Του Α.Στεργιάδη:Μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στον Δήμο μας

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού  27 Σεπτεμβρίου, ο τουρισμός αποτελεί βασικό άξονα της οικονομίας της πατρίδας μας κυρίως για τον θαλάσσιο τουρισμό και για τον ιστορικό τουρισμό που αυτός δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένος.

Ο δήμος μας δεν συνορεύει με θάλασσα, δεν έχει σπουδαία ιστορικά μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έχει όμως ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και σε συνδυασμό η μικρή χιλιομετρική απόσταση από την Θεσσαλονίκη μπορεί να αναπτύξει εναλλακτικό τουρισμό.

Γράφει ο Απόστολος Στεργιάδης

Ο Εναλλακτικός τουρισμός είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα, όπως: προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, διατήρηση των οικοσυστημάτων, στήριξη αγροτικών περιοχών και αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία.

Μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στον Δήμο μας που με ήπιες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον του Αξιού και την υποστήριξη με υποδομές από τον Δήμο θα έδιναν μια σπουδαία αναπτυξιακή τροχιά και θα συνέβαλε στην οικονομική ευμάρεια στους δημότες μας είναι οι εξής:

Οικοτουρισμός

Γενικά, ο οικοτουρισμός ορίζεται ως μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη ταξιδιωτική δραστηριότητα, σε σχετικά άθικτες φυσικές περιοχές, με στόχο την απόλαυση και γνωριμία των φυσικών αλλά και ενταγμένων στο φυσικό περιβάλλον, αγαθών.

Ο οικολογικός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή η οποία έχει άμεση σχέση με το αγροτικό περιβάλλον και είναι συνυφασμένος και με δραστηριότητες σε αγροτικούς χώρους, οι οποίες προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και προσφέρει στους τουρίστες θετικές εμπειρίες και ευκαιρίες για γνωριμία με το περιβάλλον και γενικότερα με την ύπαιθρο.

Άλλες έννοιες όπως ο τουρισμός φύσεως ή φυσιολατρικός και ο περιβαλλοντικός τουρισμός σχετίζονται με τον οικοτουρισμό και κατά συνέπεια με τον αγροτουρισμό. Αυτές οι μορφές εστιάζονται σε δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής που χρησιμοποιούν πόρους με ειδικά φυσικά χαρακτηριστικά όπως γιο παράδειγμα ποτάμια, περίπατοι, ή δραστηριότητες συλλεκτικού χαρακτήρα (κυνήγι – ψάρεμα), με διάφορους βαθμούς επίδρασης στο περιβάλλον.

Οινοτουρισμός

Ο οινοτουρισμός ευνοεί την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση-ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν την εικόνα μιας περιφέρειας. Ο παραγωγός εντάσσεται και λειτουργεί στο ευρύτερο δίκτυο της τοπικής οικονομίας, βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους στήριξης του εισοδήματος του και απαντήσεις σε πιεστικά διλήμματα που τίθενται σε καιρούς σκληρού παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Τουρισμός περιπέτειας

Ο μακρινός περίπατος, συνιστώσα του τουρισμού περιπέτειας, δεν αποτελεί από μόνος του τουριστικό προϊόν. Είναι ένας τρόπος πρόσβασης στη φύση, στην ύπαιθρο, στην ανακάλυψη.

Δεν πωλείται ένα προϊόν «μακρινού περιπάτου» χωρίς συγκεκριμένο κίνητρο ανακάλυψης. Αυτή η ανακάλυψη ορίζεται σε μια σχέση με την εικόνα και το δυναμικό μιας περιφέρειας που εξηγείται σε ένα πρόγραμμα, απευθύνεται σε τομείς διαφοροποιημένης πελατείας και διακρίνεται:

  • Σε αθλητικό μακρινό περίπατο.
  • Μακρινό περίπατο όπου δεσπόζει το πολιτισμικό στοιχείο.
  • Μακρινό περίπατο περιπέτειας σε περιοχές που δεν είναι πολύ γνωστές ή είναι απομακρυσμένες.
  • «Ευχάριστο» περίπατο, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με μεταφορά, άνετα καταλύματα και γαστρονομική κουζίνα.
  • «Ελεύθερο» μακρινό περίπατο για το μεμονωμένο τουρίστα χωρίς συνοδεία.

Σε αυτή τη μορφή τουρισμού μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλες εναλλακτικές μορφές όπως ο περιηγητικός, ο ορειβατικός και ο αναρριχητικός τουρισμός. Για την ανάπτυξη αυτών των μορφών είναι απαραίτητη η δημιουργία κατάλληλης υποδομής. Για παράδειγμα είναι αναγκαία η ύπαρξη και βελτίωση μονοπατιών προσπέλασης και διαδρόμων, καταφυγίων, ορειβατικών κέντρων καθώς και καταλυμάτων. Απαραίτητη επίσης είναι η αναβάθμιση των υπολοίπων υπηρεσιών όπως ιατρεία κτλ. Ακόμα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στη βελτίωση των επαρχιακών δικτύων.

Το τουριστικό προϊόν υπάρχει, ένα φυσικό περιβάλλον ανεκμετάλλευτο και με υποδομές ανύπαρκτες που με μικρές ήπιες παρεμβάσεις μπορεί να γίνει μια αρχή για την εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Η ύπαρξη φυσιολατρικού ορειβατικού συλλόγου στον Δήμο μας, αλλά και η συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και σχεδιασμό της προώθησης εναλλακτικού τουρισμού.

Πριν δέκα ακριβώς χρόνια ένα παρόμοιο άρθρο μου (Ο Αξιός ως πόλος ανάπτυξης του Δήμου μας *) δεν βρήκε ανταπόκριση από την δημοτική αρχή, ελπίζω και εύχομαι να ανοίξει ένας διάλογος από τον δήμο με φορείς και τους δημότες που πιθανόν να ενδιαφέρονται έτσι ώστε με ανοικτή διαβούλευση να εξαχθούν προτάσεις για μια εναλλακτική ανάπτυξη.

*Ο Αξιός ως πόλος ανάπτυξης του Δήμου μας (2010)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *