Του Κώστα Πλαγάκου:Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους Έλληνες του εξωτερικού

dilosiΥποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους Έλληνες του εξωτερικού

plagaksonewΤου συνεργάτη μας Κώστα Πλαγάκου, Λογιστή – Φοροτεχνικού

Δεδομένου ότι ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των Ελλήνων που μετακομίζουν στο εξωτερικό, για να εργαστούν, στο σημερινό άρθρο αναφερόμαστε στην υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Πολύ συχνά ακούμε σε συζητήσεις, ακόμη και σε τηλεοπτικές εκπομπές, ότι εφόσον κάποιος ζει στο εξωτερικό δεν υποχρεούται να υποβάλει στην χώρας μας φορολογική δήλωση. Η τοποθέτηση αυτή είναι αρκετά γενικευμένη και ενδέχεται να μας οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις και χρηματικά πρόστιμα, διότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου ένας Έλληνας του εξωτερικού πράγματι να μην έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος που μετακόμισε στο εξωτερικό:

α)ναέχει προσκομίσει στην ελληνική εφορία τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι πλέον ζει στο εξωτερικό και β) η εφορία να δέχθηκε να τον καταχωρίσει στα μητρώα της ως κάτοικο εξωτερικού. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι ο φορολογούμενος αυτός δεν αποκτά κανένα εισόδημα στην Ελλάδα.

Εάν π.χ. ένας νέος συμπολίτης μας μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ελλάδα μετακόμισε στο εξωτερικό και εργάζεται εκεί αλλά δεν προσκόμισε ποτέ στην ελληνική εφορία τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για να αποδείξει ότι είναι κάτοικος εξωτερικού, τότε όχι μόνο οφείλει να υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα αλλά οφείλει να δηλώνει και τα εισοδήματα που αποκτά στο εξωτερικό και άρα να φορολογείται στην χώρα μας για αυτά.

Εάν υποθέσουμε ότι ο παραπάνω φορολογούμενος ενημέρωσε την ελληνική εφορία για το γεγονός ότι είναι κάτοικος εξωτερικού και η εφορία δέχθηκε να τον καταχωρίσει στα αρχεία της ως κάτοικο εξωτερικού, τότε πράγματι δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο φορολογούμενος της δεύτερης περίπτωσης, εάν εισπράττει και ένα ενοίκιο από ένα αγροτεμάχιο που έχει στην κυριότητά του στην Ελλάδα,οφείλει να υποβάλει στην χώρα μας φορολογική δήλωση και να δηλώσει όχι τα συνολικά του εισοδήματα (μισθοί εξωτερικού και ενοίκιο Ελλάδας) αλλά μόνον το εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα, δηλαδή το ενοίκιο.

Ήδη υπονοήσαμε παραπάνω ότι, ακόμη και αν ο φορολογούμενος μπορεί να αποδείξει ότι διαμένει στο εξωτερικό, η ελληνική φορολογική αρχή έχει το δικαίωμα, όσον αφορά το φορολογικό σκέλος, να μην τον θεωρήσει κάτοικο εξωτερικού και άρα να μην τον απαλλάξει από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία της χώρας μας, εφ’ όσον το κέντρο των ζωτικών συμφερόντων ενός προσώπου βρίσκεται στην Ελλάδα, το πρόσωπο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος εξωτερικού.

Εάν, π.χ. ένας Έλληνας φορολογούμενος διαθέτει μία ατομική επιχείρηση (η οποία μπορεί να είναι ακόμη και μία μικρή αγροτική εκμετάλλευση) στην Ελλάδα, με την οποία στην πραγματικότητα ασχολείται η σύζυγός του ή τα τέκνα του ή έχει προσλάβει προσωπικό για να εργαστεί σε αυτήν και ο ίδιος εργάζεται στο εξωτερικό, ο φορολογούμενος αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, οπότε ασφαλώς και θα υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα και μάλιστα θα έχει την υποχρέωση να δηλώνει σε αυτήν και το εισόδημα που αποκτά στο εξωτερικό.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το πραγματικό γεγονός ότι ένας φορολογούμενος ζει και εργάζεται στο εξωτερικό από μόνο του δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα. Το θέμα είναι αρκετά πιο σύνθετο και εάν υπάρχει είτε για εμάς τους ίδιους είτε για κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο ο σχετικός προβληματισμός καλό είναι να συζητήσουμε με τον λογιστή-φοροτεχνικό μας, ώστε να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που απαιτείται να γίνουν και για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές.

Πηγή: Ίδια Επεξεργασία

plagakos-300x167

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *