Του Παναγιώτη Δαϊκούδη:Η φορολόγηση των Ευρωαγροτών – Η εικόνα της κάθε χώρας

eurofarmersΗ φορολόγηση των Ευρωαγροτών – Η εικόνα της κάθε χώρας

diakoudis3Του Παναγιώτη Δαϊκούδη *

Ειδικό προνομιακό φορολογικό καθεστώς για τα αγροτικά εισοδήματα έχουν επιλέξει αρκετές χώρες του Νότου της Ε.Ε. (Ισπανία, Πορτογαλία), αλλά και του πρώην ανατολικού μπλοκ (Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία).

Με τη χρήση φοροαπαλλαγών, χαμηλών συντελεστών και φορολόγηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν επιβαρύνονται με υπερβολική φορολογία, γεγονός που στηρίζει ουσιαστικά την πρωτογενή παραγωγή, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν λίγο καιρό στο περιοδικό Γεωργία – Κτηνοτροφία (τεύχος 8/2015) και τα οποία αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σε ορισμένες χώρες μάλιστα υπάρχει μειωμένη φορολόγηση για τους αγρότες με μικρές εκμεταλλεύσεις και τους νέους αγρότες.

Πολωνία: Έχει το ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης αγροτών στην ΕΕ. Οι αγρότες δεν πληρώνουν φόρο για το αγροτικό εισόδημά τους αλλά μόνο τον «αγροτικό φόρο», ο οποίος επιβάλλεται επί της αγροτικής γης που έχουν. Ο φόρος αυτός (ΕΝΦΙΑ) για το 2015 ήταν 153,52 ζλότυ/εκτάριο (περίπου 3,4 ευρώ/στρέμμα).

Ρουμανία και Ουγγαρία. Έχουν το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή αφού εφαρμόζεται ενιαίος φορολογικός συντελεστής 16% για όλους τους επαγγελματίες και κατ’ επέκταση τους αγρότες.

Ισπανία: οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς (φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, μειωμένη φορολόγηση αγροτικού πετρελαίου). Η φορολόγηση πραγματοποιείται με βάση «αντικειμενικά κριτήρια» για τους αγρότες με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 250.000 ευρώ, ένα πλαφόν που περιλαμβάνει το 90% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον, υπάρχουν χαμηλότεροι συντελεστές για τους νέους αγρότες και τους παραγωγούς με μικρό κλήρο. Εισοδήματα μεγαλύτερα των 250.000 ευρώ φορολογούνται με το σύστημα των εσόδων-εξόδων.

Πορτογαλία: Tα αγροτικά εισοδήματα έως 22.600 ευρώ απαλλάσσονται από την φορολόγηση, ενώ για τα εισοδήματα από 22.600 έως και 200.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη και φορολογείται μόνο το 25% των πωλήσεων των γεωργικών προϊόντων και το 10% των αγροτικών ενισχύσεων.

Κύπρος: Οι αγρότες τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων όπως όλοι οι επαγγελματίες, με αφορολόγητο όριο τα 19.500 ευρώ. Τα εισοδήματα από 19.501 έως 28.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 20%, από τα 28.001 μέχρι τα 36.300 με 25%, από τα 36.301 μέχρι τα 60.000 ευρώ με 30% και από κει και πάνω με 35%. Στα έσοδα συμπεριλαμβάνονται οι ενισχύσεις της ΚΑΠ.

Γερμανία: Οι μικροί παραγωγοί με εκτάσεις έως 200 στρέμματα και οι κτηνοτρόφοι που έχουν έως 50 ζώα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τρόπο φορολόγησης, είτε με την τήρηση βιβλίων, είτε με το σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού εισοδήματος. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φορολογούνται υποχρεωτικά με βάση τα βιβλία εσόδων-εξόδων, ενώ το αφορολόγητο όριο είναι για όλους τα 7.664 ευρώ. Οι φορολογικοί συντελεστές ξεκινούν από το 14% και φτάνουν μέχρι και το 45%.

Ηνωμένο Βασίλειο: το αφορολόγητο όριο για όλους τους φορολογούμενους είναι οι 10.000 λίρες (1 ευρώ = 0,76 λίρες ). Εισοδήματα πάνω από το όριο αυτό φορολογούνται με κλιμακωτούς συντελεστές που ξεκινούν από το 20% και φτάνουν το 45%.

Ολλανδία: το αφορολόγητο όριο είναι στα 4.600 ευρώ και οι συντελεστές φορολόγησης ξεκινούν από το 33% μέχρι και το 52%, συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων.

Βέλγιο: Δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο και η φορολόγηση γίνεται με βάση την εκμετάλλευση, τις γεωγραφικές ζώνες και άλλες παραμέτρους με συντελεστή της τάξης του 25%, ενώ οι ενισχύσεις φορολογούνται με 12,5 έως 16,5%.

  • O Παναγιώτης Δαϊκούδης σπούδασε στο πανεπιστήμιο Roger Williams University του Rhode Island των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) απ όπου απέκτησε το πτυχίο της επιστήμης ηλεκτρονικών υπολογιστών.Ασχολήθηκε με τα κοινά για πρώτη φορά το 2003 και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος και το 2010 δήμαρχος του Καλλικρατικού δήμου Χαλκηδόνος.Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν υποψήφιος βουλευτής της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης  με την ΝΔ.
  • Σημ :Τα άρθρα που φιλοξενούνται στον δικτυακό τόπο του e-koufalia.gr  εκφράζουν την άποψη των δημιουργών τους και όχι κατ’ ανάγκη την άποψη των φορέων που επιβλέπουν το e-koufalia.gr , εκτός και αν κάτι τέτοιο αναφέρεται ρητά στα άρθρα. : http://e-koufalia.gr/ori-chrisis/

One comment

  1. Καλά όλα αυτά.
    Αλλά όταν λείπουν 99δρχ για να κάνεις κατοστάρικο, η βάση συζήτησης είναι διαφορετική.
    Ακόμη δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης.
    Σε πολλές απο τις χώρες που ανέφερες οι διευκολύνσεις (φορολογία, ασφάλιση, κλπ.) αφορον όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους και όχι μόνον τους αγρότες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *