Του Λ.Ευσταθιάδη:Οι πραγματικές αιτίες της τραγικής κατάστασης με τα σκουπίδια

Οι πραγματικές αιτίες της τραγικής κατάστασης με τα σκουπίδια

Στο θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Ο κόσμος αγανακτεί μέρα με τη μέρα. Το παράπονο των δημοτών προς τη διοίκηση είναι : «Και τίποτε να μην μπορείτε να κάνετε στη θητεία σας, έχετε υποχρέωση να μαζεύετε τα σκουπίδια. Αποτύχατε και σ’ αυτό;».

Και η απάντηση της διοίκησης? Οι γνωστές «τακτικές των μαθητευόμενων μάγων» που ρίχνουν τις ευθύνες των λαθών τους στους άλλους, αποφεύγοντας να ζητήσουν έστω μία συγνώμη για την τεράστια ταλαιπωρία που προκαλούν στους δημότες.

Όμως οι πολιτικές ευθύνες της διοίκησης του Δήμου για την τραγελαφική κατάσταση που ζούμε είναι τεράστιες.

Και εξηγούμαι. Μόλις πρόσφατα (30/5/2024) το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε πίσω στο Δήμο μας ως απαράδεκτη τη σύμβαση αποκομιδής με το νέο εργολάβο την οποία είχαν καταθέσει προς έγκριση.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε τη σύμβαση καταλογίζοντας στη διοίκηση ότι είναι : «υπέρμετρα περιοριστική του ανταγωνισμού η απαίτηση της διακήρυξης να είναι τα 6 απορριμματοφόρα και το όχημα πλύσης ιδιόκτητα και διαθέσιμα κατά την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού».

Και μάλιστα η απορριπτική απόφαση καταλήγει σημειώνοντας ότι «η παραπάνω πλημμέλεια οδήγησε στο να υποβληθεί ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΠΤΩΣΗΣ».

Ας βγουν λοιπόν και ας απαντήσουν δημόσια ο κ. Αναγνωστόπουλος και η διοίκηση του στα εξής ερωτήματα:

  1. Γιατί έσπευσαν κατά τον πρόσφατο διαγωνισμό να επιβάλλουν τον περιοριστικό όρο να πρέπει να κατέχει ο εργολάβος στην απόλυτη ιδιοκτησία του ΟΛΑ τα οχήματα αποκομιδής, αλλάζοντας έτσι τον όρο που ίσχυε στους διαγωνισμούς των προηγουμένων ετών, ότι δηλαδή μπορούσε ο εκάστοτε εργολάβος να υπενοικιάζει τα οχήματα χωρίς να είναι απαραίτητα ιδιοκτήτης ο ίδιος;
  2. Ήξεραν ή όχι εκ των προτέρων, ότι θέτοντας αυτόν τον όρο θα περιόριζαν κατά πολύ τον αριθμό των εργολάβων οι οποίοι θα κατέθεταν προσφορά, με κίνδυνο να οδηγηθεί ο Δήμος στη σημερινή τραγελαφική κατάσταση; Αν δεν το προέβλεψαν, τότε είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γιατί «Το διοικείν εστί προβλέπειν». Και φυσικά δεν θα ήθελα να υιοθετήσω την άποψη κάποιων ότι «το έκαναν εσκεμμένα για να μείνουν εκτός διαγωνισμού κάποιοι εργολάβοι». Αυτά δεν συμβαίνουν στον δικό μας Δήμο.
  3. Όταν κατατέθηκαν οι προσφορές και αντιλήφθηκαν ότι λόγω του περιοριστικού όρου που έθεσαν, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ (ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ) ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ (0%), γιατί δεν κήρυξαν άγονο τον διαγωνισμό; Γιατί αποδέχθηκαν τη μηδενική έκπτωση και δεν προχώρησαν σε νέο διαγωνισμό προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια έκπτωση της τάξης του 7-12% που δόθηκε σε προηγούμενους διαγωνισμούς; Σημειώνω ότι το όφελος για το Δήμο Χαλκηδόνος με έκπτωση 10% θα ήταν περίπου 400.000 € για τα 4 χρόνια. Έτσι εύκολα βρίσκουν εκεί στο Δήμο 400.000 € ? Δηλαδή αν αυτά τα χρήματα αφορούσαν το σπίτι μας και όχι το Δήμο, θα λειτουργούσαμε με τον ίδιο τρόπο;
  4. Γιατί η διοίκηση Αναγνωστόπουλου αποδέχθηκε με τη νέα σύμβαση να είναι αυξημένες οι τιμές της αποκομιδής κατά 94% σε σχέση με τις παλαιότερες συμβάσεις του 2017; Γιατί με τη νέα σύμβαση το κόστος πλυσίματος των κάδων σχεδόν τετραπλασιάζεται; Γιατί ενώ στη νέα μελέτη οι μέρες αποκομιδής είναι 48 λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, δεν μειώνεται το κόστος αποκομιδής; Γιατί στη νέα σύμβαση προβλέφθηκε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ για κάθε όχημα του εργολάβου κόστος απόσβεσης 30.000 ευρώ, μια πρόβλεψη που θα επιβαρύνει συνολικά τους δημότες με 210.000 €; Δηλαδή εμείς θα ξαναγοράσουμε τα οχήματα του εργολάβου; Και τελικά ας βγει να εξηγήσει ο κ. Αναγνωστόπουλος στους δημότες που πληρώνουν από την τσέπη τους τους εκάστοτε εργολάβους, γιατί επί θητείας του έφτασε το κόστος της αποκομιδής από 1.794.784,16 € που ήταν συνολικά με το ΦΠΑ το 2017 σε 3.378.000 € συνολικά με το ΦΠΑ το 2024. Ενενήντα τις εκατό (94%) αύξηση; Γιατί ρε παιδιά; Ούτε το πετρέλαιο αυξήθηκε 94% ούτε οι μισθοί των εργατών του εργολάβου. Πού θα πάνε αυτά τα επιπλέον χρήματα;.
  5. Με όλα αυτά τα εκατομμύρια που διατίθενται σε εργολάβους όλα αυτά τα χρόνια για την αποκομιδή των σκουπιδιών, θα μπορούσε ο Δήμος να έχει αγοράσει δικά του υπερσύγχρονα οχήματα και να εκτελεί με ίδια μέσα την αποκομιδή; Γιατί η σημερινή διοίκηση δεν επέλεξε να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα; (Έστω αρχικά για μία Δημοτική Ενότητα όπως επιτυχημένα είχε γίνει παλιότερα επί δημαρχίας Γιάννη Μπίκου). Στην περίπτωση αυτή αρκετά εκατομμύρια θα έμεναν προς αξιοποίηση στα ταμεία του Δήμου και όχι στις τσέπες των εργολάβων.
  6. Ας απαντήσει ο κ. Αναγνωστόπουλος : αληθεύει το γεγονός ότι ακόμη και τώρα (μετά την απόρριψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου) ο Δήμος μας προτίθεται να καταθέσει ένσταση επί της απορριπτικής απόφασης ; Δηλαδή θα επιμείνει ο κ. Δήμαρχος να συνεχίσει να διεκδικεί το δικαίωμα να εκτελέσει μία σύμβαση η οποία μας δίνει 0% έκπτωση ; Είναι δυνατόν; Για ποιο λόγο κ. Αναγνωστόπουλε;
  7. Γιατί ο κ. Αναγνωστόπουλος απέφυγε να φέρει το θέμα της νέας σύμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά επέλεξε να πάρει την απόφαση στο «αποστειρωμένο» περιβάλλον της νεοσύστατης Δημοτικής Επιτροπής, όπου εκεί οι συνεδριάσεις δεν βιντεοσκοπούνται;
  8. Γιατί στις 30/5/2024 κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Αναγνωστόπουλος απέφυγε να ενημερώσει το Συμβούλιο για την απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ ήδη από το μεσημέρι η απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε κοινοποιηθεί στο Δήμο;

Αυτά είναι τα αμείλικτα ερωτήματα που μέχρι τώρα δεν απαντήθηκαν στους δημότες, αλλά φυσικά ούτε και τώρα περιμένω να απαντηθούν. Πιθανόν μέσω της ειρωνείας, της πολιτικής αλαζονείας και της μετάθεσης ευθυνών σε άλλους θα προσπαθήσουν «να βγάλουν για μια ακόμη φορά τα κάστανα από τη φωτιά». Δε βαριέσαι. Και η μη απάντηση δίνει το στίγμα. Μαθημένα τα βουνά απ΄ τα χιόνια.

Ευσταθιάδης Λουκάς, Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας