Γέφυρα: Τιμητική εκδήλωση και στεφανιοδρομία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλκηδόνος λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου

Γέφυρα: Τιμητική εκδήλωση και στεφανιοδρομία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 

Δάφνινο στεφάνι, σαν εκείνο που μετέφεραν το 1912 οι αθλητές του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη από τη Γέφυρα, όπου έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της πόλης στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, κατέθεσε σήμερα στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος.

Η κατάθεση έγινε από αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χαλκηδόνος ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιδήμαρχο Διαμαντή Διαμαντή και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γέφυρας Στέργιο Αποστόλου.

Προηγήθηκε τιμητική εκδήλωση με επιμνημόσυνη δέηση και σχετικές ομιλίες,  στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων Γέφυρας προς τιμή της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Τουρκικό ζυγό κατά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους. Στην έπαυλη «Τόψιν», όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, εκεί όπου από το μεσημέρι της 25ης ως το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912, διαδραματίστηκαν όλα τα κρίσιμα γεγονότα της διαπραγμάτευσης και τελικά της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από το Διοικητή του Τουρκικού Στρατού Χασάν Ταχσίν Πασά στον Αρχιστράτηγο του Ελληνικού Στρατού και Διάδοχο του Ελληνικού Θρόνου, Κωνσταντίνο.

Ακολούθησε στεφανιοδρομία από αντιπροσωπεία αθλητών και μαθητών της Κοινότητας της Γέφυρας, που μετέφεραν συμβολικά το στεφάνι μέχρι το χώρο των Μακεδονικών Τάφων Αγίου Αθανασίου, όπου και το παρέδωσαν στο Δήμαρχο Χαλκηδόνος.

Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαβριήλ Ταχτατζόγλου, οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Κωστοπούλου, Μένιος Κορδονούρης και Διαμαντής Διαμαντής, οι  Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Σαραφίδης και Μηνάς Μηντζαρίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γέφυρας Στέργιος Αποστόλου, εκπρόσωποι των Ενόπλεων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μαθητές σχολείων και εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.