Μεσήμβρια- Ξηροχώρι:Ομόφωνη απόφαση του Δ.Χαλκηδόνος για το Φωτοβολταϊκό

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για να κινηθεί νομικά εναντίον του Τεράστιου φωτοβολταικού πάρκου 4.500 στρεμμάτων που βρίσκεται στην διαδικασία των αδειοδοτήσεων.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος κ. Αναγνωστόπουλος ξεκαθάρισε ότι ένα τέτοιο έργο δεν έχει καμία θέση στο Δήμο μας και πολύ περισσότερο για την περιοχή-κόσμημα (Ν.Μεσημβρία-Ξηροχώρι).

Οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζήτησαν από την διοίκηση του Δήμου να ξεκινήσει άμεσα τις νομικές ενέργειες εναντίον αυτού του καταστροφικού έργου, το οποίο θα αλλάξει ριζικά το περιβάλλον το μικροκλίμα και το τοπίο της περιοχής, επηρεάζοντας αρνητικά τις ζωές χιλιάδων κατοίκων.

Η Απόφαση του Δ.Σ.

Στη συνεδρίαση της 27 Ιουνίου 2023  του Δ.Σ. του Δήμου Χαλκηδόνας αποφασίστηκε ομόφωνα για το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο 4.500 στρεμμάτων που είναι υπό κατασκευή στην περιοχή Ν.Μεσημβρίας – Ξηροχωρίου του Δήμου Χαλκηδόνας τα κάτωθι,

1.Την προσβολή με κάθε ένδικο μέσο, ενδεικτικά αναφερομένων προσφυγή, ανακοπή αίτηση ακύρωσης κλπ. Ενώπιον κάθε αρμόδιου Δικαστηρίου και Αρχής οποιασδήποτε πράξης της διοίκησης

2.Την σύνταξη γνωμοδότησης του Δήμου για τις οικολογικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και την πανίδα της περιοχής.

3. Την παρέμβαση του Δήμου σε κάθε στάδιο υλοποίησης του έργου ήτοι ενδεικτικά αναφερομένων στην διαδικασία α) έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΡΑΕ β) άδειας εγκατάστασης από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση (που προϋποθέτει και έγκριση ΕΠΟ), γ) στην έγκριση μικρών εργασιών από την Πολεοδομία, δ) στην διαδικασία έγκρισης όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ (ή τον ΑΔΜΗΕ για έργα που θα συνδεθούν στην Υψηλή Τάση), ε) στην υπογραφή της σύμβασης αγοροπωλησίας με τον ΔΑΠΕΕΠ εφόσον το έργο έχει συμμετάσχει επιτυχώς σε ανταγωνιστική διαδικασία και στ) στην τελική έκδοση άδειας λειτουργίας από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

4. Τον έλεγχο νομιμότητας όλων των ανωτέρω (υπό στοιχείο 3), από την νομική υπηρεσία του Δήμου συνεπικουρούμενης από νομικό ή νομικούς συμπαραστάτη/τες που θα έχουν δυνατότητα να ορίσουν οι δημοτικές παρατάξεις και οι δημότες.

Ανοιχτή Συγκέντρωση ενημέρωσης για το θέμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουλίου 10.30 πμ στο Πνευματικό Κέντρο Ν.Μεσήμβριας (δίπλα στην εκκλησία)

Θα παραβρεθούν ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποί της Περιφέρειας, οι βουλευτές της Β Θεσσαλονίκης, περιβαντολόγοι και νομικοί.