Σκιάθος, ένα νησί γεμάτο αρχοντιά και κάλλος

Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουν τη Σκιάθο, είτε από τα γυμνασιακά τους χρόνια ως ιδιαίτερη πατρίδα του ξακουστού διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είτε αργότερα ως τουρίστες ως έναν πολύ ενδιαφέροντα προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές. Ακόμα όμως και αν κάποιος έτυχε να μην τη γνωρίζει, με το που θα φτάσει στο λιμάνι της θα καταλάβει αμέσως περί τίνος πρόκειται…
Η θέα του λιμανιού και της Χώρας με τα παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά σοκάκια αλλά και του κάστρου στα αριστερά, με το όνομα Μπούρτζι, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πως το νησί είναι κατάφυτο και το πράσινο χρώμα είναι αυτό που κυριαρχεί στο τοπίο του. Μπαίνοντας στα ενδότερα και επισκεπτόμενος τις παραλίες της διαπιστώνει τη βασική διαφορά των Σποράδων, όπου ανήκει η Σκιάθος, από τις Κυκλάδες. Εδώ δεν πρωταγωνιστεί ο βράχος, αλλά η βλάστηση, πυκνή και ζωηρή, που «πνίγει» τις ακτές και κατεβαίνει, θαρρείς για να δροσιστεί, μέχρι το κύμα.
Ιδιαίτερης ομορφιάς αλλά και φήμης είναι η παραλία Κουκουναριές, που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο χωρίς όμως να χάσει τον εξωτικό της χαρακτήρα. Οι εγκαταστάσεις της είναι κατασκευασμένες από ξύλο, έτσι ώστε να μην πληγώνουν αισθητικά το φυσικό περιβάλλον, ενώ τα δέντρα που τη στεφανώνουν προσφέρουν ίσκιο και επιπλέον δροσιά.
Οι Κουκουναριές βρίσκονται στο τέλος της διαδρομής του τοπικού λεωφορείου, ωστόσο στις ενδιάμεσες στάσεις υπάρχουν πολύ όμορφες και εντυπωσιακές παραλίες που θα χρειαστείτε πολλές μέρες για να τις επισκεφτείτε όλες. Πολύ ξεχωριστές είναι ο Βασιλιάς, η Αγία Ελένη, η Καναπίτσα, τα Μάραθα και η Μπανάνα, ενώ από τις παραλίες που βρίσκονται εκτός αυτού του δρομολογίου δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στα Λαλάρια, που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του νησιού, στα βόρεια, και διακρίνονται για τα στρογγυλά και αστραφτερά τους βότσαλα.
Συνδυάζοντας θάλασσα και δάσος, μπορείτε να εμπλουτίστε το πρόγραμμά σας με τζόκινγκ και απλό περπάτημα, ενώ μπορείτε να… αναπληρώσετε τη χαμένη σας ενέργεια δοκιμάζοντας νόστιμους ψαρομεζέδες στις ταβέρνες και στα εστιατόρια της Χώρας ή των μικρών χωριών του νησιού. Αξίζει πάντως και η πρωινή ή απογευματινή βόλτα στο Μπούρτζι και ένας καφές ή ένα ποτό την ώρα που δύει ο ήλιος.
Σχετικά με τη διαμονή, η καλύτερη επιλογή είναι σίγουρα ένα ξενοδοχείο ή ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο στη Χώρα, για να είστε κοντά τόσο στο επίκεντρο της διασκέδασης όσο και στην αγορά του νησιού. Και αυτή η τελευταία είναι οπωσδήποτε ένα από τα… βαριά χαρτιά της Σκιάθου.
Ο κεντρικός δρόμος του νησιού που βγάζει στο λιμάνι είναι γεμάτος από καταστήματα που ικανοποιούν κάθε γούστο, αφού μπορεί να βρει κανείς από επώνυμα καλοκαιρινά ενδύματα και αξεσουάρ μέχρι και σουβενίρ, αλλά και κάθε είδους εδέσματα που παράγονται στο νησί, όπως γλυκίσματα, τυρί, γάλα, μέλι και πολλά άλλα.
Στο θέμα της διασκέδασης πάλι, αν είστε συντηρητικοί και κινείστε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, προτιμήστε τα κεντρικά μαγαζιά της προκυμαία ή αυτά που βρίσκονται στα σοκάκια, ενώ αν είστε των άκρων προτιμήστε… τα άκρα, δηλαδή είτε το παλιό λιμάνι είτε την ακριβώς απέναντι πλευρά, με τα μεγάλα κλαμπ και τη δυνατή μουσική.
Ό,τι τύπος και αν είστε, η Σκιάθος έχει σίγουρα μια κρυφή γωνιά και για σας…   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *