Του Ν.Καραγιάννη:Το… απόλυτο σκοτάδι ενημέρωσης στο Δ.Χαλκηδόνος

Το… απόλυτο σκοτάδι ενημέρωσης στο Δ.Χαλκηδόνος

Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο Ένας… χαμένος χρόνος’, είχαμε επισημάνει τα λάθη και τις παραλείψεις της νέας Διοίκησης του Δήμου Χαλκηδόνος σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας, αλλά και το πρωτοφανές έλλειμμα Δημοκρατίας που παρατηρείται στο Δήμο μας, με την καταστρατήγηση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου από τη μειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων.

Δυστυχώς, ελάχιστα από τα προβλήματα που είχαμε περιγράψει τότε διορθώθηκαν και έτσι, εν μέσω πρωτοφανών παγκόσμιων υγειονομικών συνθηκών, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε, καθώς ο Δήμος Χαλκηδόνος παραμένει ‘απλός θεατής’ των εξελίξεων.

Κατ’ αρχάς, απουσιάζει παντελώς η ενημέρωση των Δημοτών σε όλα τα επίπεδα. Την εποχή που τα Δημοτικά Συμβούλια διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και η πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες για τους πολίτες είναι περιορισμένη, είναι ανήκουστο η σημερινή Διοίκηση να μην χρησιμοποιεί τις σύγχρονες υπηρεσίες ενημέρωσης. Η ‘πολύπαθη’ ιστοσελίδα του Δήμου, με την προ ολίγων μηνών προσβολή της από διαδικτυακούς ‘πειρατές’ υπολειτουργεί, ενώ ο Δήμος μας ή καλύτερα η σημερινή Διοίκηση απουσιάζουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιούν εκατοντάδες εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί για την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η απελθούσα Διοίκηση είχε παραδώσει όλους τους σχετικούς κωδικούς για τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Χαλκηδόνος, αν και στην έσχατη περίπτωση θα μπορούσε πολύ εύκολα και γρήγορα να δημιουργηθεί ένας νέος λογαριασμός.

Έτσι, δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση των Δημοτών, ούτε για την εξέλιξη της πανδημίας στο Δήμο μας, αλλά ούτε και για όλα εκείνα τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί πως θα λαμβάνονταν για την προστασία των Δημοτών ή ακόμα και για τη διευκόλυνση των επαγγελματικών κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία. Πώς διασφαλίζεται επομένως η προστασία των Δημοτών από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών; Άραγε πόσες από τις αποφάσεις της 5ης συνεδρίασης του 2020, που προκάλεσε η αντιπολίτευση και καταψήφισε η Διοίκηση, έχουν εφαρμοστεί; Λειτούργησε ποτέ η διαπαραταξιακή επιτροπή διαφάνειας για  τον έλεγχο των απευθείας αναθέσεων του Δημάρχου και τον εν γένει έλεγχο των δαπανών που δεν ακολούθησαν την κανονική διαδικασία, λόγω των έκτακτων μέτρων αποτροπής της πανδημίας;

Όπως γίνεται κατανοητό, όλα τα παραπάνω συσκοτίζουν το ζήτημα της Διαφάνειας, ενώ επιπλέον δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας, εν μέσω του 2ου κύματος της πανδημίας, των δεκάδων αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στις Δημοτικές εγκαταστάσεις, σχετικά με τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν, τόσο για να αποτραπεί η διασπορά του ιού και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, όσο και στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα.

Αφήσαμε για το τέλος τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που είναι σε μεγάλο ποσοστό στη δικαιοδοσία του Δήμου. Οπωσδήποτε, η καθυστερημένη  χρονικά ανακοίνωση του προγράμματος των Αγιασμών, αν και στη συνέχεια καλύφθηκε από την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για ενιαία ώρα προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία, δεν μαρτυρά υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Εκείνο όμως που προέχει στην παρούσα φάση είναι η ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν (π.χ. πότε κλείνει μια σχολική μονάδα, ποιος φορέας είναι υπεύθυνος να αποφασίσει για το κλείσιμο των σχολείων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, σε ποιες περιπτώσεις αδιαθεσίας τα παιδιά δεν πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία και δεκάδες ακόμη ερωτήματα που ταλανίζουν όλους τους εμπλεκόμενους και ζητούν άμεσα απαντήσεις). Όπως φυσικά είναι απαραίτητο να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το Δήμο σχετικά με το κόστος των μασκών που διανεμήθηκαν στις σχολικές μονάδες, τον αριθμό τους, τις προδιαγραφές τους γενικά, ώστε να διαφωτιστούμε όλοι μας σε ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να διασαφηνίσουμε πως τα θέματα που πραγματεύεται το παρόν άρθρο, μάς αφορούν όλους, γι’αυτό καλούμε τους αρμόδιους φορείς να μάς ενημερώσουν για τις ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν ήδη κάνει, για όσες πραγματοποιούν αυτό το διάστημα, αλλά και για εκείνες που σχεδιάζουν στο προσεχές μέλλον, πάντοτε στο πλαίσιο της διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας των Δημοτών του Δήμου Χαλκηδόνος. Καλό είναι μάλιστα σε αυτήν την κατεύθυνση, να παραδειγματιστούν από τις ενέργειες των συναδέλφων τους στους όμορους Δήμους, που η ενημέρωση των Δημοτών βρίσκεται ανάμεσα στα καθημερινά τους καθήκοντα.

Νικ. Χρ. Καραγιάννης

Φιλόλογος – Ιστορικός

π. Ειδικός συνεργάτης Δ.Χαλκηδόνος

4 comments

 1. Ανώνυμος

  Γιατί σύμβουλε? μια χαρά τα πάει η καινούργια αρχή, απλά αλλαξαν χέρια τα μαχαιροπίρουνα και οι κουτάλες. Ερώτηση , όταν λες θα θέλετε νσ διασαφηνίσετε κλπ ποιοί και ποιοί το θέλετε?

  • Υπεύθυνος Πολίτης

   Δηλαδή για να καταλάβω, εσύ είσαι ευχαριστημένος από την Λειτουργία του Δήμου??
   Που κάνει καλή δουλειά???
   Α) Διαχείριση COVID… μηδέν
   Β) Παιδεία… Ασχολίαστο (υπό του μηδενος)
   Γ) Απευθείας αναθεσεις…. Άριστα
   Δ) Ασφαλτοστρωσεις…. Μηδέν
   Ε) Καθαριότητα…. Μηδέν
   Στ) Δημοτικά έργα… Στασιμοτητα

   Θέλεις και άλλα???

   • Ανώνυμος

    Κοίτα προσωπικά είμαι ικανοποιημένος αρχικά γιατί είναι εκτός οι συνήθεις φελοί και μέτριοι.Τώρα για διαχείριση κοβιντ, παιδεία και ασφαλτοστρώσεις…Θα σκάσω στα γέλια…Τα δημοτικά έργα…. μήπως να το ξανασκεφτείς για τη στασιμότητα?

    Δώσε και σάυτούς το χρόνο τους φίλε μου και απόλαυσε την ησυχία στο δήμο ελλείψει επιδειξιών … και μάλιστα αμειβόμενων .

 2. Βαλκανίδης Δήμος tamystikatoubaltou.blogspot

  ΣΤΙΣ 27-10-2017 ΒΡΈΘΗΚΕ ΣΤΑ ΚΟΥΦΆΛΙΑ ΣΤΟ ΎΨΩΜΑ ΤΟΥ ΔΡΌΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΓΡΗΓΟΡΊΟΥ ΤΟ ΠΑΛΑΜΆ ΈΝΑ ΆΣΚΑΣΤΟ ΒΛΉΜΑ ΌΛΜΟΥ. ΕΝ ΑΝΤΙΘΈΣΕΙ ΌΜΩΣ ΔΕΝ ΕΊΔΑ ΤΗΝ ΤΌΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΡΧΉ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΏΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΔΙΑΔΡΟΜΉ ΤΟΥ ΕΝ ΛΌΓΩ ΆΣΚΑΣΤΟΥ ΒΛΉΜΑΤΟΣ, ΏΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΎΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ ΕΝΏ ΣΕ ΚΆΠΟΙΑ ΣΥΝΟΙΚΊΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ ΤΌΤΕ, ΕΊΧΕ ΒΡΕΘΕΊ ΜΊΑ ΆΣΚΑΣΤΗ ΒΌΜΒΑ ΚΑΙ ΌΜΩΣ Ο ΕΚΕΊ ΔΉΜΟΣ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΊΤΕΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΔΙΑΔΡΟΜΉ ΤΗΣ ΒΌΜΒΑΣ, ΕΠΟΜΈΝΩΣ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΊΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΏΣ ΌΠΩΣ ΜΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΊ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ ΜΑΣ ΣΚΟΠΙΜΌΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΏΝ ΝΟΕΊΤΩ. ΒΑΛΚΑΝΊΔΗΣ ΔΉΜΟΣ ΕΚ ΚΟΥΦΑΛΊΩΝ TAMYSTIKATOUBALTOU.BLOGSPOT,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *