Δήμος Χαλκηδόνος:”Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Δήμο μας”

depa

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από 2 χρόνια έντονων πιέσεων, εγγράφων και συναντήσεων με όλους τους αρμόδιους φορείς και 10 χρόνια μετά του οράματος και των ενεργειών στον πρώην Δήμο Κουφαλίων, ένα έργο “πνοής” για τον Δήμο Χαλκηδόνος, αρχίζει να μπαίνει σε τροχιά ορθής εφαρμογής.

Ο λόγος, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Δήμο μας, προεκλογική δέσμευση της Διοίκησης, το οποίο θα ξεκινάει από την Αγχίαλο, τη Νέα Μεσήμβρια και το Ξηροχώρι και θα επεκτείνεται μέχρι και την έδρα του Δήμου, τα Κουφάλια.

Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή 7/10/2016 ο Δήμαρχος κ. Τσουκνιδάς με την Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου με την χρηματοδότηση να γίνεται από το νέο ΕΣΠΑ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μια σημαντική προοπτική για το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του Δήμου μας, καθώς σε βάθος πενταετίας (υλοποίηση του έργου), θα μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο και να επωφεληθούν (εξοικονόμηση ενέργειας, αυξημένος βαθμός απόδοσης, προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα), τόσο οι δημότες, όσο και οι επιχειρήσεις που εδρεύουν σε περιοχές του Δήμου Χαλκηδόνος.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της Περιφέρειας


161007_tzitzikostas_2i_synedriasi_epitropi_espa_b

Την έναρξη της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε όλα τα αστικά κέντρα και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε στη σημερινή 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι σε πρώτη φάση θα συνδεθούν έξι μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, εκτός Θεσσαλονίκης, που είναι οι Σέρρες, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, η Αλεξάνδρεια, η Βέροια και η Κατερίνη, ενώ ταυτόχρονα, επέκταση του δικτύου θα γίνει και σε επτά νέες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης από τις οποίες θα περάσει για πρώτη φορά το δίκτυο του φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα συνδεθούν με το δίκτυο και νέες περιοχές 12 Δήμων της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο συγχρηματοδοτούμενο έργο, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 36,5 εκ. ευρώ και με το συνολικό κόστος του να ξεπερνά τα 85 εκ. ευρώ. Η σύνδεση όλων των μεγάλων αστικών κέντρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το δίκτυο φυσικού αερίου ήταν προεκλογική μας δέσμευση. Αυτή τη δέσμευση υλοποιούμε και πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια όλα τα νοικοκυριά των αστικών κέντρων της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο. Για να επιτύχουμε την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης πραγματοποιήσαμε συνεχείς συναντήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, τη ΔΕΠΑ και την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Θέλω να ευχαριστήσω τους εμπλεκόμενους φορείς του νέου ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία για την προσπάθεια που κατέβαλαν, ώστε σήμερα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την ένταξη των νέων συνδέσεων για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα. Σε επίπεδο χώρας μάλιστα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες τρεις Περιφέρειες, τα αστικά κέντρα των οποίων (εκτός Θεσσαλονίκης και Αθηνών) θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Υπολογίζουμε ότι η έναρξη των εργασιών στις πρώτες έξι πόλεις θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ σε μια πενταετία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στα έξι αστικά κέντρα και στις επτά νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και η επαρχία Λαγκαδά, η μεγαλύτερη της χώρας, θα έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αφού οι εργασίες θα ολοκληρωθούν. Συνεχίζουμε ώστε τα ίδια οφέλη να καρπωθούν όλοι οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου τόνισε ότι η δράση αφορά στην επέκταση και στην ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου μικρής και μεσαίας πίεσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κι έχει δύο σκέλη:

1.Κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Η παρέμβαση αυτή αφορά στην εγκατάσταση δικτύων διανομής, παροχετευτικών αγωγών και σχετικού εξοπλισμού επί των ήδη εγκατεστημένων βρόγχων διανομής αερίου, με στόχο τη λειτουργική ολοκλήρωση των υποδομών διανομής και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των αστικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Αλεξάνδρεια. Συνολικά θα κατασκευαστούν 333 χιλιόμετρα δικτύου και 7 μετρητικοί – ρυθμιστικοί σταθμοί (M/R).

Ειδικότερα:

-Κιλκίς: 36 χλμ.

-Κατερίνη: 111 χλμ.

-Σέρρες: 70 χλμ.

-Βέροια: 40 χλμ.

-Γιαννιτσά: 40 χλμ.

-Αλεξάνδρεια: 36 χλμ.

Οι αστικές περιοχές προσδιορίστηκαν με βάση την εγγύτητά τους προς τα δίκτυα μεταφοράς του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και την ωριμότητα των επιμέρους κατασκευαστικών έργων (π.χ. ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών και αδειών). Σε επόμενο στάδιο, το έργο κατασκευής δικτύου επενδυτικό πρόγραμμα θα καλύψει και άλλες αστικές περιοχές της Περιφέρειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης αυτής είναι 43,3 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 21.215.000 ευρώ αποτελούν τη δημόσια δαπάνη. Η διάρκεια υλοποίησης της παρέμβασης υπολογίζεται στα πέντε έτη.

2.Ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης. Η παρέμβαση αφορά στην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου του Νομού Θεσσαλονίκης σε 12 Δήμους-Περιοχές, όπου υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου) και σε επτά νέες περιοχές χωρίς υφιστάμενο δίκτυο (Λαγκαδάς, Χαλάστρα, Τρίλοφος και Πλαγιάρι του Δήμου Θέρμης, Φίλυρο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Βασιλικά του Δήμου Θέρμης, Μηχανιώνα και Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού, Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνος). Συνολικά θα κατασκευαστούν 267,5 χιλιόμετρα δικτύου.

Στόχος του έργου είναι η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων αστικών δικτύων στην Περιφέρεια, ώστε να συνδεθούν και να τροφοδοτηθούν οικιακοί και εμπορικοί πελάτες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος των αστικών περιοχών της Περιφέρειας. Οι περιοχές προσδιορίστηκαν με βάση την ωριμότητα των επιμέρους κατασκευαστικών έργων (π.χ. ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών και αδειών). Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης αυτής είναι 41.825.000 ευρώ εκ των οποίων τα 15.235.000 ευρώ αποτελούν τη δημόσια δαπάνη. Η διάρκεια υλοποίησης της παρέμβασης υπολογίζεται στα πέντε έτη.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

2 comments

  1. Η επεκταση του δικτυου αφορα ολες τις περιοχες του Δημου, για παραδειγμα και την Χαλκηδονα και το Αδενδρο;

  2. oti kalitero gia olous na glitosoume apo tin kapnila kapia mera kai to bromiko ksilo pou kaigete oti nane kai aporoufame 8anato….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *