Γιάννης Κόμνιος-Από την Γέφυρα του Δήμου Χαλκηδόνος στο….διάστημα

Από την Γέφυρα στην Ξάνθη και από εκεί  στη NASA –και όχι μόνο- ταξίδεψε ο Γιάννης Κόμνιος, ως μέλος ερευνητικής ομάδας για τη μεταφορά του ίντερνετ στο διάστημα. Διδάσκει με το προσωπικό παράδειγμά του ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεδομένο. Οι μεγάλες ιδέες συνοδεύονται από προσπάθεια και από ανασταλτικές, πολλές φορές, συνθήκες. Όντας μεγάλες, όμως, είναι πάντα υλοποιήσιμες από οποιοδήποτε μέρος του επίγειου κόσμου ή και εκτός αυτού!

Γέφυρα Δήμου Χαλκηδόνος-Φεβρουάριος 1990-Η μητέρα του Γιάννη Κόμνιου ξενυχτάει με την φίλη της για να ετοιμάσει την χειροποίητη στολή αστροναύτη που της είχε ζητήσει ο γιος της.Η αλήθεια είναι ότι ποτέ το όνειρο του δεν ήταν να γίνει αστροναύτης.

Ξάνθη -Λίγα χρόνια αργότερα.Ο Γιάννης Κόμνιος φοιτητής πια στο τρίτο έτος σπουδών του βλέπει τυχαία μια αφίσα η οποία έγραφε :”θα ήθελες να κάνεις πρακτική άσκηση στο εξωτερικό?”Η πρώτη του σκέψη ήταν ναι αν και φαινόταν σαν άπιαστο όνειρο.Τελικά το πραγματοποίησε με την βοήθεια μιας ομάδας εθελοντών φοιτητών.Αρχικά ο Γιάννης πήγε για δύο μήνες στην Πολωνία.Ένα χρόνο αργότερα ήρθε η ώρα για να διαλέξει τον καθηγητή του για την διπλωματική του εργασία.Διάλεξε ένα νέο καθηγητή που μόλις είχε έρθει από Αμερική και ασχολούνταν με δίκτυα υπολογιστών, ερευνητικά προγράμματα και επικοινωνίες.

Μέσα σε λίγους μήνες ο Γιάννης είχε πάρει το πτυχίο του και είχε αρχίσει να δουλεύει σ ένα ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία και έγινε μέλος μιας ομάδας που προσπαθούσε να δει πως θα μπορούσε να επεκτείνει το ίντερνετ στο διάστημα.

Ποια θα ήταν η χρησιμότητα ?Οι πληροφορίες που συλλέγουν δορυφόροι και ρομπότ και οι οποίες όταν μεταφερθούν στη γη και αναλυθούν  θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνονται γνωστές οι αλλαγές του καιρού ώστε να μπορούν οι αγρότες να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους από ενδεχόμενη κακοκαιρία , τους ναυτικούς, έγκαιρη προειδοποίηση για τσουνάμια και φυσικά τους επιστήμονες ώστε να αναλύσουν ακόμα περισσότερο το διάστημα

Περισσότερα από τον ίδιο τον Γιάννη Κόμνιο στο βίντεο που ακολουθεί

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=YQn1bPq1sw4[/embedyt]

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *