Της Μαρίζας Τσαμίδα:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Χριστούγεννα

 Γράφει η Μαρίζα Τσαμίδα

     Πλησιάζουν Χριστούγεννα και αναπόφευκτα σκέφτομαι τι σημαίνει αυτό; Μάλλον καλύτερα, σκέφτομαι τι θα έπρεπε να σημαίνει αυτό και τί θα έπρεπε να νιώθω εγώ; Πού είναι το γιορτινό πνεύμα που πλημμυρίζει στις διαφημίσεις και στις αφίσες, στα εμπορικά μαγαζιά και στις στολισμένες πλατείες και σκορπίζεται έτσι απλόχερα και εγώ δεν το έχω ;

Χριστούγεννα και το 24ωρο δεν φτάνει στη δουλειά. Να τρέξεις, να καθαρίσεις, να στολίσεις (ναι σε κάποια φάση γίνεται και αυτό καταναγκαστικό) , να, να, να. Να εύχεσαι να τελειώσουν οι γιορτές για να μπεις πάλι στην καθημερινότητά σου. Και είναι και αυτή η χαρωπή νοικοκυρά στην τηλεόραση που τα έχει όλα τελειωμένα και σε εκνευρίζει. Ή το άλλο; Το Βόρειο Σέλας που βλέπεις σε φωτογραφίες και δεν θα πας κατά πάσα πιθανότητα ποτέ να το δεις Χριστουγεννιάτικα ( αυτό εμένα με εκνευρίζει περισσότερο από όλα). Άσε το χωριό του Άι Βασίλη…. μιλάω για το κανονικό, αυτό στην Λαπωνία όχι για εκείνο στην Λακωνία (σίγουρα θα έχουν φτιάξει  κι εκεί ένα). Είδα μια εξαιρετική φωτογραφία με κάτι έλκηθρα που τα έσερναν Χάσκι σε ένα χιονισμένο απίστευτο δάσος το βράδυ…και μετά φαντάζομαι θα τους περιμένει  ζεστό κρασί, ας πούμε στο τζάκι ενός καταπληκτικού παραδοσιακού ξύλινου Σαλέ στις παρυφές ενός χιονισμένου βουνού. Θες να το συνεχίσω; Το φαντάστηκα.

Και αφού μιζεριάσω αρκετά, γκρινιάξω λίγο πιο γιορτινά, πιάσω πάτο γενικώς και ειδικώς, ακούω ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι (όχι το Last Christmas ένα άλλο, παρόμοιο  και φυσικά δεν θα σου πω ποιο) με πιάνει εκείνη την ώρα ένα δέος.. Για όσο κρατάει το τραγούδι είμαι συγκινημένη και πιο κοντά στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα από ποτέ. Εκεί συνειδητοποιώ ότι η μαγεία  είναι στιγμές. Τόσο μικρές αλλά και τόσο συμπυκνωμένες ευτυχώς. Τι είναι τα Χριστούγεννα; Σίγουρα δεν είναι το τρισευτυχισμένο δωδεκαήμερο που μας πασάρουν. Σίγουρα δεν το βρίσκεις στα πολυκαταστήματα ή στον πάτο του γνωστού αναψυκτικού όσο κι αν το ψάχνεις.

Είναι εκείνα τα δευτερόλεπτα που θα αιωρηθείς για λίγο πάνω από το γιορτινό τραπέζι και θα τους βλέπεις όλους από ψηλά να τρώνε, να γελάνε, να μαλώνουν, να τσουγκρίζουν. Και θα νιώθεις ευγνώμων που είναι όλοι εκεί για ακόμα μία χρονιά. Είναι η αδημονία των παιδιών που περιμένουν τον Άι Βασίλη, που πιστεύουν ακόμα και σε παρασέρνουν κι εσένα που η καθημερινότητα σε έχει διαφθείρει και παρασοβαρέψει να πιστέψεις κι εσύ πως αν μη τι άλλο υπάρχει ένα πνεύμα που στις δώδεκα το βράδυ θα μπει στο σπίτι σου και θα σου θυμίσει πως ήσουν κάποτε παιδί.

Είναι ο χρόνος που θα ξοδέψεις για να σκεφτείς τι δώρα θα πάρεις για τους αγαπημένους σου, τι θα ήθελε ο καθένας προσωπικά. Ο χρόνος επαναλαμβάνω, όχι το χρήμα που θα ξοδέψεις. Είναι αναμφίβολα το πρώτο μελομακάρονο ( μαγική στιγμή έτσι;) Είναι το βράδυ που θα καθίσεις με τον σύντροφό σου στον καναπέ μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά να δείτε την καινούρια σειρά που ανακαλύψατε πρόσφατα και θα νιώσεις ότι εκείνη τη στιγμή δεν θα ήθελες να βρίσκεσαι πουθενά αλλού στον κόσμο.

Αν κι εσύ νιώθεις κάπως λοιπόν τα Χριστούγεννα και εντελώς έξω από το κλίμα των ημερών να ξέρεις ότι δεν είσαι τίποτα περίεργος ή μόνος, Είναι οι προσδοκίες μας. Είναι που θέλουμε την ευτυχία καθημερινά και αδιάλειπτα ως πλάσματα εγωιστικά και λαίμαργα που είμαστε, ξεχνώντας ότι η ευτυχία είναι υποκειμενική και πως κάποιοι άλλοι με πολύ πιο διαφορετικές ανάγκες από τις δικές μας θα  ήταν ευτυχισμένοι με λιγότερα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι  η ευτυχία δεν κρατάει παραπάνω από ένα τραγούδι. Είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ δώδεκα παρά και δώδεκα και. Το γνήσιο χαμόγελο ενός παιδιού καθισμένο κάτω από το δέντρο με τα σκισμένα περιτυλίγματα ολόγυρά του….

Κλείνοντας θα ευχηθώ καλά Χριστούγεννα με John Lennon σε δική μου μετάφραση που απλά τα λέει όλα…

Λοιπόν είναι Χριστούγεννα και τί έχεις κάνει;

Ακόμη ένας χρόνος πέρασε κι ο νέος μόλις ξεκίνησε.

Και λοιπόν ήρθαν τα Χριστούγεννα, ελπίζω να περάσεις όμορφα

με  γνωστούς και  αγαπημένους,  μεγάλους και μικρούς

 

Να έχεις πολύ καλά Χριστούγεννα και έναν ευτυχισμένο χρόνο

ας ελπίσουμε ότι θα είναι καλός χωρίς κανέναν φόβο.

 

Λοιπόν είναι Χριστούγεννα για τους αδύνατους και τους δυνατούς

για πλούσιους και φτωχούς ο δρόμος είναι το ίδιο  μακρύς.

Και λοιπόν είναι Χριστούγεννα για μαύρους και για άσπρους

για κίτρινους και για κόκκινους ας σταματήσουμε κάθε μάχη τώρα.

 

Ο πόλεμος τελειώνει αν το θέλεις, ο πόλεμος τελειώνει τώρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *