Του Χάρη Πιτσίλκα: “Να τα πούμε;”

dimos Xalkidonos

Να τα πούμε;

pitsilkas1Του Χάρη Πιτσίλκα *

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε στις 18 Αυγούστου 2014 και με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας – βλέπε ΔΕΥΑ, βλέπε επιλογές ειδικών συμβούλων, βλέπε έναν αντιδήμαρχο στο αυτόφωρο, βλέπε έργα δρομολογημένα από την προηγούμενη διοίκηση που βαλτώνουν και πλέον κινδυνεύουν με αυτήν να χαθούν οριστικά, βλέπε… βλέπε… αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για να δεις – έψαξα λίγο στα ηλεκτρονικά μου συρτάρια και το ’’ξέθαψα’’. Το μήνυμα είναι απλό, σαφές, παραμένει επίκαιρο 16 μήνες μετά και δυστυχώς θυμίζει αρκετά αυτό του θυρεού στην Κόλαση του Δάντη.

Η επικράτηση των μετρίων

Εσένα τι σου έμεινε από τις εκλογές; Ήταν το ερώτημα που βρισκόταν στο μυαλό μου για κάποιες ημέρες μετά το πέρας αυτών. Άλλοτε το απηύθυνα σε φίλους και γνωστούς, άλλοτε στον εαυτό μου. Όσο η μνήμη είναι ακόμη ζεστή, ενδέχεται η απάντηση να επηρεάζεται από το συναίσθημα, την φόρτιση των ημερών κι ίσως έτσι να υπολείπεται λίγο αντικειμενικότητας. Το πέρας όμως ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, επιτρέπει με ισχυρή ακόμη τη μνήμη, να δει κανείς και να κρίνει τα γεγονότα από μια ’’ασφαλή απόσταση’’.

Τι απάντηση λοιπόν θα έδινες τώρα; Άφησε λίγο στην άκρη φόβους, πιέσεις, υποχρεώσεις που σου δημιούργησαν ακριβώς για να σε δεσμεύουν και πες μου… θα εξακολουθούσε άραγε να σου προκαλεί αρνητική εντύπωση το πώς κατάφεραν να βρεθούν σε κοινά ψηφοδέλτια αυτοί που στη συνείδησή σου για χρόνια τώρα έχουν εντυπωθεί ως άσπονδοι εχθροί πολιτικά ή είναι κάτι που θα το είχες ήδη ξεχάσει; Θα αναρωτιόσουν τι ήταν αυτό που τους έφερε τόσο κοντά; Ίσως το καλό του τόπου! Δεκτό, αλλά μην διαφεύγει της προσοχής σου ότι το καλό του τόπου προϋπήρχε των αν μη τι άλλο περίεργων αυτών συμμαχιών. Θα μίλαγες για ανθρώπους που πιέστηκαν και για άλλους που πίεσαν ποικιλοτρόπως για μια ψήφο; Εφόσον οι μεθοδεύσεις των ήταν τέτοιου είδους προεκλογικά με μοναδική στόχευση την αναρρίχηση στην εξουσία, περιμένεις να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με μια άλλη ποιότητα μετεκλογικά; Θα σχολίαζες την επιλογή εκείνου του υποψηφίου να παρουσιαστεί σε προεκλογική του ομιλία περίπου σαν εκπρόσωπος συμφερόντων μεγάλης βιομηχανίας της περιοχής μας; Και για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών, οι όποιες ενστάσεις δεν εγείρονται φυσικά εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά σχετίζονται άμεσα με κακέκτυπα του Niccolò Machiavelli που προσπαθούν να ελκύσουν ακροατήριο και ψήφους. Θα προβληματιζόσουν έστω και λίγο για το τι ήθελε να περάσει με αυτή του την δημόσια τοποθέτηση ή αυτά είναι ψιλά γράμματα για εσένα;

Σκέψου ότι από τις απαντήσεις που έδωσες παραπάνω είτε δικαιώνεις τον τίτλο που έχει δοθεί, είτε αντιλαμβάνεσαι απόλυτα γιατί επελέγη!

Επιστροφή στο παρόν! Σε ένα παρόν γκρίζο και δύσκολο, όπου η άσκηση κοινωνικής πολιτικής θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης. Αντ’ αυτού βλέπουμε μια φρενίτιδα να βάψουμε όποιο ντουβάρι και όποιο παγκάκι βρεθεί μπροστά μας! Η κοινωνική πολιτική βέβαια προϋποθέτει την χρήση απλών μαθηματικών και κοινής λογικής.

Όμως όταν σε έναν δήμο των 33.000 κατοίκων (απογραφή 2011), που οικονομικά λειτουργεί στα κόκκινα και είναι στα πρόθυρα επιτήρησης, προσλαμβάνονται αβασάνιστα ειδικοί σύμβουλοι, τότε είναι ολοφάνερο πως προηγείται η εξόφληση προεκλογικών γραμματίων, τότε είναι ολοφάνερο πως τόσο τα απλά μαθηματικά όσο και η κοινή λογική έχουν πάει βόλτα. Ίσως απουσιάζουν λόγω εορτών!

Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος!

  • Ο Χάρης Πιτσίλκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Κουφάλια. Έχει σπουδάσει Οικονομικές και Πολιτικές επιστήμες με μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο του.

Σημ e-koufalia.gr :

  1. Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον δικτυακό τόπο του e-koufalia.gr  εκφράζουν την άποψη των δημιουργών τους και όχι κατ’ ανάγκη την άποψη των φορέων που επιβλέπουν το e-koufalia.gr , εκτός και αν κάτι τέτοιο αναφέρεται ρητά στα άρθρα. : http://e-koufalia.gr/ori-chrisis/

One comment

  1. Μπραβο ρε Haris Pitsilkas εύγε ..!! Χαίρομαι πολυ που υπάρχουν άτομα σαν εσενα και ασχολούνται με τα του Δήμου ..!!! Αλλοι παλι ασχολούνται μονο με το Facebook ..!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *