Του Κώστα Πλαγάκου:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν πληρώσουμε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α

enfia1

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν πληρώσουμε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α

plagaksonewΤου συνεργάτη μας Κώστα Πλαγάκου, Λογιστή-Φοροτεχνικού

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες που θα κληθούμε να καταβάλουμε την πρώτη δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (30 Σεπτεμβρίου) ας επισημάνουμε ορισμένα σημεία, σχετικά με την πληρωμή του φόρου αυτού, που ενδιαφέρουν αρκετούς φορολογούμενους.

Συμψηφισμός με επιστρεφόμενα (φόρο εισοδήματος, Φ.Π.Α. αγροτών ειδικού καθεστώτος)

Σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου από την φορολογική δήλωση που υπέβαλε και η επιστροφή αυτή δεν έχει πιστωθεί ακόμη στον τραπεζικό του λογαριασμό, είναι δυνατός ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.  αλλά για να γίνει ο συμψηφισμός αυτός θα πρέπει ο φορολογούμενος (ή ο λογιστής του) να απευθυνθεί στην Δ.Ο.Υ. που υπάγεται. Η επιστροφή φόρου δεν συμψηφίζεται, δηλαδή, αυτόματα με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. αν δεν επισκεφθούμε εμείς οι ίδιοι την εφορία.

Υπογραμμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει με την επιστροφή Φ.Π.Α. που δικαιούνται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Η επιστροφή Φ.Π.Α. συμψηφίζεται με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από τον φορολογούμενο. Οπότε, όσοι αγρότες έχουν υποβάλει αίτηση επιστροφής Φ.Π.Α. και δεν έχουν εισπράξει ακόμη το αιτούμενο ποσό, πριν καταβάλουν τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. καλό είναι να ελέγξουν μήπως η Δ.Ο.Υ. προχώρησε σε συμψηφισμό της επιστροφής Φ.Π.Α. με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. οπότε δεν οφείλουν τελικά ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή οφείλουν μικρότερο ποσό από αυτό που έχουν υπόψη τους.

Διορθωτική δήλωση Ε9

Υπάρχουν περιπτώσεις, λιγότερες βέβαια σε σχέση με το παρελθόν, που διαπιστώνουμε ότι ο φόρος έχει υπολογιστεί βάσει λανθασμένων δεδομένων.  Υπολογίστηκε, για παράδειγμα, ΕΝ.Φ.Ι.Α. για ακίνητο που έχει μεταβιβαστεί εντός του 2015 ή υπολογίστηκε ΕΝ.Φ.Ι.Α. για την πλήρη κυριότητα του ακινήτου ενώ στον φορολογούμενο ανήκει μόνο η επικαρπία, ή υπολογίστηκε ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 100% ενός ακινήτου ενώ στον φορολογούμενο ανήκει ένα ποσοστό μόνο κ.λπ. Τα λανθασμένα αυτά δεδομένα είναι δυνατό να διορθωθούν με νέα δήλωση Ε9 που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά (η σχετική δυνατότητα θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών) οπότε θα ακολουθήσει και νέα εκκαθάριση φόρου βάσει των σωστών πλέον δεδομένων.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση υποβολής διορθωτικής δήλωσης Ε9 επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Εφόσον, όμως, η υποβολή του διορθωτικού Ε9 γίνει έως την 30η Νοεμβρίου 2016 το πρόστιμο περιορίζεται στα 50 ευρώ.

Επίσης, να αναφερθεί ότι εφόσον με τη διορθωτική δήλωση Ε9 ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειώνεται κατά 300 ευρώ και άνω προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου θα πρέπει να προσκομίσουμε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα έγγραφα βάσει των οποίων προχωρήσαμε στις διορθώσεις του Ε9.

Εξόφληση

Η εξόφληση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα πρέπει να γίνει είτε εφάπαξ (έως την 30η Σεπτεμβρίου 2016), είτε σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να καταβληθεί έως την 30η Σεπτεμβρίου 2016 και η πέμπτη και τελευταία δόση έως την 31η Ιανουαρίου 2017. Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης δεν παρέχεται στον φορολογούμενο έκπτωση.

Σημειώνεται ότι μέσω πιστωτικής κάρτας πολλές τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έως και σε δώδεκα άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης, ο φορολογούμενος που δεν θα εξοφλήσει την πρώτη δόση έως την 30η Σεπτεμβρίου, οπότε η οφειλή του θα καταστεί ληξιπρόθεσμη, εν συνεχεία θα μπορεί να εντάξει το συνολικό ποσό της οφειλής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε ρύθμιση δώδεκα μηνιαίων δόσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4152/2013. Στην περίπτωση αυτή οι δόσεις είναι έντοκες. Η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και η πληρωμή της πρώτης δόσης γίνεται στην τράπεζα εντός τριημέρου από την υποβολή της αίτησης.

Δυνατότητα ρύθμισης σε δώδεκα έντοκες μηνιαίες δόσεις υπάρχει και πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή του ΕΝ.Φ.Ι.Α (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4174/2013). Στην περίπτωση αυτή η αίτηση υποβάλλεται χειρόγραφα στην εφορία που υπάγεται ο φορολογούμενος και για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συντρέχουν αρκετές ακόμη προϋποθέσεις, οπότε αυτός ο τύπος ρύθμισης δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Εκπτώσεις- απαλλαγές

Τις προϋποθέσεις για να δικαιούται ένας φορολογούμενος έκπτωση ή και απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. τις είχαμε αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο εδώ:http://e-koufalia.gr/dikeouchi-ekptoseon-enfia/

Πλέον δεν ισχύει η έκπτωση με αύξοντα αριθμό 1 (κενά κτίσματα με ανενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) ενώ οι υπόλοιπες εκπτώσεις και απαλλαγές συνεχίζουν να ισχύουν. Ειδικά στις περιπτώσεις 3 και 4 του άρθρου στο οποίο παραπέμπουμε παραπάνω έχει προστεθεί η προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος των εκπτώσεων-απαλλαγών θα πρέπει να έχει υποβάλει εμπρόθεσμα την φορολογική του δήλωση. Στις ίδιες περιπτώσεις (3 και 4) η επιφάνεια των κτισμάτων καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, λαμβάνονται, επίσης, από τις εμπρόθεσμες δηλώσεις Ε9.

Σημειώνεται ότι όλες οι εκπτώσεις-απαλλαγές πλέον χορηγούνται στους δικαιούχους αυτόματα (βάσει των δηλώσεων Ε1 και Ε9) από την σχετική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην Δ.Ο.Υ. ή κάποια άλλη ενέργεια από τους ενδιαφερόμενους. Καλό είναι, ωστόσο, να ελέγχουμε την ορθότητα των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις δικαιούχων εκπτώσεων που «ξέφυγαν» από το σύστημα και έπρεπε να απευθυνθούν στην Δ.Ο.Υ. για να καρπωθούν την έκπτωση που δικαιούνταν.

Πηγή:    Ίδια Επεξεργασία

plagakos-300x167

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *