Κουφάλια:H μόνη τοπική κοινότητα που δεν διαθέτει γραφείο ως τοπικό συμβούλιο

Κουφάλια 8/5/2020

Μετά από οκτώ μήνες στην τοπική πολιτική σκηνή, και έχοντας δώσει εύλογη πίστωση χρόνου προς τη νέα διοίκηση, διαπιστώνω μια σειρά από δυσλειτουργίες και παραλείψεις της που οφείλω να αναφέρω στους συμπολίτες μου.

Πρώτον, είμαστε η μόνη τοπική κοινότητα και μάλιστα η μεγαλύτερη και εντός της έδρας του δήμου που δεν διαθέτει γραφείο ως τοπικό συμβούλιο, γεγονός που δυσχεραίνει εξαιρετικά την εκτέλεση των καθηκόντων μας, αλλά και παρεμποδίζει την άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Ενδεικτικά θα αναφέρω το γεγονός ότι μετά λύπης μου πολλές φορές αναγκάζομαι να υπογράφω έγγραφα και συμφωνητικά στο γόνατο και στα πεζούλια περιφράξεων σπιτιών. Έχουν προηγηθεί πολλαπλά προφορικά αιτήματα και δύο έγγραφες αιτήσεις. Η απάντηση που λάβαμε μόλις πριν μία ημέρα είναι ότι ’’ γίνεται προσπάθεια για το σχετικό ζήτημα και αν θέλουμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας μπορούμε να συστεγαστούμε σε όποιο γραφείο επιθυμούμε’’ . Θεωρώ ότι η απάντηση είναι ατυχής, γενικόλογη, υποκρύπτει ειρωνικό τόνο και ουσιαστικά δεν δίνει λύση. Οκτώ μήνες είναι μάλλον ένα μεγάλο διάστημα που γίνεται αυτή η προσπάθεια για ένα απλό ζήτημα και χωρίς να έχει ακόμη τελεσφορήσει. Επίσης δεν νομίζω ότι είναι στη διακριτική μας ευχέρεια αν θέλουμε να ασκούμε τα καθήκοντα μας αλλά οφείλουμε να το κάνουμε και τέλος δεν επιλέγουμε όποιο γραφείο επιθυμούμε κατά το δοκούν αλλά οφείλει η διοίκηση να μας παραχωρήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για την άσκηση των καθηκόντων μας.  Θλίβομαι για αυτήν την αντιμετώπιση, που είναι άκρως υποτιμητική και απαξιωτική όχι μόνο για τα μέλη του τοπικού συμβουλίου αλλά πολύ περισσότερο για όλους  τους συμπολίτες μου.

Δεύτερον, είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση από τη διοίκηση σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου (Ιανουάριος 2020), ότι επρόκειτο να γίνει κατανομή 90 κάδων σκουπιδιών σε όλες τις κοινότητες του δήμου με πληθυσμιακό κριτήριο, όπως γινόταν στο παρελθόν και από την προηγούμενη διοίκηση. Ωστόσο, στα Κουφάλια παραδόθηκαν μόνο 6 κάδοι. Από τη διοίκηση δεν δόθηκαν ποτέ επαρκείς και αληθείς εξηγήσεις για αυτήν την μεροληπτική αντιμετώπιση.

Τρίτον, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την πλευρά της διοίκησης στον προγραμματισμό, συντονισμό και εκτέλεση καθημερινών απλών εργασιών (καθαριότητα δημοτικών χώρων, αποψίλωση χόρτων, συντήρηση εγκαταστάσεων και δρόμων). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η κακή εικόνα αγροτικής οδοποι’ί’ας σε αρκετά σημεία, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στο ζενίθ και σχεδόν καθημερινά προκαλούνται βλάβες σε αγροτικά μηχανήματα, η πολύ δυσάρεστη εικόνα πρασίνου  καθώς και η μη αποκατάσταση λειτουργίας του συντριβανιού εδώ και πολλούς μήνες που παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την αδυναμία της διοίκησης στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργούν εικόνα σταδιακής εγκατάλειψης.

Ο ρόλος μας, ωστόσο, ως τοπικό συμβούλιο είναι να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και να ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Πολλές φορές έφτασα στο σημείο να έρθω σε αντιπαράθεση, να συγκρουστώ και να υψώσω τον τόνο της φωνής μου, προκειμένου να δώσουμε λύση σε απλά καθημερινά προβλήματα. Επέδειξα και θα συνεχίσω να επιδεικνύω ευγένεια και χαμηλό προφίλ αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συμπεριφέρομαι και διαφορετικά όταν δε διαφαίνεται άλλος τρόπος. Θα συνεχίσω να διεκδικώ  και να δρω με κάθε τρόπο προκειμένου οι συμπολίτες μου να έχουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει. Αυτό, εξάλλου, είναι και το καθήκον μου απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου.

Με εκτίμηση,

Γκαλιπίδου Χρυσή

Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Κουφαλίων

One comment

  1. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΚΟΡΙΔΗΣ

    Με την απάντησή σου κυριε Δήμαρχε, στο αίτημα του τοπικού Συμβουλίου να του δωθεί γραφείο, συνεχίζεις μια πολιτική διαίρεσης στο πνεύμα του τοπικισμού και απαξιώνεις τα Κουφάλια έμεσα, μέσα από την απαξίωση και υποβάθμιση του τοπικού Συμβουλίου της πόλης μας. Αν η απάντηση αυτή ήταν ένα – δυο μήνες μετά την ορκομωσια θα ηταν λογικη, ενα χρονο μετα τις εκλογες ομως ειναι τελειως αστοχη. Δεν είναι φρόνημο να λες οτι ετσι γινοταν μεχρι σημερα, ενω απο τα προεκλογικα μπαλκονια υποσχοσουν κατι καινουριο και διαφορετικο και τωρα να παραδεχεσε μαλλον πως δεν μπορεις να αλλαξεις τα κακως κειμενα ουτε μεσα στο ιδιο το δημαρχειο. Νομιζω οτι πρεπει να ανακαλεσεις. Καλω επίσης ολους τους δημοτικους συμβούλους των κουφαλιων ολων των παραταξεων να στηριξουν εμπρακτα το τοπικο συμβουλιο των Κουφαλιων με καθε τροπο καθως και να καταψηφιζουν ολα τα θεματα στο δημοτικο συμβουλιο μεχρι να λυθει το ζητημα. Το τοπικο συμβουλιο πρεπει να εχει αποκλειστικα δικο του γραφειο εντος του δημαρχειου οπως ειναι το σωστο και το νομιμο. Και δεν με νοιαζει τι εκαναν οι προηγουμενοι δημαρχοι γιατι αν δεν εδωσαν γραφειο και εκεινοι εκαναν λαθος. Γνωριζω όμως οτι ο κ. Δαικουδης είχε παραχωρησει αποκλειστικο γραφειο στο οποιο τελικα ο κ.Μπικος συστεγασε τον συμβουλο του. Ετσι ο προεδρος, και το συμβουλιο για να μιλησει εμπιστευτικα με ενα πολιτη θα επρεπε να βγει στα παγκακια του δημαρχειου. Αρα ολο αυτο μας λετε οτι δουλευε μια χαρα κ Δημαρχε!! Να μιλαμε στα παγκακια του παρκου? Ευχαριστουμε πολυ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *