Του Β.Ταρταμπούκα:Ασφάλεια-Κεκτημένο δικαίωμα ή αγαθό πολυτελείας.

Ασφάλεια: Κεκτημένο δικαίωμα ή αγαθό πολυτελείας.

Του Βασίλη Ταρταμπούκα

Τις προηγούμενες μέρες  η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. απεύθυνε αίτημα  προς τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ.-Κ.Μ. κ. Λάζαρο Κυρίζογλου για να συναντηθεί με τους 14 Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Με αφορμή της επικείμενη συνάντηση καλό είναι να αναφέρουμε μερικά γεγονότα που μας ανησυχούν όλους.
Κάνοντας μια μικρή έρευνα θα βρει κανείς πως η Ελλάδα έχει δείκτη αίσθησης προσωπικής ασφάλειας των πολιτών 74, με μέγιστη ένδειξη τα 100,γεγονός που μας φέρνει στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην συγκεκριμένη κατηγορία. Το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει πως «όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής» βάση του άρθρου 5 παρ. 2. Αυτό, εφόσον κατοχυρώνεται συνταγματικά, συνεπάγεται με ένα και μόνο πράγμα. Η κρατική εξουσία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε  να διαφυλαχτεί η ζωή των πολιτών, ακόμα και αν ο κίνδυνος που ελλοχεύει μπορεί να είναι και ένας άλλος άνθρωπος.

Ας αφήσουμε όμως τις γενικολογίες και ας επικεντρωθούμε στα καθ’ ημάς .Είναι ευρέως γνωστό πως η Δ.Ε. Χαλκηδόνα μαστίζεται από την εγκληματικότητα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως στις υπόλοιπες 16 δεν υφίστανται παρόμοια περιστατικά ανομίας. Το θέμα χρίζει λύσης. Μια λύση η οποία πρέπει να δοθεί στην ρίζα του προβλήματος και όχι στην επιφάνεια. Πρέπει να ψάξουμε και να βρούμε το «τις πταίει» . Με μια πρόχειρη σκέψη θα μπορούσε κανείς να πει «ας αυξήσουμε τις περιπολίες». Θα ήταν μια λύση η οποία όμως δεν αποτελεί ένα περιοριστικό μέτρο. Ας μην γελιόμαστε αυτός που θέλει θα βρει τρόπο να παρανομήσει εκ νέου. Τέτοιες πρόχειρες λύσεις μπορούμε να βρούμε αρκετές. Καμία όμως κατά την γνώμη μου δεν θα λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της εγκληματικότητας.

Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένες οι λεγόμενες ημερίδες ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης. Από άτομα που είναι τα πλέον εξειδικευμένα όσον αφορά τα διάφορα φαινόμενα παραβατικότητας, αλλά και από άτομα-θύτες παρόμοιων περιστατικών. Διότι καλή η «επιστημονική» σκοπιά ενός προβλήματος, αλλά σεβαστή και η γνώμη ενός ατόμου που είτε υπήρξε κλέφτης, είτε ναρκομανής και πάει λέγοντας. Με πολύ απλά λόγια, να γίνουμε ξανά μαθητές, να ακούσουμε να δούμε και να μάθουμε το γιατί…

Ναι ας αντιγράψουμε τους Ευρωπαίους. Όσο κι αν κάποιοι τους θεωρούν γλυκανάλατους, φαίνεται ότι σε μερικά θέματα έχουν βρει την ιδανική «φόρμουλα» και δείχνουν σημάδια προόδου. Και να μην ξεχνάμε πως η πλήρης ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιήθηκε το 1981. 38 χρόνια μετά οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες, ιδιοσυγκρασία και πολλά άλλα! Ναι λοιπόν, ας αντιγράψουμε τους Ευρωπαίους!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *