Του Γιώργου Γιαννάκη:Τα ναρκωτικά απειλούν θανάσιμα την ανθρωπότητα αλλά και την… παιδεία.

Τα ναρκωτικά απειλούν θανάσιμα την ανθρωπότητα αλλά και την… παιδεία.

Του Γιώργου Γιαννάκη 

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών σήμερα, 26 Ιουνίου και με αφορμή την επιστολή των 471 φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών) προς τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, την οποία προσυπογράφω και στην οποία καταγγέλλουν μεταξύ άλλων την διακίνηση ναρκωτικών εντός του χώρου του Α.Π.Θ., καταθέτω και εγώ τις σκέψεις μου για στο συγκεκριμένο θέμα.

Σκέψεις οι οποίες ακούστηκαν, ακούγονται και θα ακούγονται όσο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση και όσο δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να δοθεί οριστική λύση.

Σίγουρα για το θέμα των ναρκωτικών δεν είμαι ο καταλληλότερος να μιλήσω.

Τα αίτια της εξάπλωσης της χρήσης τους είναι βαθιά και πηγάζουν κυρίως από την κοινωνία και τον τρόπο που αυτή είναι δομημένη, ενώ σημαντική συμβολή στην γιγάντωση του φαινομένου διαδραματίζουν οικονομικοί λόγοι και ο τρόπος διαπαιδαγώγησης του κάθε ατόμου – χρήστη. Η χρήση ουσιών έχει πάρει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις και συνδέεται με κοινωνικά προβλήματα όπως είναι η ανεργία, η κρίση του θεσμού της οικογένειας, η εγκληματικότητα και άλλα.

Είναι η μάστιγα του αιώνα μας που για να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία ακόμα και σε διακρατικό επίπεδο για την άρτια ενημέρωση για τις συνέπειες της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, την πρόληψη (π.χ. ύπαρξη δομών απασχόλησης των νέων) αλλά και την ύπαρξη κατάλληλων δομών και υπηρεσιών για την απεξάρτηση των χρηστών.

Θα μπορούσα όμως με την ιδιότητα του πρώην φοιτητή να αναφέρω δυο λόγια για το θέμα “ναρκωτικά και παιδεία” και το θέμα της διακίνησης ουσιών στους Πανεπιστημιακούς χώρους που καυτηριάζουν και οι φοιτητές με την επιστολή τους.

Όπως ανέφερα και πριν, ένα σημαντικό αίτιο της εξάπλωσης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι η έλλειψη παιδείας και διαπαιδαγώγησης.

Μου είναι αδιανόητο επομένως να πιστέψω, πως στους χώρους των Πανεπιστημίων, όπου υπάρχει ακαδημαϊκή ελευθερία, ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ανάπτυξη της κριτικής σκέψης καθώς και αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας, διακινούνται ελεύθερα ναρκωτικές ουσίες.

Είναι ασύλληπτο το γεγονός ότι στους χώρους όπου θα έπρεπε η παιδεία να ανθίζει, να διαδραματίζονται καθημερινά φαινόμενα εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών, κλοπών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών.

Σε περιπτώσεις σαν του Α.Π.Θ. είναι αυτονόητο πως η Πολιτεία θα πρέπει να δρα άμεσα σε συνεργασία πάντα με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να αντιμετωπίζει αποφασιστικά το πρόβλημα, ενώ θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη επαναφοράς του Πανεπιστημιακού Ασύλου που κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην εγκαθίδρυση της έννομης τάξης.

Είναι χρέος των Πανεπιστημιακών αρχών, της Πολιτείας αλλά και όλων μας να περιφρουρήσουμε τους ακαδημαϊκούς χώρους και να μην μεταθέτουμε το πρόβλημα στα “ρωμαλέα φοιτητικά κινήματα και στους συλλόγους καθηγητών” κατά τον Υπουργό !!! Παιδείας της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. κ. Γαβρόγλου.

 

Γεώργιος Ιωαν. Γιαννάκης

Οικονομολόγος – Λογιστής

Πρόεδρος Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Δήμου Χαλκηδόνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *