Του Πάνου Μαρκίδη:Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον…

 

Του Πάνου Μαρκίδη

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον…

Η Κέρκυρα είναι ένας από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Συνδυάζει τα πάντα. Τα αξιοθέατα της ιστορικής πόλης με τις ομορφότερες παραλίες στον κόσμο.

Τριγυρίζοντας λοιπόν μέσα στην παλιά πόλη και προσπαθώντας να πάρω μαζί μου στην επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερες ωραίες εικόνες με τη φωτογραφική μηχανή , έπεσα πάνω στο κατάμαυρο άγαλμα της εικόνας. Στο κέντρο μιας όμορφης πλατείας και γύρω του αμέριμνοι άνθρωποι απολάμβαναν τον καφέ τους. Ίσως να ήταν Κερκυραίοι, ίσως πάλι τουρίστες, που δεν αναρωτήθηκαν, δεν διάβασαν την άσπρη πλάκα που είναι τοποθετημένη μπροστά στο άγαλμα … αλλιώς πως; Πώς θα μπορούσαν να κάθονται ανέμελα; Ίσως πάλι σκέφτηκα να έκαναν παρέα στον αδικοχαμένο φοιτητή Κώστα Γεωργάκη. Γιατί αυτοί που πεθαίνουν νέοι έχουν τη χάρη να μένουν για πάντα νέοι… στη μνήμη των αγαπημένων τους ζουν με τη μορφή που είχαν, όταν γι΄αυτούς σταμάτησε το ρολόι της ζωής, όπως το κοντέρ του τρακαρισμένου αυτοκινήτου που σταμάτησε τη στιγμή της σύγκρουσης δείχνοντας την ταχύτητα εκείνης της στιγμής…

Δεν έχω βέβαια σκοπό να γράψω ένα δακρύβρεχτο άρθρο. Θέλω μόνο να ξυπνήσω σε κάποιους νέους που ίσως να ήταν και μαθητές μου, την πραγματική αγάπη για την πατρίδα, την ελευθερία, την προκοπή της κοινωνίας, για τον συνάνθρωπό μας ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας.

Ο Κώστας Γεωργάκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1948 και το 1966 πήγε στην Γένοβα της Ιταλίας για να σπουδάσει γεωλογία. Εκεί τον βρήκε η δικτατορία της 21ης Απριλίου. Εντάχθηκε από τους πρώτους στον αντιδικτατορικό αγώνα των φοιτητών του εξωτερικού. Επειδή σε συνέντευξή του σε ιταλικό περιοδικό αποκάλυψε ότι άνθρωποι της χούντας είχαν παρεισφρύσει στις οργανώσεις των ελλήνων φοιτητών και φοβούμενος τα αντίποινα της χούντας στην οικογένειά του , παράλληλα όμως θέλοντας να στείλει και ένα μήνυμα στην κοιμισμένη μέχρι τότε κοινή γνώμη της Ευρώπης, τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Ματεοτι μπροστά στο δικαστικό μέγαρο. Αρνούμενος να δεχθεί βοήθεια έτρεχε φλεγόμενος, φωνάζοντας : «το έκανα για χάρη της Ελλάδας, ζήτω η Δημοκρατία, όλοι οι Ιταλοί να φωνάξουν, ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα». Πέθανε λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Η χούντα καθυστέρησε τη μεταφορά του της σωρού του Ελλάδα για τέσσερις μήνες φοβούμενη πως η κηδεία του θα ήταν αφορμή για μαζικό συλλαλητήριο.

Το τελευταίο γράμμα που άφησε στον πατέρα του έλεγε: « συγχώρεσέ με γι αυτό που έκανα και μην κλάψεις. Ο γιος σου δεν είναι ήρωας. Είναι ένας άνθρωπος όπως όλοι οι άλλοι, ίσως λιγο πιο φοβισμένος. Δεν θέλω να μπείτε σε κίνδυνο για τις πράξεις μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, παρά να σκέφτομαι και να ενεργώ σαν ελεύθερο άτομο».

Λέγεται ότι το τραγούδι του Σαββόπουλου «ωδή στον Γ. Καραισκάκη» είναι γραμμένο για τον Γεωργάκη, ενώ ο ποιητής Νικηφόρος Βρετάκος αναφέρεται στη θυσία του στο ποίημα «η θέα του κόσμου» με τα εξής λόγια: «ήσουν η φωτεινή περίληψη του δράματός μας, στην ίδια λαμπάδα τη μια το αναστάσιμο φως κι ο επιτάφιος θρήνος μας».

Όλα αυτά τα έγραψα, γιατί εξοργίζομαι, όταν διαβάζω διάφορα σχόλια σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, , να επαινούν μερικοί τον Ιωάννη Μεταξά, τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, τα πρωτοπαλίκαρα της 21ης Απριλίου και τελευταία τους θρασύδειλους φασίστες της Χρυσής Αυγής, σχόλια που δείχνουν την πλύση εγκεφάλου που έχουν δεχτεί ορισμένοι, ίσως πάλι να μην είχαν βάλει τίποτα θετικό στο κεφάλι τους, οπότε δεν χρειαζόταν το ξέπλυμα. Οι τελευταίοι ενώ ενοχλούνται, όταν τους αποκαλείς «ναζιστές», θίγονται, όταν κατηγορείς τον Χίτλερ…. Ενώ ισχυρίζονται ότι ο χαιρετισμός τους απευθύνεται στον θεό του φωτός και ότι τον αγκυλωτό σταυρό τον ξέθαψαν από αρχαίους ναούς , ταυτόχρονα παριστάνουν τους θεματοφύλακες του ορθόδοξου χριστιανισμού… ενώ αυτοπροσδιορίζονται σαν αντισυστημικοί, πρακτορεύουν τα πλέον ύποπτα οικονομικά συμφέροντα βάζοντας στο στόχο τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ… ακόμη και με δολοφονικές ενέργειες. Το ΚΚΕ για αυτούς είναι το χειρότερο κόμμα. Και αυτό γιατί είναι το μόνο που παλεύει αταλάντευτα στην απελευθέρωση της εργατικής ταξης και του λαού από τα δεσμά του καπιταλισμού.

Τις προάλλες είχαν γεμίσει το internet με το ROLEX ρολόι του Κουτσούμπα, του γεν. γραμματέα του ΚΚΕ. Πολλοί αφελείς βλέπετε που κρυφοφασίζουν, κοινοποιούν άκριτα ο,τιδήποτε είναι εις βάρος του ΚΚΕ. Όταν όμως αποδείχτηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι το περιβόητο ρολόι ήταν των 10 ευρώ, κανένας δεν διόρθωσε την κοινοποίησή του.

Θα μπορούσα να αναφέρω άπειρα παραδείγματα λόγων και έργων που σκοπό έχουν να συσκοτίσουν την αλήθεια και να παραπλανήσουν ιδίως τους νέους ,που τα θέλουν όλα εδώ και τώρα χωρίς κόπους και θυσίες. Όπως ότι οι γερμανοί κατακτητές είχαν καλές προθέσεις για τους Έλληνες, αλλά τους θύμωναν οι κακοί αντάρτες με τα σαμποτάζ που έκαναν ή ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο, αλλά κάποιοι σκοτώθηκαν τυχαία από αδέσποτες σφαίρες κλπ

Αντί όμως με πολλή ελαφρότητα να κλείνει κάποιος το μάτι σε φασιστικές ιδέες, καλά θα κάνει να ψάξει την αλήθεια στην ιστορία και να την αποκτήσει με την γνώση. Γι αυτό θα πρέπει όλοι οι νέοι να τελειώνουν το Λύκειο , να παρακολουθούν τα μαθήματα ιστορίας , λογοτεχ νίας , να διαβάζουν και να ψάχνουν μόνοι τους, και όχι να κάνουν από την αρχή τους πολύξερους λες και δέχθηκαν την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος.

Με ισοπεδωτικές λογικές του τύπου , όλοι ίδιοι είναι , δεν θα φτάσει κανείς ποτέ στο να ερμηνεύσει τα προβλήματα που μας απασχολούν, πολύ δε περισσότερο να βρεί συμμάχους για να λυθούν…

Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον

καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει

Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του, το ξέρω

καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι

 

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν

και χάνονται βαθιά στα περασμένα

Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν

μα όχι και το μίσος του για μένα

 

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον

Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον

 

Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος

που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι

Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω

και την περίσσια νιότη μας την ξέρει

 

Μα πάλι θε ν’ απλώσει σα χολέρα

πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου

Και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα

αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου

Π. Μαρκίδης

Σημ e-koufalia.gr :

  1. Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον δικτυακό τόπο του e-koufalia.gr  εκφράζουν την άποψη των δημιουργών τους και όχι κατ’ ανάγκη την άποψη των φορέων που επιβλέπουν το e-koufalia.gr , εκτός και αν κάτι τέτοιο αναφέρεται ρητά στα άρθρα. : http://e-koufalia.gr/ori-chrisis/

3 comments

  1. Ευτυχώς στην Ελλάδα. υπάρχουν πολλοί κομμουνιστες

    με καπιταλιστικη νοοτροπία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *