Του Ι.Παπαμιχαήλ:Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ και η διαχείριση αστικών απορριμμάτων στον Δ.Χαλκηδόνος

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ και η διαχείριση αστικών απορριμμάτων στον Δήμο Χαλκηδόνος

Του Ι.Μ.Παπαμιχαήλ

Το 2014 μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξης Αλληλεγγύη-Ενότητα-Συνεργασία, άρρηκτα συνδεδεμένης με την εξυγίανση των οικονομικών του τότε καταχρεωμένου Δήμου, υπήρξε το  θέμα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Πολύ νωρίς αρχίσαμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας.

Στην διάρκεια της θητείας μας καταφέραμε να δημιουργήσουμε δίκτυα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, ενδυμάτων, διαχείρισης ογκωδών αντικειμένων και πράσινων υπολειμμάτων.

Εξίσου σημαντική ήταν η πρωτοβουλία μας για την υλοποίηση της καμπάνιας  ενημέρωσης για την ανακύκλωση το 2017 με πολλές δράσεις σε όλα τα σχολεία του Δήμου και στόχο την κινητοποίηση της νέας γενιάς.

Τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά, καθώς, ο όγκος της ανακύκλωσης εκτοξεύθηκε. Πετύχαμε διπλασιασμό των διαδρομών του οχήματος ανακύκλωσης, ενώ ήρθαμε σε συμφωνία με την εταιρεία ανακύκλωσης για την παραχώρηση νέου οχήματος και πολλαπλασιασμού των μπλε κάδων.

Όλα τα παραπάνω δεν ήταν αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά τα αποτελέσματα  ενός σύγχρονου προγραμματισμού  και σχεδιασμού.

Το 2015 θέσαμε σε διαβούλευση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) και το 2016 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Έτσι, πέραν των παραπάνω δράσεων, το ΤΣΔΑ προέβλεπε την δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης, υπογειοποίηση κάδων και την δημιουργία Πράσινων Σημείων (ΠΣ).

Η διοίκηση μας, αποδεικνύοντας ότι σχεδιάζει ρεαλιστικά, προχώρησε στην εξασφάλιση πόρων τόσο για την μονάδα κομποστοποίησης με το πρόγραμμα   INTERREG BIOREAL  όσο και για την υπογειοποίηση κάδων από το Πράσινο Ταμείο.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 εγκρίθηκε η πρόταση μας,  αρχικού προϋπολογισμού περίπου 375.000,00€,  για το πρόγραμμα INTERREG BIOREAL. Το σχέδιο μας προβλέπει την τοποθέτηση κάδων σε 100 νοικοκυριά του Δήμου μας , συλλογή και μεταφορά σε επιλεγμένα σημεία, όπου θα γίνεται η επεξεργασία και τελικά η παραγωγή του κομπόστ. Ακολούθως, το τελικό προϊόν θα διοχετεύεται στους αγρότες.

Τον Αύγουστο του 2018 εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η πρόταση μας για την υπογειοποίηση κάδων, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 235.000,00€. Περιλαμβάνει 13 σημεία σε όλο τον Δήμο με κριτήριο την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Τον Φεβρουάριο του 2019 υποβάλαμε στην πρόσκληση της ΠΚΜ για την δημιουργία Πράσινων Σηµείων, την πρόταση μας, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 550.000,00€.

Το ΠΣ είναι μέρος ενός δικτύου που θα αποτελείται από ένα κεντρικό ΠΣ, από Γωνιές Ανακύκλωσης και Κινητά ΠΣ, σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Χαλκηδόνος, ώστε να εξυπηρετείται αποτελεσματικά το σύνολο των κατοίκων.

Εντός του χώρου του ΠΣ, θα δημιουργηθούν κατάλληλες κτιριακές υποδομές και θα τοποθετηθεί ο εξοπλισμός, όπου οι κάτοικοι του Δήμου θα μπορούν να τοποθετούν υλικά, συσκευές και οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα, τα οποία μετά την διαχείρισή τους θα ανακυκλώνονται σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία.

Στις 21/01/2020 δημοσιεύτηκε η απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη της πρότασης μας στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση και επιβράβευση του ορθολογικού σχεδιασμού μας.

Τα έργα της θητείας 2014-2019 έβαλαν στέρεες βάσεις για το μέλλον της διαχείρισης αστικών απορριμμάτων του Δήμου

-με μικρότερο κόστος

-με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και

-αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου.

Φέρουν την υπογραφή μας  και ας προσπαθούν κάποιοι σήμερα να καπηλευτούν την πατρότητα τους.

 

Ι.Μ.Παπαμιχαήλ

Δημοτικός Σύμβουλος

Σύμπραξη Ευθύνης

2 comments

  1. Αφανής

    Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους νέους πολιτικούς να αποκτήσουν την δυνατότητα να αναδείξουν την ικανότητά τους στον τομέα της διαχειρίσεως των περιβαλλοντολογικών ζητημάτων του ευρύτερου Δήμου μας. Όμως, διαφαίνεται η αγωνιώδης τάση υποστήριξεως των πεπραγμένων, που ούτως ή άλλως έχουν κριθεί, τόσο παραταξιακώς, όσο και προσωπικώς. Ό, τι είναι αληθινό έχει διαχρονική αξία και επιδρά με συλλογικό τρόπο, ώστε να ευνοείται το σύνολο, δίχως τον φόβο της υποκλοπής των πνευματικών δικαιωμάτων κανενός. Η Αξία εντοπίζεται στην προσφορά δίχως ανταλλάγματα και η χαρά προσλαμβάνεται με τρόπο αγαπητικό, λόγω συνανθρωπιάς. Όλα τα άλλα είναι περιττά.

    Με αγάπη και σεβασμό,
    ο “αφανής”.

  2. tamystikatoubaltou.blogspot.

    Εκ μέρους του ημέτερου τοπικού blog ονόματι tamystikatoubaltou, προτείνουμε εμφανώς ανεπιφύλακτα, να ανακαινισθεί επειγόντως, διότι είναι θέμα χρόνου και μόνο η επικείμενη κατάρρευση της, λόγω προφανής ερημώσεως δια της εγκαταλείψεως του χρόνου θέλοντας και μη. Εν τάχει, ας πάψουμε να αδιαφορούμε, έστω και πάρα πολύ ετεροχρονισμένα, δια της απομονωμένης ως είθισται Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, καθώς εδρεύει στο παρακείμενο χωριουδάκι της Λειβαδίτσας, πέριξ του Ιδρύματος των Ανατολικορωμυλιωτών Βορειοθρακών. Εν ολίγοις, καλή και χρυσή, φιλότιμη προσπάθεια, δεν αντιλέγω, η εκάστοτε ανακύκλωση των σκουπιδιών, δια του απαραιτήτου πρασίνου, αλλά σπουδαιότερο προφανώς προτεραιότητα είναι, να καταφέρουμε να αναστηλώσουμε ανακαινίζοντας μία Εκκλησία, αμιγώς Ορθόδοξη Χριστιανική διαχρονικώς εις το διηνεκές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *