Του Κώστα Πλαγάκου:Εντός μηνός η υποβολή Ε9 σε περίπτωση απόκτησης ή μεταβίβασης ακινήτου

e9                Εντός μηνός η υποβολή Ε9 σε περίπτωση απόκτησης ή μεταβίβασης ακινήτου

plagakos photoΤου συνεργάτη μας Κώστα Πλαγάκου, Λογιστή – Φοροτεχνικού

Με το σημερινό άρθρο εφιστούμε την προσοχή των αναγνωστών του e-koufalia.gr στην προθεσμία που έχει στη διάθεσή του ένας φορολογούμενος να ενημερώσει την φορολογική αρχή (εφορία) ότι απέκτησε ή μεταβίβασε ένα ακίνητο (μονοκατοικία, οικόπεδο, αγροτεμάχιο, επαγγελματική στέγη κλπ.), ώστε αφενός να μην έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμα και αφετέρου να μην του βεβαιωθεί εσφαλμένος ΕΝΦΙΑ. Ας σημειωθεί ότι η ενημέρωση της φορολογικής αρχής πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της υποβολής της γνωστής δήλωσης Ε9.

Μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο ο φορολογούμενος ενημέρωνε τη φορολογική αρχή για τυχόν μεταβολές της ακίνητης περιουσίας του την επόμενη χρονιά των μεταβολών και συγκεκριμένα με την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης. Τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, η σχετική νομοθεσία έχει μεταβληθεί σημαντικά και ορίζει ότι «από την 1η Ιανουαρίου 2015, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους υποχρεούνται να τις δηλώνουν ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε η μεταβολή» (ΠΟΛ1115/05-06-2015).

Εάν, για παράδειγμα, στις 30/11/2015 είχαμε τη σύνταξη ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας ενός αγροτεμαχίου από το συμβολαιογράφο, τόσο ο αγοραστής όσο και ο πωλητής οφείλουν έως την 30/12/2015 ο μεν πρώτος να υποβάλει δήλωση Ε9, προκειμένου να προσθέσει το αγροτεμάχιο αυτό στην περιουσιακή του κατάσταση ο δε δεύτερος να υποβάλει δήλωση Ε9, προκειμένου να διαγράψει το αγροτεμάχιο από την περιουσιακή του κατάσταση.

Στο παραπάνω παράδειγμα, η ίδια υποχρέωση της υποβολής δήλωσης Ε9 από τους δύο συμβαλλόμενους εντός 30 ημερών από την σύνταξη του συμβολαίου, θα υπήρχε και στην περίπτωση που είχαμε μεταβίβαση του αγροτεμαχίου όχι λόγω πώλησης αλλά λόγω γονικής παροχής π.χ. από τον πατέρα στον γιο.

Ειδικά στις περιπτώσεις κληρονομικής διαδοχής (απόκτηση ακίνητης περιουσίας λόγω θανάτου) η δήλωση Ε9 υποβάλλεται εντός 30 ημερών όχι από το θάνατο του κληρονομούμενου αλλά από την ημέρα που θα παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αποποίησης της κληρονομιάς, που συνήθως είναι τέσσερις μήνες. Ο κληρονόμος, δηλαδή, έχει τη δυνατότητα να αποποιηθεί την κληρονομιά εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου. Οπότε η προθεσμία υποβολής της δήλωσης  Ε9 είναι 30 ημέρες από τη λήξη των τεσσάρων  μηνών.

Εάν, για παράδειγμα, ο θάνατος συνέβη τη 18/01/2016, η δήλωση Ε9 υποβάλλεται εμπρόθεσμα από τους κληρονόμους έως τη 18/06/2016, καθώς συνυπολογίζεται η τετράμηνη προθεσμία αποποίησης της κληρονομιάς. Στην περίπτωση, όμως, που συνταχθεί πράξη αποδοχής της κληρονομιάς εντός της προθεσμίας για αποποίηση, η δήλωση Ε9 υποβάλλεται εντός τριάντα ημερών από την πράξη αποδοχής της κληρονομιάς και όχι από την παρέλευση της προθεσμίας για αποποίηση. Στο παράδειγμά μας, δηλαδή, όπου ο θάνατος συνέβη την 18/01/2016, εάν ο κληρονόμος την 01/03/2016 συντάξει πράξη αποδοχής κληρονομιάς, η δήλωση Ε9 θα υποβληθεί έως την 31/03/2016 και όχι έως την 18/06/2016.

Σημειώνεται ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 εντός της προθεσμίας των 30 ημερών, υπάρχει και στις περιπτώσεις εκείνες που συντάσσεται συμβόλαιο μεταβίβασης της ψιλής κυριότητας ενός ακινήτου και παρακρατείται η επικαρπία, καθώς και όταν συντάσσεται συμβόλαιο σύστασης επιμέρους ιδιοκτησιών σε ένα ακίνητο.

Πηγή: Ίδια Επεξεργασία

 

plagakos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *