Γέφυρα: Αντιδράσεις κατοίκων για την παραχώρηση δρόμου σε εταιρία-Ανοιχτή επιστολή

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Αγαπητοί φίλες και φίλοι.

Πριν ένα χρόνο περίπου η εταιρεία VIOLAR, η οποία αγόρασε τις εγκαταστάσεις της πρώην Ομοσπονδίας (ΟΓΣΘ) στη Γέφυρα, αιτήθηκε στο Δήμο μας να της παραχωρηθεί ο δημοτικός δρόμος  που συνδέει τη Γέφυρα με την Κάτω Γέφυρα. Ως αντάλλαγμα υποσχέθηκε τη δημιουργία ενός νέου δρόμου (δυτικά 300μ. προς ΕΛΛΕΝΙΤ) στα όρια της ιδιοκτησίας της.

Το Τοπικό Συμβούλιο της Γέφυρας, προχώρησε πρόσφατα σε θετική γνωμοδότησή με ψήφους 6-1 (μειοψηφούντος του κ. Μ. Σαββέλη). με την αιτιολογία ότι « πρέπει να βοηθηθεί ο επιχειρηματίας γιατί εξαιτίας της ύπαρξης του δρόμου υφίσταται συνεχείς κλοπές». Απέφυγαν να φέρουν το θέμα σε δημόσιο διάλογο για να ενημερώσουν τους κατοίκους (όπως είχαν την υποχρέωση να πράξουν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα) και αγνόησαν επιδεικτικά την κοινωνία της Γέφυρας η οποία και τους ανέδειξε.

Ο Δήμαρχος έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δήλωσε και ο ίδιος θετικός για την παραχώρηση, «αφού ο δρόμος δεν χρησιμοποιείται».

Φίλες και φίλοι

Ως κάτοικοι της Γέφυρας και δημότες αυτού του Δήμου, δηλώνουμε τη δυσαρέσκειά μας γιατί το ζήτημα συζητήθηκε ερήμην της τοπικής κοινωνίας και από το Τοπικό Συμβούλιο και από το Δήμαρχο.

Δυστυχώς όλοι οι παραπάνω αγνόησαν επιδεικτικά τα εξής σημαντικά:

  1. Ότι ο συγκεκριμένος δρόμος χρησιμοποιείται από τα τέλη του 19ου  αιώνα συνδέοντας το νέο με το παλιό χωριό. Και ότι, τόσο η πρώτη διανομή γης της Κοινότητας Γέφυρας, όσο και η πολύ μετέπειτα παραχώρηση αυτής της εδαφικής έκτασης προς την ΟΓΣΘ, σεβάστηκαν τα όρια του και την ύπαρξή του.
  2. Ότι ο δρόμος σήμερα είναι δηλωμένος στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του Δήμου Χαλκηδόνος και της Κοινότητας Γέφυρας.
  3. Ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι η μοναδική υφιστάμενη χωροταξική σύνδεση που ενώνει τη Γέφυρα με την Κάτω Γέφυρα και στην επικείμενη λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου, θα είναι και πάλι ο βασικός άξονας σύνδεσης μεταξύ νέου και παλιού χωριού. Όπως επίσης θα είναι και ο βασικός δρόμος για να εξυπηρετήσει την κατασκευή της διάβασης (υπόγειας ή υπέργειας) για το πέρασμα των πεζών από τη μία πλευρά των γραμμών στην απέναντι, η οποία αναγκαστικά θα δημιουργηθεί με τη λειτουργία του προαστιακού.
  4. Ότι η πρόταση της εταιρίας για κατασκευή ενός άλλου δρόμου στα όρια με την πρώην ΕΛΕΝΙΤ δεν είναι λειτουργική και δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους.
  5. Ότι στην είσοδο της Κάτω Γέφυρας όπου καταλήγει ο συγκεκριμένος δρόμος, έχει προγραμματιστεί από την Περιφέρεια η δημιουργία πεζοδιάβασης.
  6. Ότι στο υπέδαφος του δρόμου υπάρχουν δημοτικές υποδομές, αφού είναι κατασκευασμένος ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης της Κάτω Γέφυρας.
  7. Ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλκηδόνος εισηγήθηκε αρνητικά για την παραχώρηση, επισημαίνοντας στην εισήγησή της ότι : «η ανταλλαγή που ζητείται δεν είναι επωφελής, αλλά αντιθέτως βλαπτική για τα συμφέροντα του Δήμου μας και των κατοίκων της Κοινότητας Γέφυρας και ειδικότερα αυτών της Κάτω Γέφυρας».
  8. Ότι η εταιρεία VIOLAR δεν εξήγησε μέχρι σήμερα για ποιους λόγους την εμποδίζει ο δρόμος αυτός να εκτελέσει το επιχειρηματικό της πλάνο.
  9. Ότι η χρήση γης που προβλέπεται από το ισχύον Γ.Π.Σ. για το συγκεκριμένο χώρο, είναι αυτή του χονδρεμπορίου με ήπιες δραστηριότητες (χαμηλής όχλησης) και όχι αυτή της βιομηχανίας (μεγάλης όχλησης).

Απορεί κανείς γιατί αγνοήθηκαν από το Τοπικό Συμβούλιο Γέφυρας όλα τα παραπάνω.

Φίλες και φίλοι

Εάν δεχτούμε να παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος δρόμος τότε : 

– Αποπέμπουμε το  Συνταγματικό Δικαίωμα της πρόσβασης των κατοίκων της Γέφυρας από το ένα μέρος του χωριού στο άλλο και απομονώνουμε οριστικά την Κάτω Γέφυρα από την υπόλοιπη Κοινότητα.

– Παραχωρούμε  σε ιδιώτη, δημοτική γη με βασικές υποδομές της Γέφυρας και του Δήμου μας.

– Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να γίνει μια βιομηχανία στο μέσο του χωριού. Με ότι μπορεί να σημαίνει στο μέλλον αυτό για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ειδικά μάλιστα όταν η εταιρία αποφεύγει να δεσμευτεί ότι μετά την παραχώρηση του δρόμου, δεν θα αιτηθεί την αλλαγή της χρήσης γης από χονδρεμπορίου, σε βιομηχανική.

– Παραχωρούμε τη δυνατότητα του Δήμου μας να διεκδικήσει περαιτέρω έργα υποδομής για την απρόσκοπτη σύνδεση των δύο οικισμών.

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

– Κανένας δεν είναι αρνητικός στην ανάπτυξη νέων επενδύσεων στην περιοχή μας. Τις επιζητούμε και θέλουμε να τις φιλοξενήσουμε. Όμως θέλουμε ανάπτυξη που σέβεται την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

– Δεν είμαστε πια στις δεκαετίες του 1970 και 1980 να θεωρούμε ανάπτυξη τα αμμορυχεία πέριξ της Γέφυρας τα οποία σήμερα παραμένουν τρύπες και τεράστιοι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι.

– Δεν θεωρούμε πλέον ανάπτυξη τη λειτουργία εταιριών τύπου ΕΛΛΕΝΙΤ, στις εγκαταστάσεις της οποίας σήμερα συνεχίζουν να κείτονται ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ  ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΜΙΑΝΤΟΥ .

– Δεν θεωρούμε ανάπτυξη την κατασκευή χωματερών για να πέφτουν τα χημικά απόβλητα από εταιρείες μπαταριών.

Φίλες και φίλοι

Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Γέφυρας δημιούργησαν μια άλλη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που με την ανάδειξη του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων, ανέδειξε τη Γέφυρα ως την ιστορική έδρα του Δήμου μας. Με δύο πολιτιστικούς συλλόγους και ένα φεστιβάλ παραδοσιακού χορού και μουσικής που παραμένει το μεγαλύτερο ανοικτό πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης. Με ομάδα μπάσκετ που αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Με ομάδα βόλεϊ που αγωνίζεται στην Α2 Εθνική κατηγορία. Με το Σύλλογο ΑΣΜΑ που φέρνει διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Και με τον ιστορικό Μακεδονικό που επί δεκαετίες αποτελεί ποδοσφαιρική παρακαταθήκη.

Η Γέφυρα σήμερα στολίζει ιστορικά, αθλητικά και  πολιτιστικά το Δήμο μας.

Καλούμε λοιπόν το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους να σεβαστούν αυτού του είδους την ανάπτυξη. Και να μην πάρουν λανθασμένες αποφάσεις πιεζόμενοι από εξωθεσμικά κέντρα.

Εμείς ως κάτοικοι που πονάμε τον τόπο που μας γέννησε, οφείλουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα αναδείξουν την αντίδραση και τη δυσαρέσκεια των κατοίκων και θα εμποδίσουν την παραχώρηση.

Και οφείλουμε να τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εάν κάποιοι, στο όνομα του δικού τους προσωπικού συμφέροντος, επιθυμούν να πισωγυρίσουν τη Γέφυρα, πλανώνται «πλάνην οικτράν».

Όσοι ονειρεύονται να βλέπουν φουγάρα από το μπαλκόνι τους, ας αλλάξουν τόπο κατοικίας. Ή ας αντιληφθούν, ότι οι κάτοικοί της Γέφυρας ως  υγιώς σκεπτόμενοι ενεργοί δημότες δεν χαρίζουν τον τόπο τους και την ποιότητα της ζωής τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΕΦΥΡΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *