Του Ε.Φωτεινού:Καρκίνος του δέρματος-Ο ρόλος της αυτοεξέτασης

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ

Ευάνθης Ν. Φωτεινός   Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

 

O καρκίνος του δέρματος αποτελεί μια από τις μορφές καρκίνου που μπορεί να εντοπισθεί πολύ εύκολα, γιατί συνήθως ξεκινά σε μια περιοχή του σώματος που είναι άμεσα ορατή.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, από το τριχωτό της κεφαλής έως και τα πέλματα. Επίσης,  σε περιοχές που δε φανταζόμαστε, όπως κάτω από τα νύχια, στα γεννητικά όργανα, μέσα στο στόμα ή στα χείλη.

Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσουμε τον καρκίνο του δέρματος, είναι η αυτοεξέταση. Θα πρέπει να ελέγχουμε όλο το δέρμα και να γνωρίζουμε τα «σημάδια» που υπάρχουν σε αυτό. Στον έλεγχο δύσκολων περιοχών όπως η πλάτη μπορεί να μας βοηθήσει ένα δεύτερο άτομο.

Κάνοντας την αυτοεξέταση συνήθεια, θα μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα οποιαδήποτε αλλαγή. Μία φορά τον μήνα είναι αρκετή, εκτός αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου.

Ο καρκίνος στο δέρμα μπορεί να εμφανιστεί ως:

  • μια ελιά που άλλαξε ή είναι διαφορετική από τις άλλες
  • ανάπτυξη ογκίδιου πάνω σε μια επίπεδη ελιά
  • μια κηλίδα με λέπι
  • μια πληγή που δεν επουλώνεται/κλείνει
  • μια καφέ ή μαύρη λωρίδα κάτω από ένα νύχι

Οι περισσότεροι που εντοπίζουν κάτι από τα παραπάνω αισθάνονται «καλά». Συμπτώματα όπως: πόνος, αιμορραγία, φαγούρα, μπορεί να υπάρχουν σε ορισμένες και όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι μόλις εντοπίσουμε οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να επισκεφθούμε το δερματολόγο. Ο καρκίνος στο δέρμα που εντοπίζεται γρήγορα είναι τις περισσότερες φορές ιάσιμος. Σε αντίθετη περίπτωση, η θεραπεία του γίνεται δυσκολότερη.

Η επίσκεψη στο δερματολόγο περιλαμβάνει την κλινική εξέταση της ύποπτης βλάβης. Η διάγνωση όμως γίνεται μόνο αφού ληφθεί ένα μικρό δείγμα για βιοψία. Η βιοψία θα αποκαλύψει τον τύπο του καρκίνου έτσι ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη θεραπεία.

 

«ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ» (Ιπποκράτης)

 

Ευάνθης Ν. Φωτεινός

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Τζιβαροπούλου 77Α Κουφάλια

τηλ 2391051531  6944206169   evanthisf@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *