός ευθύνης του και καλώς γίνονται όταν πρόκειται για το γενικότερο συμφέρον της περιοχής.

Πρέπει επιτέλους οι Δημοτικές και Τοπικές Αρχές να κατανοήσουν τη σημασία του μνημείου, να αντιληφθούν τα οφέλη από την προβολή και ανάδειξή του και να συνδράμουν με όλα τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος και σε οποιοδήποτε επίπεδο απαιτείται.

 

latrag  Επίσης σε κάτι άλλο που θα ήθελα να αναφερθώ, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι το θέμα της μετακίνησης του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, όπου θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις.

Η συζήτηση αυτή θα έπρεπε κατ’ αρχήν να κλείσει πριν καν ξεκινήσει, με την ξεκάθαρη και αυστηρή θέση που έπρεπε να πάρει η Δημοτική Αρχή, από τη στιγμή που ανέκυψε το θέμα, δηλ. ότι δεν διαπραγματεύεται με κανένα τρόπο τη μετακίνηση του τμήματος και ότι θα έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για την παραμονή του. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε εξ’ αρχής και έμεινε να συζητείται το θέμα, ελπίζω όχι σκοπίμως και για εξυπηρέτηση άλλων στόχων, χωρίς να βρίσκεται οριστική λύση. Το αποκορύφωμα δε της υπόθεσης ήταν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ειπώθηκε λίγο – πολύ από τοπικό παράγοντα της διοίκησης, ότι δεν είναι και κάτι σημαντικό η παραμονή του τμήματος, εφόσον ‘’όσες φορές κλήθηκαν σε περιστατικό (κλοπές κλπ.) δήλωσαν αναρμόδιοι, καθώς η δουλειά τους είναι να ασχολούνται μόνο με τους λαθρομετανάστες’’ και άρα να συμπεράνουμε ότι δεν πρέπει να σκοτιζόμαστε και πολύ για την τύχη της παραπάνω Υπηρεσίας.

Ε, λοιπόν ακόμη και έτσι να ήταν (κάτι που δεν ισχύει κατά τη γνώμη μου), το όφελος της ύπαρξης μιας Δημόσιας Υπηρεσίας (και ειδικά δημόσιας τάξης) δεν μετρείται από το αν έχει άμεση συναλλαγή και σχέση με τους πολίτες. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ύπαρξη οποιασδήποτε Δημόσιας Υπηρεσίας σ’ ένα τόπο, δίνει προστιθέμενη αξία σ’ αυτόν, αναβαθμίζει την περιοχή και της προσδίδει κύρος, με αποτέλεσμα τα έμμεσα οφέλη που αποκομίζει η ευρύτερη περιοχή να είναι πολλαπλάσια.

Ας ξεφύγουμε επομένως από την κοντόφθαλμη λογική του άμεσου οφέλους και κέρδους (που σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κι’ αυτά) κι ας δούμε λίγο παραπέρα, φροντίζοντας να μη χαθεί ακόμη μια Υπηρεσία από την περιοχή μας και μάλιστα με τις ευλογίες μας.

 

 

* Σημ:Ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Χαλκηδόνας

Σημ e-koufalia.gr :
Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον δικτυακό τόπο του e-koufalia.gr εκφράζουν την άποψη των δημιουργών τους και όχι κατ’ ανάγκη την άποψη των φορέων που επιβλέπουν το e-koufalia.gr , εκτός και αν κάτι τέτοιο αναφέρεται ρητά στα άρθρα. : http://e-koufalia.gr/ori-chrisis/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *